Hirdetés

Canon Ixus 970 IS – ó, te kis drááágaszááág!

Külső szemlélődés, ergonómia

„Stílus és minőség” – ez a Canon berkein belül az Ixus típusnevet viselő készülékek jelmondata. Valóban: kézbe véve masszív, jól összerakott fényképezőgép benyomását kelti a 970 IS, de valahogy nem kelt birtoklási vágyat, mint például a korábban bemutatott Samsung NV40.


Közelebbről megfigyelve, hiába jó minőségű műanyag a váz burkolata, mégis olcsónak tűnik. A kilencvenezer forintos ár sokkal igényesebb anyagválasztást feltételezne. No, de tegyük félre lelki traumánkat és szimatoljuk körbe a fotómasinát!


Az előlapon az optikai nézőke, az AF segédfénye és az apró, de annál izmosabb villanó látható. Alattuk az ötszörös átfogású Canon Zoom Lens 5x IS fedőnevű optika található, amely önzáró védőírisszel rendelkezik.


Hátul mar ennél zsúfoltabb a helyzet: a zoomolást követő nézőke apró ablaka mellett a zölden világító bekapcsológomb, amely körömmel hozható csak működésbe – ennek jó oldala, hogy véletlenül tuti nem kapcsol se be, se ki a gép, rossz oldala, hogy minire vágott körmökkel néha egy-egy káromkodás is kicsúszik a férfi felhasználó szájából, ha többedszerre is kudarcba fullad lelkes fotózni-vágyása. A peckes módválasztó keményen működik, néha többszörösen túl is váltunk a kívánt módon keménysége miatt – a kis kerek kezelőszervek pedig olyannyira határozatlan nyomásponttal rendelkeznek, hogy sosem tudni, mikor elég a jóból anélkül, hogy kárt tennénk az alattuk megbúvó mikrokapcsolókban.
A kerek multifunkciós gomb körüli recés kör tekergethető, de működése nem racsnis, hanem sima, s oly’ könnyen pörgethető a kis karima, hogy óvatlanul is elmozdíthatjuk állásából. Szerencsére jó sokat kell rajta tekerni, mire hatást gyakorol az adott funkció paramétereire.A fém állványmenet – rendszeres olvasóink bizonyára kívülről fújják – itt sem az optikai középvonal alá került. A vaskos Li-Ion akku a gyártó szerint kb. 320 felvétel elkészítésére nyújt elegendő naftát.


A baloldal üres..


..a jobboldal pedig a csuklópánt befűzőjét és a kommunikációs portokat (USB és A/V, valamint külső tápcsatlakozó) rejti.


A váz tetejére csak az exponáló és a köré helyezett zoomgyűrű került. Csúszósnak látszik, de sima felületének dacára egyszer sem szökött meg ujjunk alól ez utóbbi.

Összefoglalva: Az Ixus 970 IS fogása nem a legjobb, már közepes kézmérettel megáldott egyedek középső ujja is könnyedén rálóg az optikára, a kezelőszervek nem esnek kézre, a paraméterező tárcsa lehetne racsnis, a módválasztóba pedig gyengébb fizikai ellenállású kapcsolót kellene tenni. Esztétikailag a váz minőségi műanyagjai olcsónak hatnak, s a formavilág is inkább az ázsiai ízlést követi.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Hirdetés