Hirdetés

Canon EOS M10 - kis gép nagy szenzorral

Cserélhető objektív és APS-C méretű szenzor egy jobb kompakt áráért.

Hirdetés

Használat közben

A gép központjában egy 18 MP-es APS-C szenzort találunk, mely a Canontól megszokottan valamivel kisebb fizikai mérettel rendelkezik, mint a több gyártó által használt, elsősorban Sony szenzor. Itt tehát nem történt előrelépés az elődökhöz képest, míg az M3 már egy újabb, 24,2 MP-es érzékelővel gazdagodott.


[+]

Hasonló örökség a Canon EOS M-ben debütált, immár második generációs szenzoron lévő hibrid autofókusz, mely a fáziskülönbség és a kontrasztérzékelés előnyeit igyekszik egyesíteni több-kevesebb sikerrel. Az M2-höz képest több fókuszpontot (31 vs. 49) és nagyobb lefedettséget is kapunk (70% vs. 80%), ami nagyban megkönnyíti a megfelelő fókuszpont kiválasztását. Kellő fény esetén nem is nagyon lehet panaszunk a vázra, azonban kevesebb fénynél elég hamar jelentkezik az AF hunting, amivel főként a 22 mm-es objektív küzdött.

Az autofókusz a G5 X-hez hasonlóan csak két módot ismer, és a működésük is megegyezik, ez az arcfelismeréssel támogatott követő mód és az egypontos. Ezek mellett itt is rendelkezésre áll a kétféle meghajtási mód, a One Shot és a Servo, melyek leginkább az AF-S és AF-C, azaz a egyszeri és folyamatos fókuszt fedik le. Az exponálógombot félig lenyomva előbbi rögzíti a fókuszt, míg utóbbi folyamatosan fókuszál. A fentieket összevetve nem biztos, hogy elsőre teljesen világos lesz mindenkinek, hogy melyik mód mit is takar, ezt igyekszik tisztázni ez a táblázat.

Arcfelismerés + követés Egypontos
One Shot AF - arcfelismerés: követés
- érintéssel fókuszálás: követés (3 mp késleltetés)
- egyéb esetben: auto AF

Fókuszálás félig lenyomásnál
1 választható pont

Fókuszálás félig lenyomásnál
Servo AF -arcfelismerés: követés
-érintéssel fókuszálás: követés (3 mp késleltetés)
-egyéb esetben: középső pont

Fókuszálás teljes lenyomásig
1 választható pont

Folyamatos fókuszálás sorozatfelvétel esetén, de a fókuszpont nem láható ez idő alatt

A G5 X-től eltérően itt valamivel nagyobb és talán gyorsabb átmeneti tárolót pakoltak a vázba, így akár nyersfájlok esetén is lehetőségünk van tényleges sorozatfelvételt készítésre, bár sokat ne várjunk. Nagyjából 6 kép után telik meg a tároló, utána viszont kínosan belassul, pedig vadul dolgozik a képernyőn látható felirat szerint. Ennek ellenére nagyjából hasonló teljesítményt várhatunk a váztól, és továbbra is főként a JPEG sorozat a javasolt.


Kattintásra galéria nyílik! [+]

Stabilizátort a vázban ugyan nem találunk, de a kitobjektív rendelkezik optikai stabiliztorral, melynek hatékonysága alább látható 1/6 másodperces záridő mellett.


[+]

Ezek pedig a 100%-os kivágások.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés