Hirdetés

CeBIT 2004 beszámoló: 1. nap

SiS

Ahogy az elmúlt két évben, a PROHARDVER! az idei CeBIT-re is kivonult. Napirendünk ezúttal sűrűbb volt, mint bármikor korábban, így gyakorlatilag nem is maradt időnk az önfeledt nézelődésre. A most - és az elkövetkező két napban, kissé megkésve - megjelenő beszámolóinkban olvasóinkat is végigvezetjük azon az útvonalon, melyet a közel 30 kiállítási csarnok labirintusában magunk is bejártunk. Természetesen - mint mindig - a középpontban ezúttal is a hardverek állnak.

Az idei hannoveri it-karnevál nem a nagy termékbejelentések jegyében telt, az otthoni felhasználók érdeklődésére számot tartó hardverek világában elmaradtak a nagy durranások. Sokan várták a következő generációs ATI- és NVIDIA-grafikus processzorok bemutatkozását - hiába. Zárt ajtók mögött ugyan láthattuk működés közben az NV40 egy korai, még nem teljes sebességen futó példányát, az ATI R420-nak azonban nyoma sem volt. A hivatalos bemutatókra még legalább két hétig várni kell.

Ellepték az alaplapgyártók standjait a Grantsdale és Alderwood lapkakészletekre épülő Pentium 4-es lapok, ám kiderült: a termékek bejelentése és piaci megjelenése legalább két hónapot csúszik. Talán éppen azért, mert egyelőre elmaradt a PCI Express-forradalom is: működő PCIE videokártyát csak elvétve lehetett látni a kiállításon, az új interfészt használó egyéb (például hálózati) kártyáknak pedig nyoma sem volt.

Hirdetés

Érdekességekben azonban így sem volt hiány.

SiS

A Silicon Integrated Systems (SiS) standján látható volt a már piacon lévő SiS 755FX és SiS 655FX lapkakészletek utódja, a PCI Express interfészt támogató SiS 756, illetve SiS 656. Mindkét lap mellé az új SiS 965 déli híd jár, amely integrált gigabites hálózati vezérlővel és nyolccsatornás (7.1) hangzás megszólaltatására képes AC'97 hangkodekkel rendelkezik, és nem jön zavarba a PCI Express x1 interfészt használó bővítőkártyáktól sem.

A tajvani gyártó már piacon lévő, Athlon 64 platformhoz szánt megoldásai:

Pozitívan csalódtunk, amikor több gyártó standján - így a SiS-nél is - működő Athlon 64 alapú notebookokat láthattunk. Az ember azt hinné, hogy az Athlon 64 nem kimondottan alkalmas a mobil használatra, de a helyzet az, hogy a noteszgépek nem voltak túl vastagok, kellemes benyomást tettek ránk. Az Athlon 64-es processzor mobil változata egyébként négy lépcsőben tudja csökkenteni órajelét, energiatakarékos funkciói jóval túlmutatnak az Athlon XP-M processzorokén.


Notebook Athlon 64 processzorral

A notebook USB portjában a SiS egyik új "kütyüjét", az USB 2.0-ás csatlakozású WLAN adaptert találjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Computex '04 - 0. nap

  Holnap veszi kezdetét a világ második legnagyobb számítógépes kiállítása. Helyszíni riportunk Tajpejből.

 • Computex '04 - az 1. nap képekben

  A kiállítás első napján számos újdonságot jelentettek be a gyártók, így ma debütált az AMD Socket 939 platformja, de az ATI R423 is.

 • Computex '04 - gyártók másképp

  A kiállításon egymást érik a bejelentések, mégis, ezúttal egy picit más szemszögből mutatjuk be a gyártókat és a szaksajtót.

 • Computex L!VE: 1. nap

  Cooler Master, Zalman, Prodisc, Fujitsu, Kolink, valamint az AMD nagy napja. A boldogság pillanatai, képekben.

Előzmények

Hirdetés