Hirdetés

Deepcool Captain 240EX – Steampunk vízhűtés

Vörös fénnyel és egyedi dizájnnal próbál kitűnni a tömegből a Deepcool, de minket a teljesítménye érdekelt.

Mérések

Bár külföldön a DeepCool sok helyen mint kedvező árakkal rendelkező gyártó szerepel, a Captain 240 EX-ről az nem mondható el, hogy a 240 mm-es radiátorokat használó vízhűtések piacán a maga 33 ezer forintos árával legolcsóbbak között lenne, így kénytelen lesz teljesítményével és alacsony zajszintjével kitűnni. Szerencsére ezen a téren nincs okunk panaszkodni!

Hirdetés

Az első, az alaplapi vezérlésre bízott fordulatszámokkal végzett terhelés során a nyári időben 26 °C-ig melegedő szobában túlhúzott processzorunkon 35 °C körüli maghőmérsékleteket mértünk. Ez nem kifejezetten jó érték, de hozzá kell tennünk, hogy a hűtés ilyenkor gyakorlatilag néma, a 15 dB(A)-nak mért zajszint nemcsak házba építve, de nyitott tesztrendszerben sem hallható. A ventilátorok fordulatszáma egyébként ekkor 650 rpm körül mozgott, a radiátor be- és kilépő oldalán, a fémen 29, illetve 26 °C-os hőmérsékleteket mértünk.


[+]

Bekapcsolva az AIDA64 terhelését, érdekes dolgot figyeltünk meg: először csak hangosabbak lettek a ventilátorok, majd fordulatszámuk hullámzani kezdett (ez látható az alábbi képen is). Ennek oka az, hogy az ASRock Silent profilja nagyon kicsit magasabban váltana magasabb fordulatszámra, mint ahol a CPU belső hőmérséklete stabilizálódni szeretne, így egy zavaró visszacsatolás jött létre, amit a vezérlés kapcsolási görbéjének manuális módosításával szüntettünk meg. A végeredmény mindenesetre az lett, hogy 76 °C körül stabilizálódott a processzor hőfoka, míg a ventilátorok fordulatszáma 1200-as percenkénti fordulaton állt meg, ami 28 dB(A) zajszintet jelent. Ez egy zárt házból még mindig csak halk surrogásként hallatszik ki, a 1550 rpm-mel dolgozó szivattyú pedig észre sem vehető mellette. A radiátoron mért hőmérsékletek ezúttal 37, illetve 32 °C.


[+]

Végül a Prime95 SmallFFT tesztjénél a lovak közé került a gyeplő, a ventilátorok percenkénti fordulatszáma 1800, a szivattyúé pedig 2270 lett, eközben a radiátornál 42 és 26 °C-t mértünk. Mindezek mellett a zajszint 40 dB(A) – ez már határozottan hallható –, a CPU maghőmérséklete pedig 88 °C lett.

A következő mérési körben kikapcsoltuk az alaplapi vezérlést, végig maximális teljesítményen üzemeltek a ventilátorok és a szivattyú, ami egyben fix 40 dB(A) zajterhelést is jelentett. A nyugalmi állapotban mért hőmérséklet ezzel 30 °C-ra csökkent, ami a 26 °C-os szobát figyelembe véve jó értéknek mondható.


[+]

A terheléses méréseknél természetesen csak az AIDA64 alatt láthattunk különbséget, itt most 70 °C-os maghőmérsékletet mértünk 32, illetve 36 °C-okkal a radiátoron. A Prime95 esetében nem volt változás, hiszen itt már korábban is maximumon járt minden, maradt a 88 °C.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés