Hirdetés

Cherry MX Board 6.0 – billentyűzet gamereknek

Megjelenés

Külön kategóriát képviselnek a billentyűzetek világában a mechanikus megoldások, melyekben minden gomb alatt egy-egy külön mikrokapcsoló rejtőzik, amit úgy alakítottak ki, hogy minden egyes billentyű ugyanakkora ellenállással működjön, és nem csak az első pár ezer, hanem a több milliomodik leütés után is. A speciális mechanikának köszönhetően a klaviatúrák lenyomási karaktere többféle típusú lehet: van kattanással járó és van simán, akadás nélkül mozgó, illetve ezek különböző nyomáserőre lehetnek beállítva. A mikrokapcsolók világában a Cherry-é a főszerep, hiszen szinte minden mechanikus billentyűzet a cég MX kapcsolóira épül.

Kevesen tudják, hogy a Cherry nem csak mikrokapcsolókat ad el más gyártóknak, hanem saját maga is készít billentyűzeteket, köztük mechanikusakat is. Az MX Board termékcsaládot játékosoknak szánják, melyből mai tesztalanyunk, az MX Board 6.0 jelenti a kínálat csúcsát. Ezt első pillanattól érezni lehet, ahogy az ember kézbe veszi a dobozát: minden hivalkodástól mentesen, de nagyon intenzíven árasztja a minőségi termék benyomását a külső fekete és a belső vörös csomagolás. Tovább erősödik a minőségérzet a belső láttán, ugyanis a billentyűzetet nem holmi zacskóba, hanem egy vastag szövésű, kellemes tapintású, rugalmas huzatba csomagolták. Rajta a matrica nem egy gamer funkciót reklámoz, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy telepítsük a legfrissebb firmware-t.

Magán a Cherry MX Board 6.0-n tovább folytatódik – sőt erősödik – az a minőségi kisugárzás, amit a doboza is kelt. Csomagolás, forgatás közben már érezni, hogy nagyon nehéz, közel másfél kilogrammot nyom, házának vaskos, felső része ugyanis alumíniumötvözetből készült, amit érdekes, középszürke színűre porfestettek, így a felület látványra és tapintásra is egyedi. Ugyanez mondható el a gombokról is: kupakjuk sokkal alacsonyabb a legtöbb mechanikus megoldásnál megszokott, magas, átlagember számára furcsán ható kialakításnál, mondhatni a hagyományos, membrános megoldásokat idézi, pedig a gombok alatt MX kapcsolók vannak a konkurensekkel megegyező, 4 milliméteres nyomásúttal.

Érdekes, hogy bár a Cherry az összes verziót beépíthetné, az MX Board 6.0 csak MX Red kapcsolókkal érhető el. Ezek érezhető nyomáspont nélkül járnak és 45 gramm nyomáserőt igényelnek. Csúcsmodellről lévén szó, nem hiányozhat a világítás sem, ami vörös színű, a speciális gombok alá pedig egy kis kék is került. Ami a kiosztást illeti, többféle van, létezik a magyar kiosztás dupla soros Enterrel, viszont az ékezetes karaktereinket hiába várjuk majd a lézerrel feliratozott kupakokon.

Igényes az MX Board 6.0 alja is, vékony, zsinórozott, USB csatlakozóban végződő kábele például három helyen (jobbra, balra és majdnem középen) kivezethető. Jól megrakták csúszásgátló gumitalpakkal, még a pici, kihajtható lábak végére is jutott belőlük, így megemelve sem fog csúszkálni az asztalon. A kényelmet terebélyes csuklótámasz is segíti, ami nem holmi letörésre esélyes műanyag pöckökkel vagy szöszmötölős csavarokkal van rögzítve, hanem elegánsan, mágnessel. Felületén apró MX feliratokkal díszített gumibetét van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés