Hirdetés

Dell Inspiron 15 három változatban

Hirdetés

Értékelés

Mai tesztalanyainkat célszerű egymástól elkülönítve értékelni, hiszen más-más kategóriába tartoznak. Az Inspiron 15 3000 egy igazi alapmodell, melynek legnagyobb erőssége a hároméves garancia, ennyit versenytársai közül senki sem kínál. Hardvere nem különösebben érdekes, ilyet más gyártótól is kaphatunk, a gépház, a beviteli eszközök és a kijelző minősége pedig hozza az alsó szinten elvárhatót, átlagosan gyenge, de nem borzasztó. Hangzás terén egy kövér plusz jár a gépnek, amit azonnal követ is egy mínusz az egyetlen memóriamodulért és még egy a mindössze 10/100 Mbps-os Ethernet miatt. Nagy-nagy kár, hogy a játékhoz is bőven elég erős GeForce 840M-et csak Core i7 processzorral párosítva kínálják a hazai piacon 185 000 forint körüli áron, a GeForce 820M pedig alig jobb az Intel IGP-nél. Így aztán csak az olcsóbb, IGP-s modellek tetszettek nekünk a hosszú garancia miatt.

Hármasunkból talán a legnehezebb helyzetben a közepes Inspiron 15 5000 van, melyet alulról és felülről is erős saját konkurencia szorít. Pozitívumként itt is a hároméves garanciát kell kiemelni, a gépház lényegesen jobb, igényesebb, mint a kisebb modellnél, más márkák hasonló gépeivel lazán felveszi a versenyt. Billentyűzete viszont elég szerény, az alap monitor sem valami remek, a nagyobb felbontású IPS panellel pedig lényegében beszerezhetetlen. Plusz pontot érdemel még a  jó hangzás, viszont a 10/100-as Ethenet modul és az SSD-s bővíthetőség hiánya fájó, grafikus kártyából pedig alkalmazhattak volna valami erősebbet. Alaposan átböngészve a hasonló árú versenytársakat arra jutottunk, hogy a Dell Inspiron 15 5000 hiányosságai ellenére egy egész jó csomag, ezért megérdemel egy tetszett díjat – aki a középkategóriában keres magának laptopot, ne hagyja ezt a sorozatot figyelmen kívül!

Érdekes helyzetben van a Dell legkomolyabb Inspironja, a 15 7000, mert árazása lényegében két kategórián nyúlik át. Aki beéri a várhatóan nem túl jó, 1366x768 pixeles kijelzővel, az kap egy tetszetős fémházban – és nem fémburkolatú műanyag házban – lévő, korrekt billentyűzetű, kiváló hangzású laptopot, amivel még játszani is lehet, és mindezért három év garancia mellett csak 220 000 forintot kell fizetnie. Persze az SSD-s bővíthetőség jó lenne, a hűtés huzamosabb játék mellett felhangosodik, a processzoron pedig célszerű lesz szoftveresen tekerni egy kicsit, hogy jobban pörögjön, de akkor is egy nagyon érdekes ajánlatot kapunk, amire ilyen külcsín mellett a konkurensek nem igazán tudnak válaszolni, így jár neki az ajánlott cím.

Ha viszont az Inspiron 15 7000 többi részletéhez illő, Full HD IPS paneles összeállítást nézzük háromszázezer forint környékén, akkor már olyan ellenfelekkel találja magát szemben a Dell, mint a szintén elit multimédiás, külső hangszórós Asus N550 vagy a gamer Asus G56-os, melyek még erősebb grafikus alrendszert és kiváló hűtést kínálnak hasonlóan jó minőségérzet, hangzás és beviteli eszközök mellett. Továbbá ott van a Lenovo új Y50 és korábbi IdeaPad Y510P modellje is, melyek erősebb hardver mellé adnak ugyancsak három év garanciát. Ezekkel a konkurensekkel szemben már nem érezzük olyan stabilnak az Inspiron 15 7000 helyzetét, így csak az olcsóbb konfigurációkat merjük tiszta szívvel ajánlani.

Dell Inspiron 15 3000 notebook
(csak az olcsóbb konfigurációk)
Dell Inspiron 15 5000 notebook
Dell Inspiron 15 7000 notebook
(csak az olcsóbb konfigurációk)

rudi

A Dell Inspiron 15 3000 és 15 5000 notebookokat az USAnotebook laptopmintabolt, a Dell Inspiron 15 7000 notebookot a Dell hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre,

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés