Hirdetés

2019. március 21., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Hazai Pálya rovat

Blu-ray – megérkezett!

Az első kék lézeres optikai meghajtó érkezése mellett további újdonságokról és egyre alacsonyabb árakról számolunk be.

Blu-ray és DVD
A hét fő híre, hogy megérkezett az első Blu-ray író, de jött érdekes Radeon, egy halomnyi NEC DVD-író, a DFI drasztikusan csökkentette Socket 939-es alaplapjainak árát, és egyre olcsóbbak az ASUS és az MSI notebookjai. Lássuk a részleteket! A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával.

Hirdetés

Néhány hete már jeleztük, hogy közeledik a Sony első Blu-ray írója, a BWU-100A. Kezdetben a meghajtó nem támogatta a jogvédett filmeket hordozó korongokat, így csak archiválásra lehetett használni. A gyártó arra hivatkozott, hogy a termék kiadásakor még nem voltak véglegesek a védelem specifikációi. Szerencsére mire elérkezett hozzánk a BWU-100A, ez a probléma megoldódott, így a legfrissebb vezérlőszoftverrel már a filmekkel is boldogul. Adatmentéshez egyelőre 25 GB-os lemezeket használhatunk. A Philips egyszer írhatója 4500 forintba kerül és az újraírható sem sokkal, csupán egy ezressel drágább. Az első lemezeket kétszeres sebességgel lehet írni. Természetesen a Sony meghajtó a DVD és CD formátumokat – köztük a DVD-RAM-ot is – írja és olvassa. Az újdonság ára egyelőre meglehetősen borsos: 244 000 Ft.

A NEC új DVD-írói is kapcsolódnak a Sonyhoz. A két gyártó – Optiarc néven – közös vállalatot alapított, amely optikai meghajtókat állít elő. Innen származnak az NEC új, AD betűkódos termékei, melyekre általánosan jellemző, hogy a megfelelő DVD+R és -R lemezeket akár 18-szoros sebességgel is írják. A legolcsóbb és egyben a legegyszerűbb – a DVD-RAM-ot nem támogató – az AD-5170A, melyért csupán 8700 forintot kell fizetni. A 9200 forintos AD-7170A már boldogul a RAM-mal is, ráadásul 12-szeresen tudja írni. A csúcsmodell, az AD-7173A Labelflash technológiával gravírozni is tud a lemezekre; ára 9600 Ft.

A notebookokba szánt vékony meghajtóit is frissítette a NEC. A legolcsóbb, 16 300 forintos AD-5540A legfeljebb 8-szorosan írja a DVD+R és -R lemezeket, viszont DVD-RAM-ot és gravírozni nem tud. A régebbi, ND sorozatba tartozik a 7551A, ami 5-szörösen írja a DVD-RAM-ot és gravírozni is tud, ára pedig picivel meghaladja a 20 000 forintot, ezt a modellt váltja le a vele azonos tudású, 20 000 forintnál valamivel drágább AD-7543A.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.