Hirdetés

Corsair A500: a léghűtések S osztálya

Gigantikus méretű és borsos árú ez a processzorhűtő – csak az a kérdés, tudása is a csúcson van-e.

Bevezető, külső

Bár tény, hogy a folyadékhűtések általában még mindig drágábbak az „egyszerű” léghűtéseknél, az utóbbiak csúcskategóriájában azért találunk olyan modelleket, melyek árban és sokszor tudásban is utolérik a kompakt vizes rendszereket. Az első feltétel mindenképpen igaz a Corsair A500-ra, mely a cég aktuális csúcsmodellje, és egyben a piac egyik legdrágább ilyen terméke, mely a Noctua és a Cooler Master legnagyobb gyártmányaival száll szembe. Lássuk tehát, mit kap az, aki közel 40 000 forintot szán egy processzorhűtőre!

Dizájn

A Corsair A500 óriási dobozban érkezik, és ebben az esetben nem (csak) a felesleges csomagolóanyagok miatt van erre szükség, már maga a hűtő is hatalmas, még a duplatornyos Noctuák is eltörpülnek mellette.


[+]

A fekete és sötét pezsgőszínben pompázó műalkotás minden apró részletére odafigyeltek a tervezők: a bordázat (mely átmenetet képez az egy- és kéttornyos kategória között) két oldalán masszív műanyag elemek tartják a 12 cm-es ventilátorokat. Nem tévedés: a 144 x 169 x 171 mm-es egység valóban 12 cm-es légkavarókra épül, melyek push-pull konfigurációban működnek.


[+]

Maga az alumíniumból készült, feketére színezett bordázaton a ventilátorokat tartó elemek le-fel tologathatóak, így nem gond, ha magasabb memóriamodulokkal kell párosítani a hűtőt, igaz, a hatékonyság csökken, hiszen nem minden bordát ér majd el a légáramlás. A felső, látványos és logózott burkolat leemelhető, és erre szükség is lesz felszerelés közben.

[+]

Alulról felfelé indulva kezdjük a sötét pezsgőszínre eloxált talppal, mely közvetlen kapcsolatba hozza a négy darab, párosával 6 és 8 mm-es hővezető csövet a processzorral. Az érintkező felület mart, a megmunkálás nyomai is felismerhetőek. A neten több tesztben is kritizálták a talp egyenetlenségét – akár véletlenül, akár a gyártási folyamat javítása miatt, de a nálunk járt terméknél ezzel nem volt gond. Bár a Corsair gyárilag felhordott pasztával szállítja a hűtőt, a csomagban mellékel egy kisebb tubus extra XTM50 típusú hővezető anyagot is a későbbi cserékhez.

[+]

Továbbhaladva a csővezetékek mentén következik a bordázat, mely 48 darab lamellából áll. Ezek 112 x 129 milliméteresek, viszont közepüket kivágták, hogy szerelésnél elérjük a leszorító csavarokat. Ehhez igazából elég lett volna mindössze két furatot készíteni (mintának ott az egyébként duplatornyos Be Quiet Dark Rock Pro 4), ami lehet, hogy kevésbé látványos, viszont biztos, hogy a hűtési képességeknek jót tesz, hiszen kevesebb hőleadó felület vész oda. A bordák kapcsán a Corsair nem operált egyedi alakzatokkal, de a belépőélek fűrészfogas mintát kaptak, ami segít csökkenteni a lamináris határréteg méretét.


[+]

Specifikációk, felszerelés

A Corsair 250 wattos TDP-ig ajánlja az A500-at, ami azt jelenti, hogy a legkomolyabb HEDT kategóriás processzorokkal is könnyedén meg kell birkóznia, sőt még tuning esetén sem szabad zavarba jönnie. Mint említettük, a teljes egység mérete 144 x 169 x 171 mm, tehát igencsak méretes, nem biztos, hogy bármilyen házban elfér, és ez különösen igaz akkor, ha a memóriamodulok magassága miatt a ventilátorokat még feljebb is kell emelnünk (42-43 mm-es modulmagasság felett erre bizony már szükség lehet). De nemcsak a méret, a tömeg is extrém, hűtőnk közel másfél kilogrammal terheli az alaplapot.


[+]

A légáramlásról gondoskodó ML120-as ventilátorok mágneses csapágyazásúak és hivatalosan 400-2400 rpm közötti fordulatszámra képesek PWM vezérléssel. Elég combos légkavarók ezek, 120 x 120 x 25 mm-es méretük mellé 75 cfm térfogatáramot és 4,2 mmH2O statikus nyomást kínálnak maximális forgási sebesség mellett.


[+]

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Corsair A500
Felszerelhető AMD – AM2(+) / AM3(+) / AM4 / FM1 / FM2(+)
Intel – LGA1200 / LGA115x / LGA2011(-3) / LGA2066
Mérete (ma x sz x mé) 169 x 171 x 144 mm
Borda anyaga alumíniumlamellák, 4 hővezető cső közvetlen érintkezéssel
Borda tömege (ventilátorral) 1460 gramm
Ventilátor 2 db Corsair ML120, 120 x 120 x 25 mm, PWM-es
Ventilátor fordulatszáma 400-2400 rpm, PWM szabályozással
Ventilátor csapágyazása hidrodinamikus csúszó, mágneses támogatással
Légszállítás max. 127 m³/h
Statikus nyomás max. 4,2 mm-H2O
Extrák plusz hővezető paszta (XTM50), elosztókábel, kábelkötegelők (3 db)
Gyártó honlapja corsair.com
Termék honlapja Corsair A500
Fogyasztói ára 39 000 forint

Felszerelés

A Corsair HoldFastnak hívja az általa használt rögzítési megoldást, mely alapvetően a jobbak közé tartozik. Intel platformok esetén egy nagyméretű alaplemezre építkezik, AMD-s termékek esetében pedig az alaplapokhoz tartozó merevítést használja erre a célra. Az utóbbinál nagyméretű műanyag elemekre, az előbbinél pedig fém távtartókra kerül rá az a keret, melyre végül a csomagban található, extrém hosszú csavarhúzó segítségével felerősíthetjük magát a bordázatot.


[+]

A teljes felszerelési folyamat egyébként egyszerű, az egyes platformokhoz tartozó alkatrészek jól megkülönböztethetőek egymástól, a lépések logikusak, és nincsenek olyan apró komponensek, melyeket félig lehetetlen lenne mondjuk egy már összeszerelt, asztal alatt álló gépházba beügyeskedni (feltéve, hogy hozzáférünk ott az alaplap hátoldalához).

[+]

A szereléshez a síneken mozgatható ventilátorokat nem szükséges eltávolítani, de ha mégis erre kerülne sor, ez sem bonyolult, egyszerűen felfelé lehúzhatjuk őket a bordáról, így könnyen hozzáférhetünk a memóriamodulokhoz például csere céljából.


[+]

Tesztkörnyezet

Mérésünket a megszokott platformon végeztük, melybe ezúttal HyperX Fury RAM modulok kerültek – ezek 34 mm magasak, így a Corsair A500 ventilátorai ideális helyzetben maradhattak.

Tesztkörnyezet
Videokártya ASUS Strix Radeon RX 570
Processzor Intel Core i7-5960X (3 GHz) – túlhajtva 4 GHz-en
EIST bekapcsolva; C1E / C-state kikapcsolva; Turbo Boost kikapcsolva, 1,25 volton
Alaplap ASRock Fatal1ty X99M Killer – Intel X99 chipset
Memória 4 x 8 GB HyperX Fury DDR4-2666 HX426C15FBK4/32 memória
Háttértár Toshiba TR200 240 GB (SATA 6 Gbps)
Tápegység Seasonic Platinum Fanless 520 – 520 watt
Monitor Acer XB280HK G-Sync 4K (28")
Operációs rendszer Windows 10 Pro 64 bit

Mérés

Megszokott mérési folyamatunk elején az alaplap „Silent” profiljára bíztuk a dolgot, mely a néma üzemmódot részesíti előnyben – ennek megfelelően a Corsair ventilátorai 730 rpm körüli fordulatszámon dolgoztak terhelés nélküli üzemben. A nyári melegben immár 22 °C-osra melegedő szobánkban 32 °C-os CPU-hőmérsékletet mértünk – ez 9 °C különbség, ami nem rossz eredmény, mutatja, hogy a hőátadás a processzor és a borda között elég jól működik.

Processzor hőmérséklete és a ventilátor fordulatszáma a terhelés függvényében az alaplap Silent profiljánál
Processzor hőmérséklete és a ventilátor fordulatszáma a terhelés függvényében az alaplap Silent profiljánál

Bár elvileg a ventilátorok mehetnének lassabban is, tulajdonképpen nem szükséges: a 730 rpm is még bőven néma üzemet jelent, az általunk mért 15 dB(A) zajszint normál körülmények között nem észlelhető egy összerakott konfigurációban.

Aktiválva az AIDA64 stressztesztjét és 180 wattra emelve a TDP-t, 1470 rpm köré gyorsultak a ventilátorok, a rendszer így tulajdonképpen félgőzzel volt képes tartani a profilban belőtt 72 °C-os processzorhőmérsékletet. Ehhez a fordulatszámhoz 27 dB(A) zajszint tartozik, ami még mindig nem rossz, de azért már észlelhető.

Végül a Prime95-tel zárva az első menetet (és 250 watt köré emelve a TDP-t), megnézhettük a 2380 rpm hatását: itt stabil 84 °C-os processzorhőmérsékletet és 43 dB(A) zajszintet mértünk. Míg az első tulajdonképpen teljesen rendben lévő érték, a második már kifejezetten hangos, ráadásul a ventilátorok hangszíne is agresszív, éles, nyitott házakban biztos, hogy feltűnő lesz.

CPU hőmérsékletváltozás maximális ventilátorsebesség mellett
A processzor hőmérsékletváltozása maximális ventilátorsebesség mellett

Második menetben következett a fix fordulatszámos mérés, mely 2400 rpm fordulatszámot hozott, a már látott, 43 dB-es zajszinttel. Ez terhelés nélkül 30 °C-os processzorhőmérsékletet tudott biztosítani, míg az AIDA64 stressztesztje alatt 67-69 °C körüli értékeket láttunk. Prime95-nél tulajdonképpen maradt az előzőleg már látott 82-84 °C-os hőfok.

Értékelés

Nem hűt rosszul a Corsair A500; ha megnézzük az alábbi ábrákat, jobbára a léghűtések csúcskategóriájában végez, és az olcsóbb, kisebb méretű kompakt vízhűtéseket is megszorongatja (utóbbiakat világoskék kerettel jelöltük meg).

A gond csak az, hogy ezért cserébe drága és zajszintje is magas – az ugyanezt a teljesítményt kínáló vetélytársak vagy olcsóbbak, vagy ha nem is számottevően azok, legalább csendesebben tudják ugyanezt a hűtési teljesítményt biztosítani, köszönhetően sok esetben annak, hogy inkább alacsonyabb fordulatszámú, de nagyobb átmérőjű ventilátorokra bízzák magukat.


[+]

Ami pozitívumként felhozható az A500 mellett, az az elsőosztályú kivitel, a jól használható rögzítés, illetve a memóriamodulokkal való kompatibilitást növelő ventilátortartó, mely kifejezetten felhasználóbarát megoldás. Az extraként mellékelt hővezető paszta megléte öröm, de ennyi pénzért ez elvárható is volt. Kevésbé örültünk a gigantikus méretnek és tömegnek: talán ha kisebb lenne a bordázatból középen kivágott rész, kisebb mérettel is sikerült volna ugyanezt a tudást kihozni az A500-ból.

Wombath

A Corsair A500 hűtőt a Corsair biztosította a teszthez.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés