Hirdetés

Olcsó Dell monitor a tesztpadon!

Nálunk járt a Dell SE2417HG Full HD felbontású, meglehetősen kedvező árú megjelenítő. Naná, hogy kipróbáltuk!

Képminőség

A Dell az SE2417HG monitor esetében a mostanra már egyre ritkábban alkalmazott TN paneltechnológia mellett döntött. A 23,6 hüvelykes, 16:9 képarányú kijelző felbontása 1920x1080 képpont (Full HD), ami 93,3 ppi pixelsűrűséget jelent. A kijelzőt bevonták valamilyen speciális anyaggal, ami mattá teszi és hatékonyan csillapítja a tükröződést, illetve eloszlatja a zavaró külső fényeket.


[+]

A háttérvilágításért ezúttal is a WLED-ek felelnek, a fényerő beállítását nem PWM-mel oldották meg, aminek köszönhetően az elektronika nem a képernyő villogatásával csökkenti a fénysűrűséget, ez pedig mindenképpen pozitívum. A maximális fénysűrűség méréseink szerint 313,6 cd/m², ami irodai, otthoni környezetben bőven elég. A legkisebb fénysűrűség 15,2 cd/m², tehát annál is beválhat, aki sötét szobában, kifejezetten kis fényerő mellett dolgozna rajta sokat. A monitor nem teszi lehetővé a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, és nem támogat egyetlen dinamikusan változó képfrissítési frekvencia technológiát sem.

Válaszidő, input lag és homogenitás

A keretbe épített fénykibocsátó diódák által szolgáltatott háttérvilágítás eloszlása műszeres méréseink szerint ezúttal sem tökéletesen egyenletes; az egyes képernyőtartományok között akár 18,3 százalékos eltérés is előfordulhat. Ám mivel az átmenet viszonylag finom az egyes zónák között, emiatt felhősödés, foltosodás a mindennapi használat során nem igazán érzékelhető. A válaszidő egészen 1 ms-ig (g2g) gyorsítható négy fokozatban, és ráadásul úgy, hogy a monitor egyáltalán nem produkál zavaró túllövést. Szintén a játékosoknak lehet fontos, hogy műszerrel 21,4 ms input lagot mértünk, ami viszont ma már erősen közepes értéknek számít.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

Betekintési szög

Ez elméletileg a TN paneltechnológia egyik gyengéje, és a Dell SE2417HG sem okozott meglepetést. Sajnos. Már 135-140 fokos szögből látványosan kezdenek fakulni a tónusok, 160 foknál, tehát tág szögeknél pedig már enyhe invertálódás is tapasztalható. De ha persze valaki középen, szemben ül a monitorral, akkor e negatív hatásokkal nem szembesül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés