2018. február 18., vasárnap

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Canon PowerShot A800 – „A”, mint alap

Új taggal bővült a Canon belépőszintű fényképezőinek sora: itt a PowerShot A800.

H​irde​t​é​s​

Ergonómia, külvilág

Nem mindenki keres százezres nagyságrendben fényképezőt, főleg nem akkor, ha csak egy kiránduláshoz, egy buliba vagy gyermekének első gépként szeretne egy szinte „eldobható” masinát. Jó választás lehet ilyenkor a Canon A800, amely abszolút alapszintű szolgáltatásokat nyújt, de mindemellett igen jó felépítéssel és jó minőségérzettel tetszeleg. A két ceruzaelemes működés pedig szinte mindenhol bevethetővé teszi, hiszen a legeldugottabb benzinkútnál, a legkisebb maszekboltban is kapható AA méretű elem.

Az A800 formavilága teljes összhangban van tudásával: egyszerű, mint a faék. A hasonlat nem véletlen, hiszen felülről (vagy alulról) nézve valóban ék alakú a gép váza. Pici mivolta ellenére meglepően jó a fogása; a masinát tartó kéz hüvelyk- és középsőujja egyaránt kellemes támaszra lel.

Az előlapon nem csak az optika, hanem a kis villanó és a nem egy komolyabb gépről is hiányzó AF segédfény található. A műanyag külső amúgy teljesen sima, de mégsem izzad tőle az ember keze, nem válik csúszóssá nedves kézben sem.

Hátul az átlagosnál kisebb, 2,5”-os kijelző segíti munkánkat, azonban az LCD nem csak átlójával, de alacsony felbontásával is alulról karcolja az átlagost. Amúgy annyira nem borzasztó az egérmozi képe, mint gondolnánk: oldalirányból igen széles szögből látszik a megjelenített kép, azonban felülről vagy alulról nézve kivilágosodik, illetve elsötétül a kijelzett tartalom.

A kategóriához képest sok kezelőszervet látni, ráadásul ezek igen jó minőségűek, biztos nyomásponttal és kellő mérettel. A gyártó nem bízta ezt a kérdést a véletlenre, és úgy tűnik, a mérnökök ebben a kérdésben győzedelmeskedtek a marketingosztály fölött - nem spóroltak.

Egyik oldalon a hangszóró, másikon pedig a csuklószíj befűzési pontja, valamint az USB és az A/V aljzat található.

Alul, a géptörzshöz képest óriási, oldalirányba elcsúsztatható ajtó mögött található a memóriakártya és a két ceruzaelem aljzata. Az egész A800 minősége nagyszerű, egyedül itt, az ajtónál látható némileg nagyobb illesztési hézag, mint a többi elemnél. Az állványmenet műanyagból van, de nagyon közel került az optikai középvonalhoz.

A fényképező tetőlapján csak a bekapcsoló és a kioldó található. Mint említettük, az A800 kezelőszervei mind nagyon jó minőségűek, abszolút meghazudtolják a kategóriában megszokottat, de - sajnos - pont a kioldó kivétel ez alól. Egyáltalán nem érezni a félállást, ahol a gép élességet állít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​ird​etés​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.