Hirdetés

2017. október 18., szerda

Viva CES Vegas! Mire számíthatunk?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az előzetes hírek és pletykák, valamint a piaci trendek alapján igyekeztük megtippelni, mire számíthatunk.

Tévék és hangrendszreek

A minden év januárjában, Las Vegasban megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show mostanra az év egyik legfontosabb iparági rendezvényévé nőtte ki magát, ahol a szórakoztatóelektronikai eszközök mellett már évek óta kiemelt szerepet kapnak a telekommunikációs, illetve IT termékek, valamint szolgáltatások is. Amit a CES-en bemutatnak vagy amire komoly hangsúlyt fektetnek a kiállítók, annak jó esélye van arra, hogy az adott évben tényezővé váljon.


[+]

Mostanra szokássá vált, hogy a vállalatok tekintélyes mennyiségű információmorzsát hintenek szét a rendezvényt megelőző időszakban, ezek pedig módot adnak atombiztosnak tűnő találgatásokra, illetve vad spekulációkra azzal kapcsolatban, hogy mi is várható az adott évben a show-tól. Ezekből szemezgettünk egy kicsit, és mivel a Prohardver stábja is képviselteti magát az eseményen, ezért majd saját szemünkkel is meg tudunk győződni arról, hogy mindebből mi válik valóra.

Hirdetés

Tévéparádé

Amellett, hogy valószínűleg az OLED tévék minden korábbinál nagyobb hadtesttel képviseltetik magukat a rendezvényen, bizonyos, hogy a prímet továbbra is a LED LCD modellek viszik majd. Komoly felvonulás várható, ahol a Full HD televíziókkal már csak elvétve lehet majd találkozni, ugyanis az Ultra HD felbontású készülékek mostanra már minden gyártó kínálatában megtalálhatóak, így száz százalék, hogy ezekre helyezik majd a hangsúlyt.


[+]

Az UHD Szövetség bejelentette, hogy 2016 elején új minősítést vezet be Premium UHD néven, ennek pontos specifikációit a CES-en jelentik majd be. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy olyan megjelenítő eszközök kaphatják meg, amelyek biztosítják a 4K felbontás megteremtését, a HDR tartalmak kezelését, és képesek bizonyos meghatározott színterek lefedésére. Az UHD szövetséget olyan vállalatok alkotják, mint az LG, a Samsung, a Sony, a Panasonic vagy a Sharp, ezért jó esély van rá, hogy ezek a cégek már megjelennek Vegasban olyan csúcsmodellekkel, amelyek megfelelnek e kívánalmaknak.


[+]

Emellett várható olyan projektorok megjelenése is, amelyek szintén megkaphatják ezt a minősítést, bár tény, hogy az utóbbi időben erre a termékcsaládra az ilyen nagyszabású rendezvényeken a korábbinál jóval kevesebb fény vetült. Ettől függetlenül ezen a területen sem állt meg a fejlődés, így biztosan kiállítanak majd egy-két figyelemre méltó eszközt is. Ha igazak a hírek, akkor elsősorban a hordozható, illetve az ultrarövid vetítési távolságú projektorok szegmensében lehet számítani érdekes újdonságokra.

Audiófront

Minden jel arra mutat, hogy a hagyományos felépítésű, több komponensből álló házimozirendszerek visszaszorulóban vannak, és ezt a folyamatot még az objektum-alapú hangformátumok (Dolby Atmos, DTS:X) megjelenése sem tudta visszafordítani. Így nem lenne különösebben meglepő, ha a CES-en csak mutatóban állítanának ki ilyen szetteket. Egyre világosabban látszik, hogy helyükre a rugalmasan használható, ám sokszor még kiforratlan, ráadásul meglehetősen drága multiroom megoldásokat szánják a gyártók.

Ebbe a kategóriába a kisebb-nagyobb méretű, akár hordozható hangsugárzók mellett beletartoznak esetenként a hangprojektorok is, amelyek már önmagukban alkalmasak lehetnek arra, hogy valamelyest javítsák a tévék integrált hangrendszerét. Ma már a kisebb vállalatok is elkezdték az ilyen típusú eszközök és a hozzájuk tartozó szoftverek fejlesztését, emiatt benne van a pakliban, hogy a multiroom rendszerek eláraszthatják a rendezvényt. Az viszont jó kérdés, hogy nagy újdonságot lehet-e még mutatni ebben a szegmensben.


[+]

Még inkább igaz ez a szimpla, hordozható hangsugárzókra, amelyek most nagyjából olyan szerepet töltenek be, mint az MP3-lejátszók tíz, vagy a dokkolós audioeszközök öt éve: azaz boldog-boldogtalan kínálatában megtalálhatóak ezek, szinte biztos, hogy az eseményen is túltermelés lesz ezekből. A CES-en hagyományosan bombaerős az autóhifi, illetve az autós multimédia-kínálat, viszont cserébe a high-end audió marginális szerepet kap. Mutatóban azért biztos lesz egy-két ilyesmivel foglalkozó vállalat is, de aki nagy bejelentésekre számít, az elképzelhető, hogy csalódni fog.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.