Hirdetés

Csodálatos hardverek

USB 3.0 a DeLocktólA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Fokozatosan érkeznek a hazai piacra az USB 3.0-t támogató tárolórendszerek. Ma a DeLock kínálatát mutatjuk be, mely merevlemezházakat és -vezérlőket tartalmaz, szinte minden igénynek megfelelőt. Először is itt van a 3,5 hüvelykes SATA merevlemezeket fogadó doboz. Az új, 3.0 szabvány 5 Gbps-os elvi csúcssebességre képes, ami több mint tízszerese a korábbi USB 2.0 480 Mbps-os maximumának. Kíváncsian várjuk, milyen lesz a valódi sebesség, sikerül-e abban is a tízszerezés, ami 300 MB/s fölötti átviteli tempót jelentene. Új még az USB 3.0, ezért nem kell meglepődni a viszonylag magas, közel 20 000 forintos vételáron.

Lényegesen olcsóbban, bár az USB 2.0 és eSATA merevlemezdobozoknál jóval drágábban, 13 500 forint környékén kapuk 2,5”-os winchesterekhez való, USB 3.0-s DeLock külső házat. Ahogyan nagyobb testvére, ez a modell is alumíniumból készült, és nincs benne ventilátor.

Elkészült a nagyon praktikus merevlemezbölcső új USB-s változata is. Ebbe az asztali állványba könnyen és gyorsan beleilleszthetőek a 2,5”-os és a 3,5”-os merevlemezek is, ráadásul az ára is viszonylag jó. Nagyjából 15 000 forintért már a miénk lehet, szóval lényegesen olcsóbb a 3,5”-os külső háznál.

Az USB 3.0 visszafelé kompatibilis a korábbi USB szabványokkal, csúcssebessége pedig csak akkor használható ki, ha mindkét oldalon 3.0-s eszköz áll. Már meglévő asztali gépünket alaplapcserével vagy bővítőkártyával fejleszthetjük. Utóbbi sokkal olcsóbb megoldás. Ezek a rendszerint NEC chipes kártyák a nagy átviteli tempó miatt már PCI Express csatolót kapnak, vételáruk pedig 12 000 forint környékén mozog.

Notebookoknál rendszerint nehezebb a bővítés, de itt is fejleszthetjük meglévő gépünket USB 3.0-hoz. Egy ExpressCard aljzatba való kártyára lesz szükségünk, amelyre a PCI Expresses modellekhez hasonlóan két gyors csatlakozó került. A notebookos verzió ára valamivel magasabb, nagyjából 14 000 forint.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés