Hirdetés

DeepCool Steam Castle: hardvered kastélya

Külső

Viszonylag új szereplője a hazai számítógépes piacnak a DeepCool, de máris felhívta magára a figyelmet. Nyáron három kiváló ár/teljesítmény mutatójú processzorhűtőt teszteltünk kínálatukból, most pedig itt van legkomolyabb házuk, a Steam Castle, melyet az idei Computexen mutattak be. Már a kartondobozán látszik, hogy szokatlan arányú megoldásról van szó, de legalább ennyire különleges a megjelenése is.

A lapos, de széles valami összetéveszthetetlen steampunk előlapot és tetőpanelt kapott, ezért is hívják Steam Castle-nek. Nem mondanánk rá egyértelműen, hogy egyetemesen szép, de az kétségtelen, hogy nagyon érdekes a dizájn, egyeseknek tetszeni fog, mások valószínűleg furcsának, esetleg csúnyának tartják majd (de szerencsére senkit – még a Prohardver fórumozóit – sem kényszerít a gyártó, hogy akarata ellenére ilyen házat vegyen). Aki viszont megtenné, az többféle szín közül választhat: van fényes fekete, fehér, vörös és sárga, illetve matt fekete, mint amilyen tesztpéldányunk. Szerintünk kifejezetten jól mutat ez a matt felület, amit a gamer kiegészítőkhöz hasonló, kissé gumis, kissé selymes réteggel értek el. A puha felület miatt fokozott karcolódásra lehet számítani, és ugyanez érvényes a fényes verziókra is.

Az előlap két markáns, függőleges és egy szerényebb, vízszintes szellőzőrácsa a kis alsó nyílásokkal és a csavarozott fémpaneleket imitáló felülettel leginkább egy korai Csillagok Háborúja filmbe illene szerintünk. A lekerekített sarkakkal és élekkel, illetve a négy felső szellőzővel nekünk valamiért a birodalmi rohamosztagosok sisakját idézte fel, pedig arra nem is hasonlít igazán. A felső nyílások háromféle (vörös, zöld, kék) színben világíthatnak vagy lüktethetnek, ráadásul a LED-ek intenzitása is állítható.

Ennek a vezérléséhez a (szemből) jobb oldalon található vezérlőpanel tekerőjét használhatjuk, ami egyben három ventilátor szabályzására is képes. Alatta kicsi reset és nagyobb bekapcsológomb, hang ki- és bemenet, két visszajelző LED (bekapcsolás és merevlemez aktivitása), két USB 3.0 és két USB 2.0 csatlakozó sorakozik. A másik oldallapra nagyméretű, kissé sötétített ablakot tettek.

Hátul megtekinthetjük a gép feketére festett vázát, illetve képet kaphatunk arányairól és belső elrendezéséről. Olyan széles (278 mm), hogy vízszintesen is elférjen benne egy microATX alaplap, fölötte bőségesen van hely nem csak négy bővítőkártyának, hanem akár 140 mm-es ventilátornak és magas processzorhűtőnek is. Az alsó részen a táp lakik, tőle balra a csavarok elrendezéséből pedig 2,5 hüvelykes meghajtóhelyre lehet következtetni. Ne feledkezzünk meg a vízhűtés kivezetőcsöveiről sem.

Szokatlan, hogy a ház alja is olyan műanyagborítást kapjon, mint az előlap és a tető, de a Steam Castle-nél ezt a megoldást választották, később meg is mutatjuk, hogy miért. Egyelőre a négy nagyméretű, puha gumiból készített talpra érdemes figyelni, melyek valószínűleg jól csillapítják a házról esetleg tovaterjedni kívánó rezgéseket. Hogy levegőhöz jusson a táp, alatta megemelték a gép fenekét.

Hirdetés

Bejutás

Határozott rántással előbb az előlap, majd a tetőpanel is eltávolítható. Mind a kettőn vannak nyílások, egyikbe sem került porszűrő. Bár kívülről úgy tűnhet, a felső, kör alakú nyílásokban nincs ventilátor, ide csak a korábban említett, háromszínű világító betéteket szerelték. Ezek viszont egyszerűen kipattinthatóak, sőt néhány csavar kitekerése után a rácsos betét is kivehető, szabad utat adva az utólagos ventilátormoddolásnak.

Vagy egyszerűen csak szabadon is hagyhatjuk őket, mert a vázba, a tető alá két-két 120 vagy 140 milliméteres ventilátor szerelhető. És igen, dupla vízhűtéses radiátor is befér ide, de akkor be kell áldoznunk az egyetlen 5,25 hüvelykes előlapi bővítőhelyet. Az alatta lévő 3,5 hüvelykessel már gyárilag megtette ezt a DeepCool: bár ki lehetne vezetni a vázon, az előlapon nincs neki hely, ez újra egy kis moddolás után kiált.

Mint korábban utaltunk rá, az alsó panel is leszedhető; ehhez el kell távolítanunk hármat a négy gumitalpból, ugyanis csavarok vannak alattuk. Ebből az irányból a belső, szintén csavarokkal rögzített meghajtóhelyekhez férhetünk majd hozzá. No nem innen kerülnek be az adattárak, hanem innen dolgozva lehet teljesen eltávolítani tartóikat, nem kell szegecseket kifúrni.

Szokás szerint az oldallapokon keresztül vezet az út a Steam Castle belsejéhez. Kézzel könnyen oldható csavarok tartják őket, nyitásukat nem könnyíti húzófül vagy bemélyedés. Belső oldalukon körben merevítést kaptak, viszonylag kis méretük miatt elég merevek, nem csavarodnak, hajlanak. A plexi ablakot egyszerűen behajlított fémlemezek tartják. Az átellenes oldalon lévő csatlakozó- és kezelőpanelhez irdatlan mennyiségű kábel tartozik, hiszen a szokásos elemeken túl innen kígyózik három ventilátoraljzat, a világítás és ezeknek a tápelláttása.

A házhoz a szokásos kiegészítőket kapjuk, egy maréknyi különböző csavart, távtartókat az alaplaphoz, kötegelőket és kis csipogót. A nyolc gumigyűrű a 2,5 hüvelykes egységek rezgésmentes rögzítéséhez való. Hasznos kiegészítő a kis átalakító, amivel az alaplaptartókat csillagcsavarhúzóval is betekerhetjük.

Belső

Első látásra kifejezetten üresnek találtuk a Steam Castle belsejét. Az alaplaptálca felett hatalmas, jó húsz centiméter magas tér tátong, ide a legnagyobb processzorhűtők is kényelmesen elférnek majd. A felső traktus szellőzésével sem lesz probléma, az első 200 mm-es és a hátsó 120 mm-es ventilátor elegendő huzatot tud teremteni.

A kettes szám bűvöletében alakították ki a meghajtóhelyeket. Kettő kívülről is elérhető helyen van, legalábbis a váz szerkezete ennyit enged meg, bár a 3,5 hüvelykest blokkolja a steampunk előlap. Kettő 3,5 hüvelykes található a táp előtt, az alaplaptálca alatt, ide fiókos módszerrel tehetjük be a winchestereket. A hátsó traktusban, a táp mellett ismét két darab, ezúttal 2,5 hüvelykes helyet találunk. Összeszámolva tehát egy 5,25-ös, három 3,5-ös és két 2,5-ös meghajtóhelyünk van, ez a legtöbb felhasználó számára több mint elegendő.

Jól látható alul, a tápnál, hogy valahol azért takarékoskodni kellett a hellyel. Számolva a kábelekkel is, legfeljebb 160 mm-es példányt lehet beépíteni, de ekkora fizikai méretben azért 700-800 wattos modelleket is kínálnak, így ez nem lesz komoly korlátozó tényező. Odafigyeltek az áramforrás rezgéselnyelő megtámasztására, viszont arra nem gondoltak, hogy egy hosszabb modellnek máshol van a ventilátornyílása, mint egy rövidebbnek. Az alsó, méhsejtes rácsot tehát hosszabbra hagyhatták volna, viszont az dicséretes, hogy került alá könnyen kiszedhető porszűrő.

Alaposan megfigyelve a vázat látható, hogy a meghajtóhelyeknél mindenhol csavarokat használtak, csak a váz négy lapja (eleje, teteje, hátulja, alja) és az alaplaptálca Mini-ITX lapokhoz való része van fixen, szegecsekkel rögzítve. Az összes meghajtóhely kiszedhető csillagcsavarhúzó segítségével. A legegyszerűbb eltávolítani az előlap mögé szerelt, amúgy is korlátozottan használható 3,5 hüvelykest, három csavart oldva hátrafelé lehúzható a felette lévő 5,25 hüvelykesről, amit további hat csavar tart felülről és elölről.

Az alsó meghajtóhelyek kiszedéséhez először le kell csavarozni a korábban említett fenéklemezt. Az elöl lévő két 3,5 hüvelykes állást hat csavar tartja, és vele együtt eltűnik a microATX-es alaplapok megtartásához szükséges támasztólábak egy része is, úgyhogy ilyenkor vagy Mini-ITX-nél maradunk, vagy saját alaplaptartót építünk. A legtöbb – összesen nyolc – csavar a hátsó, 2,5 hüvelykes dobozt tartja. Lecsupaszítva a Steam Castle váza óriási teret enged a moddereknek, akár három vízhűtéses radiátort is belepréselhetünk – szimplát előre és hátra, duplát felülre. Arra viszont ügyelni kell, hogy a meghajtóhelyek részben merevítő szerepet is betöltenek, nélkülük az egyébként masszív ház kissé ingataggá válik.

Mint említettük, előre 200, hátulra 120 milliméteres DeepCool emblémás ventilátor került, de a matrica alapján nem tudtuk meghatározni gyártójukat. Mindkettőnek háromtűs csatlakozója van.

Szerelés

A DeepCool Steam Castle felső traktusába az Asrock Fatal1ty X99M Killer alaplapot és a hatalmas, DeepCool Lucifer processzorhűtőt szereltük be, melyeket egy referencia építésű Radeon HD 7970 egészített ki. Bizony, a Lucifer orbitális méretű bordája csak cipőkanállal fért be a házba. Nem is magasságával, hanem szélességével volt gond, az elejére már fel sem fért ventilátora az 5,25 hüvelykes meghajtóhelytől. Aki DVD-írót is szeretne a gépébe, annak körültekintően kell majd CPU-hűtőt választania.

A másik oldalon is volt egy majdnem ütközés. Ezúttal az előlapi (de ugye vak) 3,5 hüvelykes meghajtó keveredett a processzorfoglalathoz legközelebb eső PCI Express foglalatba telepített grafikus kártya útjába. Nem feltétlenül jelent ez gondot microATX alaplapnál, mert választhatunk olyan modellt, aminek kijjebb (is) van VGA foglalata, viszont egy Mini-ITX alaplap és 240 mm-nél hosszabb (tehát felsőkategóriás) grafikus kártya esetében mennie kell a 3,5 hüvelykes helynek. A grafikus kártya teljes hosszával egyébként nem lesz gond, első ventilátorral is majdnem 300 milliméterünk van, nélküle pedig 320 milliméterig nyújtózkodhatunk. A négy kártyahely hátsó rögzítését egy könnyen kezelhető, kézzel is oldható csavarral valósították meg.

Az alsó szintre a DeepCool DA500-M, részben moduláris tápot szereltük be egy 3,5 hüvelykes merevlemez és egy 2,5 hüvelykes SSD társaságában. Bizony, a 160 mm-es táp elég szűken fért be a helyére. Jól jött, hogy minden kötege, még a táp felé kígyózó 24 tűs is szalagos kialakítású.

Úgy is elég komoly kábeldzsungel keletkezett, hogy a moduláris részen csak egy PCI Express grafikus kártyás és egy SATA köteget használtunk fel. Aki egyszerre bekötné a felső, optikai meghajtós és a hátsó, 2,5 hüvelykes tárolóhelyet, annak biztosan két SATA köteget kell majd alkalmaznia. Ilyen esetben mi inkább a 2,5 hüvelykes SSD-t is a 3,5 hüvelykes fiókba tennénk, szerencsére vannak is ehhez illő csavarnyílásai.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése DeepCool Steam Castle
Elérhető színek fényes fehér, fekete, kék, vörös, matt fekete
Mérete (ma x mé x sz) 420 x 406 x 278 mm
Tömege 6,8 kg
Anyaga acélváz műanyag tetővel, előlappal és fenéklemezzel
Beszerelhető alaplapok microATX, Mini-ITX
5,25"-os helyek száma 1 db
3,5"-os helyek száma 3 db belső
2,5"-os helyek száma 2 db belső
2 db belső a 3,5 hüvelykesekből
Bővítőkártyák száma 4 db
Hűtés elöl 200 mm-es ventilátor
hátul 120 mm-es ventilátor,
felül két 140 vagy 120 mm-es ventilátorhely
Előlapi csatlakozók 2 db USB 3.0, 2 db USB 2.0, hangszóró, mikrofon, ventilátorszabályzó
Beszerelhető táp szabványos ATX, alulra (max. 160 mm-es)
Extrák porszűrő alul, szabályzó három ventilátornak, állítható tetővilágítás, felülre folyadékhűtés dupla radiátora építhető be
Gyártó honlapja www.deepcool.com
Termék honlapja Steam Castle
Fogyasztói ára 33 000 forint
Garancia 2 év

Bár nem próbáltunk felülre dupla radiátort tenni, világosan látszik, hogy ennek beszereléséhez likvidálni kell az 5,25 hüvelykes meghajtóhelyet, ami magával vonja az aláfüggesztett 3,5-ös hely elvesztését is. Az oldallapok felszerelésénél egy potenciális problémába ütköztünk. A (szemből) jobb oldalon lévő csatlakozópanel és ventilátorszabályzó hatalmas kábelkötegével komolyat kell majd küzdeni, hogy minden vezeték a helyére kerüljön, hiszen többségüket át kell bújtatni a grafikus kártya előtt, hogy az alaplapra köthessük őket, és meg kell oldani a ventilátorok bekötését is. Még szerencse, hogy le lehet venni a tetőt, sőt a tiszta munkához érdemes lehet kivenni az előlapi meghajtóhelyeket is.

Értékelés

Kívül-belül egyedi számítógépház a DeepCool Steam Castle. Steampunk ihletésű külső burkolata nagyon merész, valószínűleg egyeseknek tetszeni fog, másoknak pedig nem. Szerintünk a matt fekete, selymes tapintású verzió a legjobb megjelenésű. Ügyesen elrejtették az oldallapra a kezelőszerveket és a csatlakozókat, bár az ide dugott USB-s eszközök valószínűleg kicsit furán néznek majd ki. Alább a háromszínű, szabályozható intenzitású felső világítás látható.

Igazán érdekes belső megoldásokat kínál az atipikus váz, amivel más gyártók termékeinél (Aerocool DS Cube és Xigmatek Aquila) is találkozhattunk, de mivel közülük csak a DeepCool rendelkezik gyártósorokkal, valószínűnek tartjuk, hogy ő az OEM ellátója a többieknek. A váz kellően stabilnak és végtelenül jól moddolhatónak bizonyult, fúrás-faragás nélkül lecsupaszítható, így rengeteg külső és belső átalakításra ad lehetőséget. Alapvetően viszonylag kis súlya ellenére is stabil és igényesen kivitelezett a váz, de a meghajtóhelyek kiszerelésével veszít merevségéből.

Relatíve kis mérete ellenére nagyon komoly hardvert építhetünk bele, a felső meghajtóhelye környékén viszont alaposan oda kell figyelni a komponensek kiválasztására, ha optikai meghajtóban is gondolkodunk. Szerelés kapcsán a táp környéke is szűkössé válhat, az oldalsó kezelőpanel elegáns bekábelezése pedig hosszú perceket, talán órákat is igénybe vesz majd.

Nem olcsó mulatság a DeepColor Steam Castle ház: az előtelepített szabályzóval, díszkivilágítással, elöl 200, hátul 120 milliméteres ventilátorral nagyjából 33 000 forintba kerül. Ennyi pénzért már rengeteg különleges házat választhatunk, és akit csak a váz érdekel, az Aerocoolnál és a Xigmateknél szerényebb felszereléssel olcsóbban megkaphatja. Akinek viszont tetszik a steampunk külső és kiegészítők, annak jó választás lehet a Steam Castle, aminek általánosságban egy erős tetszett címet szavaztunk meg.


DeepCool Steam Castle ház

rudi

A DeepCool Steam Castle házat a Cédrus Számítástechnikai Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés