Hirdetés

Corsair A500: a léghűtések S osztálya

Gigantikus méretű és borsos árú ez a processzorhűtő – csak az a kérdés, tudása is a csúcson van-e.

Mérés

Megszokott mérési folyamatunk elején az alaplap „Silent” profiljára bíztuk a dolgot, mely a néma üzemmódot részesíti előnyben – ennek megfelelően a Corsair ventilátorai 730 rpm körüli fordulatszámon dolgoztak terhelés nélküli üzemben. A nyári melegben immár 22 °C-osra melegedő szobánkban 32 °C-os CPU-hőmérsékletet mértünk – ez 9 °C különbség, ami nem rossz eredmény, mutatja, hogy a hőátadás a processzor és a borda között elég jól működik.

Processzor hőmérséklete és a ventilátor fordulatszáma a terhelés függvényében az alaplap Silent profiljánál
Processzor hőmérséklete és a ventilátor fordulatszáma a terhelés függvényében az alaplap Silent profiljánál

Bár elvileg a ventilátorok mehetnének lassabban is, tulajdonképpen nem szükséges: a 730 rpm is még bőven néma üzemet jelent, az általunk mért 15 dB(A) zajszint normál körülmények között nem észlelhető egy összerakott konfigurációban.

Aktiválva az AIDA64 stressztesztjét és 180 wattra emelve a TDP-t, 1470 rpm köré gyorsultak a ventilátorok, a rendszer így tulajdonképpen félgőzzel volt képes tartani a profilban belőtt 72 °C-os processzorhőmérsékletet. Ehhez a fordulatszámhoz 27 dB(A) zajszint tartozik, ami még mindig nem rossz, de azért már észlelhető.

Végül a Prime95-tel zárva az első menetet (és 250 watt köré emelve a TDP-t), megnézhettük a 2380 rpm hatását: itt stabil 84 °C-os processzorhőmérsékletet és 43 dB(A) zajszintet mértünk. Míg az első tulajdonképpen teljesen rendben lévő érték, a második már kifejezetten hangos, ráadásul a ventilátorok hangszíne is agresszív, éles, nyitott házakban biztos, hogy feltűnő lesz.

CPU hőmérsékletváltozás maximális ventilátorsebesség mellett
A processzor hőmérsékletváltozása maximális ventilátorsebesség mellett

Második menetben következett a fix fordulatszámos mérés, mely 2400 rpm fordulatszámot hozott, a már látott, 43 dB-es zajszinttel. Ez terhelés nélkül 30 °C-os processzorhőmérsékletet tudott biztosítani, míg az AIDA64 stressztesztje alatt 67-69 °C körüli értékeket láttunk. Prime95-nél tulajdonképpen maradt az előzőleg már látott 82-84 °C-os hőfok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés