4K HDR kompatiblis Dune HD médialejátszó a tesztpadon

Nálunk járt a formátumtámogatás terén remekül teljesítő Solo 4K lejátszó.

Dune HD Solo 4K

Az asztali médialejátszók állandóan változó piacán is vannak azért gránitszilárdságú pontok. Ezek közé tartozik a Dune HD is, amely évek óta stabilan szállítja termékeit, és hazánkban is ismert névnek számít. A vállalat a közelmúltban színre lépett első, 4K videók lejátszását is biztosító készülékével, a Solo 4K-val, amely egy rövid időt nálunk is eltöltött.

Dune HD Solo 4K
Dune HD Solo 4K [+]

A doboz tartalma

Első pillantásra a Dune HD Solo 4K pontosan úgy néz ki, mint száz másik asztali médialejátszó, de ha jobban megnézi az ember, észreveheti, hogy a dizájnerek apró finomságokkal azért próbálták egyedivé varázsolni a készüléket. Ilyen például a frontfelületen megjelenő íves díszítés, a felső részen megfigyelhető kis árokféleség, valamint hogy az oldala fényes lakkfekete, a teteje pedig ezzel szemben matt színezést kapott.

Dune HD Solo 4K - a doboz tartalma
A doboz tartalma [+]

A lejátszó 3 centiméteres magasságához 12,3 centiméteres mélység és 13 centiméteres szélesség társul. Az elején elhelyeztek egy USB 2.0 portot, a hátlapon pedig egy másikat, egy-egy Ethernet, HDMI 1.4, AV (sztereó RCA, kompozit és digitális koaxiális) csatlakozót, valamint egy antennabemenetet. A 3,5 mm-es AV kimenet talán egy kis magyarázatra szorul: a mellékelt RCA kábellel sztereó analóg hangot és analóg kompozit videojelet is biztosít a készülék. A digitális koax hangkimenet is ezen kábel RCA csatlakozóján jelenhet meg, ha a beállításoknál átvált a felhasználó analóg hang helyett koaxiálisra. Az integrált, kétsávos ac-s Wi-Fivel felszerelt modell alján egy lecsavarozható ajtó található, itt 2,5"-es SATA-s adattárolót lehet beépíteni.

Dune HD Solo 4K Dune HD Solo 4K
Dune HD Solo 4K [+]

A dobozban helyet kapott az előbb említett jack/RCA AV kábel, egy HDMI kábel, két külső Wi-Fi antenna, egy távvezérlő, valamint egy infravevő-kivezetés, ami akkor jöhet jól, ha valaki mondjuk szekrénybe dugja a lejátszót és emiatt takarásba kerül. A Dune HD Solo 4K-ba 1 GB RAM mellett a Sigma Designs kétmagos SMP8758 médiaprocesszora került, amely támogatja a VXP képjavító, képmódosító technológiák használatát és a 4K videólejátszást.

Dune HD Solo 4K - csatlakozók
Csatlakozók [+]

Bekapcsolva

Kezelés

A Solo 4K működés közben igen stabil, fagyásokat, újraindulásokat nem produkált. A rendszer kellően gyors, magyarul is kommunikál, és jó pár automata kényelmi funkcióval rendelkezik. Ilyen például, hogy a videokimenet felbontását vagy képfrekvenciáját automatikusan igazítja a lejátszott forrásanyaghoz. A nagy, színes ikonokat használó, Linux-alapú grafikus kezelőfelület látványos és jól használható, köszönhetően annak, hogy az elérhető funkciókat, alkalmazásokat ügyesen elszeparálták egymástól feladatuktól, tartalmuktól függően, így minden igen gyorsan megtalálható.

Dune HD Solo 4K - menürendszer Dune HD Solo 4K - menürendszer
Menürendszer [+]

A távvezérlő egy teljesen szimpla, tizenkettő egy tucat darab, amiről a szükséges funkciógombok nem hiányoznak, viszont a háttérvilágítás igen. A Solo 4K képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott külső vezérlőperifériákkal, de csak akkor, ha azok a bootoláskor már rá vannak dugva. Letölthető hozzá egy olyan alkalmazás, aminek segítéségével mobil eszközzel is kiváltható a távirányító. Ez a szoftver egész jól használható, leszámítva, hogy a virtuális klaviatúra hiányzik belőle.

Dune HD Solo 4K - Távirányító
[+]

Netes tartalmak

A Dune Shopon keresztül elérhető internetes appok jó része megtalálható a készüléken telepítve, de ami hiányozna, az is pillanatok alatt installálható. Egyébként mindössze körülbelül húsz szoftverről van szó, úgyhogy azért óriási bőségről nem beszélhetünk. Mindenesetre az ilyen eszközökön legtöbbször használt app, a YouTube nem hiányzik, és hibátlanul is működik.

Dune HD Solo 4K - netes tartalmak Dune HD Solo 4K - netes tartalmak
Netes tartalmak [+]

Az eszköz böngészésre is alkalmas, azonban ez a klaviatúra támogatásának hiányában nem egy leányálom. Egy szó mint száz: a netes tartalmak kezelése nem tartozik a Solo 4K erősségei közé, akinek ez fontos, az jobban jár valamilyen Android-alapú eszközzel. Egyébként a grafikus kezelőfelületen megjelenő zöld figura arra utal, hogy idővel a Solo 4K-ra is le lehet majd tölteni az androidos appokat, de egyelőre erre még nincs mód.

Okos otthon, jukebox, tévé

A vállalat jó ideje foglalkozik azzal, hogy médialejátszóit alkalmassá tegye az okosotthon-eszközök vezérlésére is. A Solo 4K-t felszerelték egy Z-Wave modullal, azaz elméletileg képes együttműködni az ilyen protokollt használó berendezésekkel. Mivel ilyenek nincsenek a birtokunkban, sajnos nem tudtuk kipróbálni, hogy ez a funkció hogy működik.

Dune HD Solo 4K - jukebox funkció Dune HD Solo 4K - jukebox funkció
Jukebox funkció [+]

A készülék rendelkezik saját, előre telepített Jukebox szoftverrel, amely a My Collection menüpont alól érhető el. Ez lehetővé teszi, hogy filmgyűjteményünket látványos grafikus környezetben menedzseljük, ahol megjelennek az alkotásokkal kapcsolatos háttérképek, azonnal elérhető a leírás, stáblista, ezen információkat pedig a fájlok alapján a program egy netes adatbázisból automatikusan tölti le. Ez egy nagyon kényelmesen és jól használható, abszolút hozzáadott értéket jelentő szolgáltatás, amelyet minden filmrajongó csak értékelhet.

Dune HD Solo 4K - DTV szolgáltatások Dune HD Solo 4K - DTV szolgáltatások
DTV szolgáltatások [+]

A Solo 4K-t ellátták DVB-T és DVB-C digitális tévétunerrel, azaz képes a digitális földfelszíni sugárzású adások vételére, tehát gyakorlatilag úgy működik, mint egy set-top box. A jelfeldolgozás hibátlan, egy kisteljesítményű noname beltéri antennával is gond nélkül képes volt együttműködni. A kép ennek köszönhetően egy pillanatra sem tűnt el, nem vált pixelessé, és természetesen az olyan kapcsolódó szolgáltatások sem hiányoznak, mint a hangsáv kiválasztásának a lehetősége, a felirat bekapcsolása vagy az elektronikus programmagazin. Utóbbi ugyan nem egy világbajnok megoldás, hiszen egy időben csak egy csatorna programja fér ki a kijelzőre, de ezzel azért együtt lehet élni. A csatornák átnevezhetőek, törölhetőek, és létre lehet hozni a kedvencekből egy külön csoportot.

Médialejátszóként

A médialejátszó szoftver külseje, grafikája ma már kicsit idejétmúlt, de ez igazából egyáltalán nem lényeges, sokkal fontosabb, hogy átlátható (több nézet közül is lehet választani), gyors és felhasználóbarát. Lehetővé teszi az állományok, könyvtárak mozgatását, ezek több szempont szerinti rendezését, valamint lejátszási lista összeállítását is


[+]

A kép minőségénél sok múlik a megjelenítő eszköz, tehát a tévé vagy projektor képességein, de a Solo 4K mindenesetre tartalmazza a VXP képjavító-képmódosító eljárásokat. Ezek közül azonban az adaptív kontrasztvezérlést nem erőltettük, hiszen bár a kép valóban kontrasztosabbá vált tőle valamelyest, ezzel párhuzamosan egyes sötét képrészletek elhalványultak vagy eltűntek. A felbontás felskálázásnak viszont van értelme, főleg a satnya SD videóknál érhető el egész látványos javulás. Aki viszont azt várja, hogy ennek hatására olyan Ultra HD élményben lesz része, mintha egy eredetileg is 4K anyagot nézne, az csalódni fog.

A videók vezérlésére ott van a távirányítón elhelyezett panel a már megszokott gombokkal, de egy virtuális kezelőfelület is előcsalható, ahol egy skálán ugrálhatunk a nyilak segítségével előre-hátra, vagy a számokkal adhatjuk meg, honnan folytatódjon a lejátszás. A rendszer képes a külső feliratok megjelenítésére, módosítható a karakterek mérete, színe és pozíciója is. A modell egyik különleges tulajdonsága, hogy a Blu-ray fájlok menüvel együtt történő lejátszására is módot ad, amire a Cinavia másolásvédelmi eljárás bevezetése óta nem nagyon volt példa. Ha viszont valaki erről lemondana, és minél gyorsabban szeretné elkezdeni a filmnézést, választhatja az egyszerűbb "Lite" módot.

Dune HD Solo 4K - médialejátszó (videók) Dune HD Solo 4K - médialejátszó (videók)
Médialejátszó (videók) [+]

Kibővített tesztcsomagunk Sword Art és Suzumiya nevű fájljai komoly problémát okoztak a készüléknek, hiszen a kép megjelenítését megtagadta. A többivel viszont semmi gondja nem volt, a sok lejátszónak még mindig komoly problémákat okozó Killa_sample-t is baj nélkül futtatta le. A 4K állományokkal is hiba nélkül boldogult, de azt azért muszáj megjegyezni, hogy a HDMI 1.4 csatoló miatt az Ultra HD tartalmak esetén be kell érni 30 fps képsebességgel. Ezek mellett ráeresztettünk néhány olyan fájlt is, amelyek nem szerepelnek a nyilvános pakkban. A 3D Full MVC MKV, az Full 3D ISO kezelése simán ment, viszont a 10 bites 4K HEVC állomány már kifektette. Kipróbáltuk 3-3 UHD Dolby Vision és HDR 10 fájllal is, és ezeknél jól teljesített, és azt is fontos kiemelni, hogy a modell támogatja a kadenciahelyes lejátszást.

Dune HD Solo 4K - médialejátszó (képek és zenék) Dune HD Solo 4K - médialejátszó (képek és zenék)
Médialejátszó (képek és zenék) [+]

A surround fájlok közül a Dolby Atmos fájllal kudarcot vallott, viszont a többi nem okozott problémát. A hagyományos audiotartalmak közül az MP3 és a WMA mellett a DSD 5,6 Mhz, a WAV és a FLAC (192 kHz/24 bit) szabványokat is szépen lejátszotta. A képek esetében a formátumtámogatással viszont már vannak problémái, ugyanis csak a JPG és PNG kiterjesztésűek jöhetnek szóba némiképp meglepő módon. Azt fontos megemlíteni, hogy az UPnP- és SMB-támogatás révén hálózati lejátszóként is használható a Dune HD Solo 4K, de ez azért ezen a szinten már alapelvárás.

Értékelés, vélemény

A netes tartalmak elérése, kezelése és futtatása terén a Dune HD Solo 4K csak a legminimálisabb elvárásoknak képes megfelelni, hiszen az alkalmazások száma kevés, a böngészés pedig borzasztó nehézkes. De persze kérdés, hogy van-e valós igény ilyesmire egy asztali médialejátszó esetében, mindenesetre akinek ez egy fontos szempont, annak ez a masina addig nem jó választás, míg az ígért Android-támogatás meg nem valósul.

Dune HD Solo 4K
Dune HD Solo 4K [+]

A kezeléssel is vannak problémák, elsősorban azzal, hogy az USB-n keresztül rádugott egérrel és billentyűzettel nem képes együttműködni. Ez igazából nem túl nagy, de attól még érthetetlen hiba, épp úgy, mint az, hogy a távvezérlő kiváltására alkalmas, egyébként teljesen jól működő mobil alkalmazásból miért hiányzik a rendes virtuális klaviatúra. Viszont az is igaz, hogy médialejátszóként kifejezetten jól teljesít, leszámítva az egyes képfájlok megjelenítésével kapcsolatos anomáliákat.

A videók nagy többségét szépen vitte, az pedig kifejezetten pozitív meglepetés volt, hogy a 4K HDR Dolby Vision fájlokkal is gond nélkül boldogult. A feliratkezelés abszolút rendben van, a jukebox funkció is szuperül működik. A dizájnból a tervezők kihozták a legtöbbet, ennek köszönhetően megjelenése amennyire lehet, karakteres, viszont azt fájlaltuk, hogy a HDMI 2.0 csatlakozót lehagyták róla. 110 000 forintos árával finoman szólva sem tartozik a legolcsóbb asztali médialejátszók közé, de tény, hogy ha valakinek fontos a 4K HDR videók lejátszása, akkor annak érdemes számba vennie a Dune HD Solo 4K-t.

elefant

A Dune HD Solo 4K asztali médialejátszót a NEON Multimedia bocsátotta rendelkezésünkre

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés