Hirdetés

Decemberi hardveradag

MonitorokHivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy a forint elmúlt hónapokban tapasztalt gyengülése miatt sajnálatosan felmentek a hardverárak, mégis egyre jobb áron lehet kifogni korrekt monitorokat. Persze azt nem szabad elvárni, hogy mondjuk negyvenezer forintért az ember 24 hüvelykes, szuper paneles csodát kapjon, de például a Philips ennyi pénzért odaadja otthoni felhasználóknak szánt, E sorozatú 22 hüvelykesét, amit a nem éppen beszédes 227E3LSU/00 kód takar. Egy Full HD, vagyis 1920x1080 pixel felbontású, TN+film paneles jószágról van szó, egyszerű, de kellemes megjelenésű, áttetsző kék kerettel körbefogott burkolattal. Háttérvilágítása LED-es, így dinamikus kontrasztaránya valami elképesztően nagy érték, átlagos válaszideje pedig 5 ms. Jó hír, hogy nem csak analóg, hanem HDCP-t támogató digitális (DVI-D) bemenet is került rá. Akinek kicsi lenne ez a méret, 51 000 forint környékén megkaphatja a 23,5 hüvelykes 235PL2ES/00-t, ami csak képátlóban különbözik kisebb társától.

Egy picivel kisebb, 23 hüvelykes a Philips irodai, P sorozatába tartozó 235PL2ES/00 modellje. Elsősorban munkára szánják, ezért visszafogottabb, szürke színű házat kapott, talapzata pedig komolyabb, oldalra fordítható, sőt függőlegesbe is állítható (pivot). Ellátták PowerSensorral, ami figyeli, hogy ülnek-e előtte, és ha nem, akkor energiatakarékos módba vált. Csatlakozóból analóg D-Sub és digitális DVI-D került rá, emellett felszerelték egy USB aljzattal, illetve kis hangszórói miatt sztereó hang ki- és bemenettel. Kijelzőpanelje TN+film technológiás Full HD felbontással, LED-es háttérvilágítással, vételára pedig 64 000 forint.

Az Asus is előállt egy új monitorral, mégpedig jó naggyal. A VG278H nem kevesebb mint 27 hüvelykes, felbontása természetesen Full HD. Legnagyobb érdekessége, hogy az NVIDIA 3D Vision második generációját támogatja, tehát 120 Hz-es frissítésre képes TN+film panelje és a mellékelt aktív szemüveg segítségével térhatású képet tud előállítani. Az ehhez szükséges ütemező jeladót a monitor tetejére építették. Jó hír, hogy HDMI 1.4 csatlakozó is került rá, így akár a 3D-s Blu-ray filmeket is teljes pompájukban élvezhetjük rajta. Van még DVI-D és D-Sub monitorcsatlakozója, a két háromwattos hangszórót sztereó bemenetről is meghajthatjuk, továbbá kapunk fülhallgató kimenetet. Az Asus VG278H három év garanciával 175 000 forintba kerül. Hamarosan teszt keretében alaposabban is megvizsgáljuk tudását.

Manapság egyre több számítógépen – különösen vállalati notebookon – jelenik meg a DisplayPort kimenet. Monitorokon és tévéken viszont még nem olyan gyakori, így ha mondjuk a megfáradt üzletember kicsit tévézne vagy éppenséggel munkájához kellene egy jó nagy külső monitor, de csak DisplayPortja van, akkor átalakítóhoz kell folyamodnia. Szerencsére ma már egyre jobb áron lehet hozzájutni a megfelelő kábelhez vagy adapterhez. A legegyszerűbb megoldás a DeLock egyik végén DisplayPort, másikon HDMI kábele, amiért 4700 forintot kérnek. Ha a kijelzőn is van DisplayPort, akkor ennek az árnak a felét sem kell kifizetnünk. Aki már rendelkezik HDMI vagy DVI kábellel, annak elég lehet egy DisplayPort átalakító is 3300 forint környékén. A vékonyabb laptopokra rendszerint nem is teljes méretű, hanem mini DisplayPortot tesznek, amihez 3500 forintért is lehet már DeLock átalakítót kapni. Csak a viszonyítás végett: az Apple a sajátját ennek kb. háromszorosáért adja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés