Hirdetés

CM Storm – játékra fel!

Hirdetés

CM Storm Sentinel Advance

Vannak a világnak olyan szegletei, ahol a számítógépes játékok és játékosok olyan elismertségnek örvendenek, mint mifelénk a sportok és sportolók. A profi gémereket gyakran cyberatlétáknak is nevezik, hiszen a virtuális világban versengenek egymással. Ami sokakat érdekel, abban sok pénz van, szóval óhatatlanul előkerülnek a játékosoknak szánt, gyakran profik neveivel fémjelzett termékek. Gondoljuk csak a Fatal1ty hardverek széles sorára, vagy az SK Gaming és egyéb csapatok logóival díszített kiegészítőkre. Ma a házak és hűtések világából ismert Cooler Master cybersport sportmárkájának első egerét és egérpadjait mutatjuk be.

A CM Storm nevet 2008-ban hívta életre a Cooler Master. Elsőként a Sniper „gémer” házzal jelentek meg, melyet az egyszerűbb Scout követett. A játékos processzorhűtő kicsit furán hatna, ezért a következő CM Storm termék a Sentinel Advance egér lett. Igazi, a legutolsó divatnak megfelelő gamer kiegészítő a Cooler Master első próbálkozása. Kívülről megvan rajta minden elem, ami a kategóriát meghatározza: hivalkodó formaterv, rengeteg gomb, cipőfűzőbe bújtatott kábel, és még sorolhatnánk.

Egyedivé a speciális látványelemek teszik. Lámpából például jutott a tetejére – egy rács mögé – és az elejére is kettő. Ráadásuk színük és világítási módjuk változtatható. Még érdekesebb a készülék tetejére helyezett OLED kijelző. Ezen az X és Y tengely felbontása látható, és melléjük saját, egyedi logónkat is feltölthetjük (monokrómban, 32x32 pixelen).

Formára a Sentinel Advance nagyjából félúton van az általános, jobb kézre szabott Logitech és Microsoft egerek között. Hüvelykujjas része kiszélesedik, a kisujjnál megtámasztja tenyerünket, és ebben az irányban lejt a háta. Felületének nagy részét az általunk csak „gémer műanyagnak” nevezett anyagból készítették. Ez az a kellemesen selymes tapintású, kissé gumis hatású, matt műanyag, amin nem izzad a játékos keze. A fő gombok átlagos műanyagból, a mögöttük lévő rács pedig fémből készült. Extra gombból a hüvelykujjas részre kettőt, a görgő elé egyet, mögé pedig még kettőt kaptunk. Sajnos meglehetősen olcsó érzetet keltve jártak, akárcsak az oldalra nem dönthető görgő. Egy ilyen komoly egértől többet vártunk, bár igaz, hogy a CM Storm márkának még csak az első modelljéről van szó.

Alul is klasszikus, játékos egeres részleteket találtunk. A legfontosabb a végtelenhez közelítő felbontású lézerszem, de a méretes csúszótalpakat sem szabad elhanyagolni. Ezekből még egy készletet találtunk a dobozban, ami dicséretes. A kategória elitjében ma már kötelező az állítható súly. Pici nehezékekből legfeljebb öt darabot pakolhatunk a Sentinel Advance hasába, ezek fejenként 4,5 grammosak.

Még egy, eddig nem látott kiegészítőt kaptunk a CM Storm egérhez. A Storm Guard névre keresztelt valami egy ház hátuljára, a kártyahelyekre szerelhető fémdarab. Átbújtatva rajta egerünk 180 centiméteres zsinórját a házhoz láncolhatjuk. Így nem tudják majd lenyúlni a LAN-partin, ha éppen nem vagyunk a gépünk közelében.

Szoftveres képességek

Nemcsak kívülről, hanem belülről is komoly játékos egér a CM Storm Sentinel Advance. Ennek megfelelően 64 kB fedélzeti memóriája van, amiben négy profilt tárolhatunk el. Ezek és a többi paraméter beszabályozásához nagyon korrekt kezelőszoftvert kapunk, de enélkül is állíthatjuk a tengelyek szerinti felbontást. Alapvetően az 1100, 2600, 3800, illetve 5600 dpi-s értéket kódolták be X és Y irányban is, de a görgő előtti gombot hosszan (három másodpercre) lenyomva aktiválhatjuk a beállítási módot.

A vezérlőprogramban persze sokkal több lehetőségünk van. Azzal indít, hogy alkalmi vagy profi játékos módra kalibrálja az optikát. Ennek jelentőségéről nem találtunk információt a leírásban és a termék honlapján sem. Utána egy jó részletes kezelőfelület első lapját pillanthatjuk meg, ahol a nyolc gomb funkcióját, a lézeres érzékelő négyféle felbontását, a mozgás érzékenységét, a dupla klikkelés sebességét és még az USB lekérdezési frekvenciáját is megadhatjuk. Utóbbi 100 és 1000 Hz között több lépésben állítható. Az alsó részen találjuk az alap CM Stormmal együtt öt profilt. Ezek nevét és képét is módosíthatjuk.

A második fülön a fények beállítása található. Itt hét színből választhatunk külön az alsó és a felső lámpák számára. Szerencsére a kikapcsolás mellett is dönthetünk. Nemcsak a szín, hanem a világítás módja is megadható. Választhatunk állandó fényt, folyamatosan pulzálót és a gombok nyomására felvillanót.

Nagyon alaposra sikerült a makrós rész. Itt az egér és billentyűzet gombjainak lenyomási és felengedési pillanatát is rögzíti a rendszer akár 125 lépésig. Ezután profilhoz és gombhoz köthetjük, megadva azt is, milyen módon induljon el. Lehet lenyomáshoz, felengedéshez és tartáshoz kötni, továbbá megszabható, hogy egyszer, folyamatosan, vagy az indító hatás újból aktiválásáig tartson. Akinek ez nem lenne elég, az a következő, script fülön változókkal és feltételadó utasításokkal is operáló programot írhat, akár 256 sorra.

A listát két egyszerűbb, de szintén hasznos rész zárja. A „Library” nevű fülön rendezhetjük a makróinkat és scriptjeinket, az utolsón pedig az egér firmware-jének frissítése végezhető el.

CM Storm egérpadok

Nem egyedül, hanem három egérpad társaságában érkezett hozzánk a Sentinel Advance. Név szerint a CS-S Battle Pad H2, a CS-M Weapon of Choice M4 DM és a CS-M FPS Tactics DC szövetpadok kerültek a markunkba. A nevek elején a CS a CM Storm-ra, a következő betű a méretre (S – kicsi, M – közepes, X – nagy), a fantázianév utáni két karakter pedig a felület típusára utal.

A legkisebb Battle Pad alapterülete 260 x 210 mm, szóval hamar leszaladhatunk róla játék közben. A szokásos szövet egérpadoknál egy picivel vékonyabb, csupán 2 mm a vastagsága, felülete pedig keményebb, finoman szemcsézett, és a H2 Glide Cloth névre hallgat. Mondhatni átmenetet képez a szövet és műanyag alátétek között, majdnem eléri az utóbbiak siklási szintjét.

Kétféle mintával kapható a CM Storm Weapon of Choice padja. A 405 x 285 mm alapterületű szövetet választhatjuk M4-et vagy AK47-et ábrázoló festéssel is. Nálunk az előbbi vendégeskedett. Meg kell hagyni, nagyon tetszetős darab. Mondhatni normál, három milliméter vastagságú, felülete pedig a Dura Mesh nevet kapta. Ez egy szokatlan, hálószerű borítás, ami tapintásra puhább a szokásos szövet egérpadoknál, és valamivel nagyobb ellenállással mozog rajta az egér.

A legviccesebb mintát a szintén 405 x 285 milliméteres, vagyis M-es méretű FPS Tactics kapta. Rajta az fps-játékokban követendő taktika öt fő pontja látható: Ne campelj! Re rohanj! Ne zavard meg a társaidat! Ne szégyenülj meg! Ne légy puhány! Ez a pad a vastagabb, 5-6 milliméteresek közé tartozik, Dura Cloth nevezetű felülete pedig a legközelebb van a klasszikus, egéralátétes szövethez, mint amilyen például a jól ismert SteelSeries QcK pad.

Az alábbi képek azonos távolságból mutatják a három egérpad felületét. Nemcsak szemre, hanem tapintásra és siklás szempontjából is jelentős eltérés van köztük, ráadásul vastagságuk és emiatt keménységük sem egyforma. Nekünk a H2 Glide Cloth jött be leginkább, bár nagyon alacsony szenzorhoz túl sikamlós lehet. Ilyen szempontból a Dura Cloth tűnik nyerőnek, a Dura Mesh pedig érdekes, szokatlan, egyeseknek talán ez lesz a legszimpatikusabb.


H2 Glide Cloth – Dura Mesh – Dura Cloth


alulról: Tactics, Weapon of Coice, Battle

Említést érdemel a CM Storm egérpadok csomagolása. Ízlésesen festett papírdobozba hengerelik őket, melyre a pad paraméterei mellett pár négyzetcentiméteres próbadarabot is ragasztottak a felületükből, hogy tapintásra kiválaszthassuk a nekünk megfelelőt.

Próba, értékelés

Kezdetnek saját QcK padunkon próbáltuk a Sentinel Advance egeret. Már az első mozdulatok után éreztük, hogy nagyon kézre áll. Kellemesen támasztotta a Microsoft egerekhez szokott kisujjunkat, talán csak a hüvelykujj vágatának szűkösségét lehet felhozni ellene. No meg a kiegészítő gombok kissé olcsó hatású járását. Ellenben a fő billentyűk nagyon korrektek voltak. Némi konfigurálás után a funkciók és a felbontás is a megfelelő helyre került. Olyan sokrétű beállítási lehetőségünk van, hogy a Sentinel Advance bármilyen igényhez hozzászabható.

Méretes talpain kiválóan siklott, nem akadt el egyik sarka, nem billegett, és a legkisebb emelésre is abbahagyta az érzékelést, talajt érve pedig azonnal folytatta a dolgát. Rángathattuk akárhogyan, nem sikerült zavarba hozni. Mindennapos használatra a sikamlós Battle Pad H2 tűnt a legjobbnak, képszerkesztésben például érezhetően gyorsabbak voltunk rajta, mint a többi alátéten. Sajnos a mérete még ennél a feladatnál is gyakran kicsinek bizonyult, játék közben pedig állandó jelleggel leszaladtunk róla.

Minden tekintetben ellentétes tapasztalataink voltak a Dura Mesh felületű Weapon of Choice paddal. A mérete teljesen rendben volt, csak különösen alacsony érzékenységgel dolgozóknak lehet szűkös. Nagyon puha felülete az átlagosnál jobban megfogta az egeret. Az ilyen borítás magas felbontásnál jöhet jól, mert az egér nem mozdul rajta olyan hirtelen, mint a sikamlósabb felületeken. Szerintünk az M4-es minta nagyon ízlésesre sikerült.

Megszokott Steel Pad QcK alátétünkhöz mozgási tulajdonságaiban a Tactics volt a legközelebb. A Dura Cloth a jól bevált szövet egérpadok anyagára hasonlít. Ehhez a mi ízlésünknek túl vastag, gumis alap szolgáltat némi extra puhaságot. Azért nem szeretjük a vastag alapot, mert sarka könnyebben elakad mondjuk a billentyűzetben, és zavaróbb, ha leszalad róla az egér. Mindenesetre ez a paraméter ízlés kérdése.

Értékelés

Úgy gondoljuk, a CM Storm Sentinel Advance egy nagyon jó, minden elképzelhető extrával felszerelt játékos egér. Formája ízlés kérdése, de nekünk nagyon bejött. Látványosak a fényei, de nagyon okosan benne hagyták a szoftverben a kikapcsolás lehetőségét. Lézeres érzékelője óriási felbontású, tesztünk alatt egyszer sem sikerült zavarba hozni. Csúszótalpai kiválóak, és pótkészletet is kapunk belőlük. Ebben a kategóriában fontos részlet a súlyozhatóság és a minél jobb testre szabhatóság, amiben a Sentinel Advance remekelt. Különösen tetszett a rátölthető klánlogó lehetősége. Azért vannak gyengéi is, nevezetesen az oldalra nem dönthető görgő és az olcsó nyomású extra gombok. Elsőre a CM Storm Sentinel Advance 17 000 forintos ára magasnak tűnhet, de tudni kell, hogy a nagy felbontású, súlyozható, saját memóriás konkurensei még drágábbak. Mindezek fényében tőlünk játékra ajánlott minősítést érdemelt ki.

A három CM Storm egérpad közül nekünk felületre a Battle Pad H2 jött be, ráadásul kedvező, 1600 forintos áron kapható. Nagyon nagy kár, hogy mérete játékhoz szűkös. Emiatt csak általános feladatokhoz ajánlott. A mi ízlésünknek a Dura Mesh felületű Weapon of Choice pad lassú volt, de mérete és mintája tetszett. Nekünk az átlagos felületű, de túl vastag Tactics pad jött be a legkevésbé. A két közepes nagyságú CM Storm egérpad 3500 forint környékén vásárolható meg.

CM Storm Sentinel Advance
(játékhoz)
CM Storm CS-S Battle Pad H2
(általános feladatokhoz)
CM Storm CS-M Weapon of Choice M4 DM

rudi

A CM Storm termékeket az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés