Hirdetés

Canon EOS M10 - kis gép nagy szenzorral

Cserélhető objektív és APS-C méretű szenzor egy jobb kompakt áráért.

Verdikt

Az EOS M10 és vele együtt az egész M sorozat érdekes helyet foglal el a Canon termékpalettáján. A cég méreteit tekintve érthetően, de egyúttal lassan is reagálja le a piaci igényeket. Ez és a tükör nélküli rendszerkompaktok körül tapasztalható, nevezzük óvatosságnak, megpecsételi az M10 sorsát, hiszen annak ellenére, hogy minden adott lenne, még semmi ütőset nem villantottak, ahogy egyébként a Nikon sem. Ez talán annak a híresztelésnek is betudható, hogy a MILC-ek átkerültek DSLR részlegtől a konzumerek közé.


[+]

Ezek ellenére korántsem rossz gép az M10, ám tisztában kell lenni képességeivel, és nem többet várni tőle, különben csalódás lesz a vége. Elsősorban a „minimalista” forma és a kezelőszervek minimalizálása, melyek között akad olyan is, aminek használhatósága hagy némi kívánnivalót maga után. Ezt próbálja ellensúlyozni a teljes egészében érintéssel vezérelhető menü és kezelőfelület, ám így mindenképpen körülményessé válik, ha nem elégszünk meg az automatika javaslataival és szeretnénk a saját igényeink szerint alakítani a dolgokat. Adott tehát egy közepes szenzor, egy korrekt, de videóknál némileg bizonytalan hibrid autofókusz, és egy bővülő, de még mindig szegényes objektívkínálat, hiszen fényerős fix még mindig csak a 22 mm-es F2 személyében létezik, ami messze nem a gyorsaságáról híres. Persze ezt ellensúlyozhatjuk gyári adapter bevetésével, ami lehetővé teszi egyrészt a gyártó saját optikáinak használhatát, másrészt az egyéb gyártók Canon végű lencséiről sem kell lemondanunk.


[+]

Ugyanakkor az APS-C MILC-ek mezőnye igencsak erős a Fuji, a Sony és a néha még feltűnő Samsung révén, bár ezek javarészt az EOS M10 fölött helyezkednek el, mind árban, mind szolgáltatás-kínálatban. Így jó ízzel csak azoknak tudnánk ajánlani, akik szeretnének kiszakadni a hasonló árkategóriájú kompaktok világából a nagyobb szenzor és a cserélhető objektívek révén, de például a nagyobb méret miatt a DSLR vonal vagy épp az alig kisebb szenzor miatt az m4/3 vonal sem mozgatja meg őket.

fi:zi'k

A Canon EOS M10 fényképezőgépet a Canon hazai kirendeltségétől kaptuk tesztelésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés