2018. június 18., hétfő

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Canon PowerShot A800 – „A”, mint alap

Új taggal bővült a Canon belépőszintű fényképezőinek sora: itt a PowerShot A800.

Ergonómia, külvilág

Nem mindenki keres százezres nagyságrendben fényképezőt, főleg nem akkor, ha csak egy kiránduláshoz, egy buliba vagy gyermekének első gépként szeretne egy szinte „eldobható” masinát. Jó választás lehet ilyenkor a Canon A800, amely abszolút alapszintű szolgáltatásokat nyújt, de mindemellett igen jó felépítéssel és jó minőségérzettel tetszeleg. A két ceruzaelemes működés pedig szinte mindenhol bevethetővé teszi, hiszen a legeldugottabb benzinkútnál, a legkisebb maszekboltban is kapható AA méretű elem.

Az A800 formavilága teljes összhangban van tudásával: egyszerű, mint a faék. A hasonlat nem véletlen, hiszen felülről (vagy alulról) nézve valóban ék alakú a gép váza. Pici mivolta ellenére meglepően jó a fogása; a masinát tartó kéz hüvelyk- és középsőujja egyaránt kellemes támaszra lel.

Az előlapon nem csak az optika, hanem a kis villanó és a nem egy komolyabb gépről is hiányzó AF segédfény található. A műanyag külső amúgy teljesen sima, de mégsem izzad tőle az ember keze, nem válik csúszóssá nedves kézben sem.

Hátul az átlagosnál kisebb, 2,5”-os kijelző segíti munkánkat, azonban az LCD nem csak átlójával, de alacsony felbontásával is alulról karcolja az átlagost. Amúgy annyira nem borzasztó az egérmozi képe, mint gondolnánk: oldalirányból igen széles szögből látszik a megjelenített kép, azonban felülről vagy alulról nézve kivilágosodik, illetve elsötétül a kijelzett tartalom.

A kategóriához képest sok kezelőszervet látni, ráadásul ezek igen jó minőségűek, biztos nyomásponttal és kellő mérettel. A gyártó nem bízta ezt a kérdést a véletlenre, és úgy tűnik, a mérnökök ebben a kérdésben győzedelmeskedtek a marketingosztály fölött - nem spóroltak.

Egyik oldalon a hangszóró, másikon pedig a csuklószíj befűzési pontja, valamint az USB és az A/V aljzat található.

Alul, a géptörzshöz képest óriási, oldalirányba elcsúsztatható ajtó mögött található a memóriakártya és a két ceruzaelem aljzata. Az egész A800 minősége nagyszerű, egyedül itt, az ajtónál látható némileg nagyobb illesztési hézag, mint a többi elemnél. Az állványmenet műanyagból van, de nagyon közel került az optikai középvonalhoz.

A fényképező tetőlapján csak a bekapcsoló és a kioldó található. Mint említettük, az A800 kezelőszervei mind nagyon jó minőségűek, abszolút meghazudtolják a kategóriában megszokottat, de - sajnos - pont a kioldó kivétel ez alól. Egyáltalán nem érezni a félállást, ahol a gép élességet állít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.