Hirdetés

Dell Inspiron 15 három változatban

Hirdetés

Belbecs

Nem csak látszatra, hanem fogásra, érintésre is olcsónak tűnik az Inspiron 15 3000. Fedele határozottan rugózik, bár ez jellemző minden konkurensére. Zsanérja sem éppen világbajnok, de kategóriájában a jobbak közé sorolható. Csatlakozókínálata átlagosan rendben van, a háromból csak egyetlen USB kapuja gyors, 3.0-s, monitorkimentből csak HDMI-t kapunk, a hang ki- és bemenetet mai szokás szerint összevonták. Sajnos tovább él az a Dell átok, hogy 2014-ben is csak 10/100 Mbps-os Ethernet adaptert építenek be, amit sebességben már a Wi-Fi és lassan a mobilnet is leelőz.


Alulról: Dell Inspiron 15 3000, 15 5000 és 15 7000

A gépház aljából a valaha nálunk járt legkönnyebb négycellás akkumulátort pattintottuk ki, de legalább könnyen cserélhető, és 41 wattórás kapacitása nem olyan vészesen kevés, különösen a laptop takarékos Intel processzorát figyelembe véve. Az alsó, nagyobb szerviznyílás alatt viszont egy elképesztő hiányosságot találtunk: a 2,5 hüvelykes merevlemez és Wi-Fi adapternek helyet adó, feles mini PCI bővítő mellett csak egyetlen memóriamodulnak van hely. Sajnos mese nincs, ez az összes RAM-beépítési lehetőség, nincs alaplapra forrasztott másik modul, így egyetlen memóriacsatornára vagyunk kárhoztatva, ami szerintünk legalább annyira ciki, mint a 10/100 Mbps-os Ethernet.


Dell Inspiron 15 3000 alja

Megjelenésre, fogásra jóval igényesebb darab a Dell Inspiron 15 5000, persze drágább is. Jót tett a fedél merevségének a fémburkolat, a gépház általánosan masszívabbnak tűnik annak ellenére is, hogy a kistestvérhez hasonlóan azért itt is a műanyag dominál. Nekünk a vonalvezetés is jobban tetszett, a zsanér pedig nem csak látszatra, hanem működésre is masszívabb. Csatlakozók terén viszont nincs fejlődés, ezúttal is csak az egyik USB port 3.0-s, az Ethernet adapter pedig 10/100 Mbps-os csiga.


Alulról: Dell Inspiron 15 3000, 15 5000 és 15 7000

Két csavar kioldása után eltávolítható az Inspiron 15 5000 fenéklemezének jelentős része, így nem csak a cserélhető hardverelemekhez és akkumulátorhoz, hanem tisztítás céljából a hűtéshez is hozzáférhetünk. Szerencsére itt már két memóriamodulnak van hely, azt viszont szomorúan konstatáltuk, hogy mSATA vagy M.2 SSD-ben nem gondolkodtak a Dellnél. Az akkumulátor ezúttal sem túl nagy, 43 wattórás, ami nagyjából 10%-kal marad el a 15,6 hüvelykes notebookoknál megszokottól.


Dell Inspiron 15 5000 alja

Tán mondani sem kell, hogy az Inspiron trió legigényesebb darabja a 15 7000. Itt már tényleg felsőkategóriás modellről van szó, a burkolat kialakítása és a gépház merevsége elsőrangú, a zsanér pedig pengén tarja a kijelzőt. Javult a csatlakozókínálat is, mind a négy USB aljzat gyors 3.0-s, az Ethernet adapter pedig itt végre már gigabites.


Dell Inspiron 15 7000 alja

Ezúttal sem kellett sok csavarral bajlódunk, hogy a fenéklemezen keresztül a belsőhöz férjünk. Ügyes megoldás, hogy az Inspiron 15 5000 aljához hasonlóan a hétezresnek is teljes szélességében vannak gumilábai, így keskenyebb hűtőpadra helyezve vagy ölbe véve is stabilan megáll. Az ajtó mögött ezúttal is hozzáfértünk minden cserélhető hardverelemhez, a hűtéshez és az akkumulátorhoz is. Sajnos még ennél a felsőkategóriás modellnél sem gondoltak az mSATA vagy M.2 SSD-re, de legalább kapható flash tárolóval gyorsított SSHD háttértárral is. Szerencsétlen részlet, hogy az egyébként elég fejlett, ac-s Wi-Fi modul antennáit a magas frekvencián járó processzor körül vezették el, ami zavaró hatással lehet az adatátvitelre. A normális méretű, 58 wattórás akkumulátorért viszont dicséret jár, még akkor is, ha jó eséllyel ez a komponens okolható a vékony gép viszonylag magas, 2,6 kilogrammos súlyáért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés