Hirdetés

Az első FreeSync-es monitor a Delltől: SE2717H

A gamer terepre nem egy csúcsmodellelt küldtek, inkább az árával próbálták meg vonzóvá tenni.

Hirdetés

Bevezető, külső

Amíg a legtöbb gyártó ma már fejvesztve rohan és keresi a játékosok kegyeit a különféle, változtatható frissítést (FreeSync, G-Sync) kínáló monitorokkal, addig könnyen érezhetjük úgy, hogy a Dell nem igazán reagál a trendekre. Ezzel a gondolattal nem járunk távol az igazságtól, amire a legjobb bizonyíték, hogy első ilyen monitoraik csak idén augusztusban láttak napvilágot, míg a többi monitoros cég már 2015-ben jelen volt a szegmensben. Nem elképzelhetetlen, hogy a Dell inkább kivárt, hátha rendeződik a G-Sync és FreeSync (pontosabban Adaptive-Sync) közti áldatlan állapot, vagy csak szimplán azért parkoltatták a témát, hogy megérje belépni erre a területre. Bármi is az igazság, a FreeSync-kompatibilis SE2717H mostmár a piacon van (noha a készletek elég limitáltak idehaza) így nem hagyhatjuk ki, hogy közelebből is megvizsgáljuk, mit sikerült a Dellnek alkotnia ezen a téren.


[+]

A 27 hüvelykes, Full HD felbontásra képes SE2717H külsejére rápillantva azonnal látható, hogy nem a szokásos "UItraSharp" sorozatnál megszokott minőséggel van dolgunk. Nincs szélekig kihúzott, virtuálisan kávamentes panel, helyette igazi káva van, ami szerencsére keskeny, de sajnos fényes fekete, ráadásul imádja az ujjlenyomatokat.


[+]

Hátulról sem jobb a helyzet műanyagok terén, itt is a fényes fekete dominál, ami nehezen tartható tisztán. Jól látható a széles, szerencsére matt, elölről fekete, hátulról nézve pedig ezüst színű állvány, mely szintén műanyag, akárcsak a talp.


[+]

Sajnos az állván nem az, amit sokan vártak. Állíthatóság nincs, pontosabban szólva kimerül a dönthetőségben, aminek tartománya -5° és 21° közötti.


[+]

A talp, az állvány és a kijelző három darabból áll, az összeszereléshez pedig nincs szükség szerszámra: az állvány a monitor hátuljába pattintható be, a talp pedig kézzel betekerhető csavarral rögzíthető. Ennek a triónak a stabilitása a közepesnél egy kicsit jobbnak mondható, de a remegést nem tudták teljesen kiküszöbölni. Az állványban lévő nagy furat a kábelek ízléses elvezetésére szolgál, de dizájnelemnek sem utolsó, ha nem fűzünk át rajta semmit. Megemlítendő az is, hogy sajnos a gyári állvány és talp nem helyettesíthető VESA konzollal azon egyszerű oknál fogva, hogy nincsenek meg az ehhez szükséges furatok.


[+]

Nem vitték túlzásba a csatlakozókat sem, mindössze egy hagyományos VGA és egy HDMI 1.4 közül választhatunk, nincs se USB, se DisplayPort. Ez egyben azt is jelenti, hogy a FreeSync csak a HDMI-n keresztül működik, ami nem szabványos, de nem is licencköteles, így a monitorgyártónak a technológia beépítése nem kerül semmibe – cserébe nem lesz használható Intel vagy NVIDIA vezérlőkkel akkor sem, ha ezek a vállalatok a későbbiekben támogatják/engedélyezik a szabványos VESA Adaptive-Sync használatát saját megoldásaikon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Előzmények

Hirdetés