A Canon EOS 7D Mark II tesztje egy vérbeli teleobjektívvel

Hirdetés

Ergonómia, EF 100-400L

A remek kialakítású vázhoz képest a Canon EF 100-400 f/4.5-5.6L IS II USM még tudja tovább emelni a tétet. Talán még sosem volt ennyire profi építésű objektív a kezünkben! Valami eszméletlen azt átélni, hogy az 1,6 kg-os objektívet kézbe véve egyszerre hozza a robusztus tank érzést, hogy akár a falat is ki lehetne ütni vele és közben emellett mégis minden vajpuhán jár rajta, hatalmas tömege ellenére mondhatni egyujjal állítható rajta minden. Ha meglazítjuk, még az állványgyűrű is olyan finoman, "olajozottan" fordul körbe, hogy azt az ember szinte megkönnyezi.

Az építési minőséget tekintve tehát a lehető legmagasabb kategóriát képviseli, de felszereltség tekintetében sem áll rosszul. Az objektíven oldalán négy kapcsoló is található: fókusz limiter, AF - MF, stabilizátor ON - OFF, stabilizátor mód 1 - 2 - 3

A háromféle stabilizátormód különböző helyzetekben nyújt segítséget.

  • Mód 1: Elsősorban statikus témákhoz ajánlott. Ez a mód stabilizálja a keresőképet, ami nem csak a komponálást, de az autófókusz pontosabb működését is elősegíti.
  • Mód 2: Ez elsősorban svenkeléshez ajánlott, mert ilyenkor csak egy tengelyirányban stabilizálja a képet.
  • Mód 3: Ezt váratlan, kiszámíthatatlan akciókhoz ajánlja a gyártó. Bizonyos szempontból az előző kettő kombinációja. A gép elemzi a mozgás fajtáját adott szituációban, és ez alapján dönti el automatikusan, hogy épp milyen stabilizálásra van szükség. Ebben az esetben a keresőképet nem stabilizálja, csak a kép elsütése pillanatában aktiválódik.

Ezen túl találunk még az objektíven egy smooth-tight feliratú gyűrűt is, amivel a zoomolás ellenállását lehet fokozatmentesen állítani. Elsőre ezt már kicsit túlzásnak éreztük, de aztán a gyakorlatban kiderült, milyen jó is tud ez lenni. Teljesen kilazítva nagyon könnyen jár, amit terepen, kézben való használat során nagyon élvezetessé teszi a fotózást! Ugyanakkor, ha például ilyen állapotában állványra tesszük, és fel vagy lefelé fordítjuk, akkor akár a saját súlyánál fogva is elkezdhet zoomolni. Na ilyenkor elég ezen a gyűrűn egy picit tekerni, és a probléma máris megoldva. Zseniális!

Ehhez képest az az apró figyelmesség már csak hab a tortán, hogy a napellenző kapott egy kis nyitható-csukható ablakot. Ezen keresztül a napellenző levétele nélkül állíthatjuk polár, vagy adott esetben vari ND szűrőnket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés