4K HDR kompatiblis Dune HD médialejátszó a tesztpadon

Nálunk járt a formátumtámogatás terén remekül teljesítő Solo 4K lejátszó.

Bekapcsolva

Kezelés

A Solo 4K működés közben igen stabil, fagyásokat, újraindulásokat nem produkált. A rendszer kellően gyors, magyarul is kommunikál, és jó pár automata kényelmi funkcióval rendelkezik. Ilyen például, hogy a videokimenet felbontását vagy képfrekvenciáját automatikusan igazítja a lejátszott forrásanyaghoz. A nagy, színes ikonokat használó, Linux-alapú grafikus kezelőfelület látványos és jól használható, köszönhetően annak, hogy az elérhető funkciókat, alkalmazásokat ügyesen elszeparálták egymástól feladatuktól, tartalmuktól függően, így minden igen gyorsan megtalálható.

Dune HD Solo 4K - menürendszer Dune HD Solo 4K - menürendszer
Menürendszer [+]

A távvezérlő egy teljesen szimpla, tizenkettő egy tucat darab, amiről a szükséges funkciógombok nem hiányoznak, viszont a háttérvilágítás igen. A Solo 4K képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott külső vezérlőperifériákkal, de csak akkor, ha azok a bootoláskor már rá vannak dugva. Letölthető hozzá egy olyan alkalmazás, aminek segítéségével mobil eszközzel is kiváltható a távirányító. Ez a szoftver egész jól használható, leszámítva, hogy a virtuális klaviatúra hiányzik belőle.

Dune HD Solo 4K - Távirányító
[+]

Netes tartalmak

A Dune Shopon keresztül elérhető internetes appok jó része megtalálható a készüléken telepítve, de ami hiányozna, az is pillanatok alatt installálható. Egyébként mindössze körülbelül húsz szoftverről van szó, úgyhogy azért óriási bőségről nem beszélhetünk. Mindenesetre az ilyen eszközökön legtöbbször használt app, a YouTube nem hiányzik, és hibátlanul is működik.

Dune HD Solo 4K - netes tartalmak Dune HD Solo 4K - netes tartalmak
Netes tartalmak [+]

Az eszköz böngészésre is alkalmas, azonban ez a klaviatúra támogatásának hiányában nem egy leányálom. Egy szó mint száz: a netes tartalmak kezelése nem tartozik a Solo 4K erősségei közé, akinek ez fontos, az jobban jár valamilyen Android-alapú eszközzel. Egyébként a grafikus kezelőfelületen megjelenő zöld figura arra utal, hogy idővel a Solo 4K-ra is le lehet majd tölteni az androidos appokat, de egyelőre erre még nincs mód.

Okos otthon, jukebox, tévé

A vállalat jó ideje foglalkozik azzal, hogy médialejátszóit alkalmassá tegye az okosotthon-eszközök vezérlésére is. A Solo 4K-t felszerelték egy Z-Wave modullal, azaz elméletileg képes együttműködni az ilyen protokollt használó berendezésekkel. Mivel ilyenek nincsenek a birtokunkban, sajnos nem tudtuk kipróbálni, hogy ez a funkció hogy működik.

Dune HD Solo 4K - jukebox funkció Dune HD Solo 4K - jukebox funkció
Jukebox funkció [+]

A készülék rendelkezik saját, előre telepített Jukebox szoftverrel, amely a My Collection menüpont alól érhető el. Ez lehetővé teszi, hogy filmgyűjteményünket látványos grafikus környezetben menedzseljük, ahol megjelennek az alkotásokkal kapcsolatos háttérképek, azonnal elérhető a leírás, stáblista, ezen információkat pedig a fájlok alapján a program egy netes adatbázisból automatikusan tölti le. Ez egy nagyon kényelmesen és jól használható, abszolút hozzáadott értéket jelentő szolgáltatás, amelyet minden filmrajongó csak értékelhet.

Dune HD Solo 4K - DTV szolgáltatások Dune HD Solo 4K - DTV szolgáltatások
DTV szolgáltatások [+]

A Solo 4K-t ellátták DVB-T és DVB-C digitális tévétunerrel, azaz képes a digitális földfelszíni sugárzású adások vételére, tehát gyakorlatilag úgy működik, mint egy set-top box. A jelfeldolgozás hibátlan, egy kisteljesítményű noname beltéri antennával is gond nélkül képes volt együttműködni. A kép ennek köszönhetően egy pillanatra sem tűnt el, nem vált pixelessé, és természetesen az olyan kapcsolódó szolgáltatások sem hiányoznak, mint a hangsáv kiválasztásának a lehetősége, a felirat bekapcsolása vagy az elektronikus programmagazin. Utóbbi ugyan nem egy világbajnok megoldás, hiszen egy időben csak egy csatorna programja fér ki a kijelzőre, de ezzel azért együtt lehet élni. A csatornák átnevezhetőek, törölhetőek, és létre lehet hozni a kedvencekből egy külön csoportot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés