Hirdetés

Megfordult nálunk a Biostar Racing X570GT8 alaplap

A kategóriát ismerve impozáns szolgáltatásokat kapunk, de vajon megéri-e egy Deákot ráemelni a fapadosabb modellek árára?

Fogyasztás, konklúzió

Fogyasztás

A rendszer fogyasztását hűséges társunkkal, a Voltcraft Energy Logger 4000-essel puhatoltuk ki. Az asztali üresjáratot követően filmeztünk a Media Player Classic Home Cinemával ([DESS]Nichijou Blu-ray első epizód, MKV konténer, H.264, 1080p, 3387-7029 kbps bitráta, 2.0-s FLAC hangsáv), AIDA stress testet indítottunk, illetve a leginkább energiaéhes játéknak is szenteltünk némi időt. Ahogy mindig, a monitor által megevett wattok a kapottakon felül számolandók.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A Biostar alaplapjának idle-ben nem sikerült maga mögé utasítani a konkurens gyártók termékeit, viszont házon belül tisztességes fejlődésnek lehettünk szemtanúi; a GT8 12 wattal kevesebbel is beérte, mint a GT, ami bizony nem kevés. Videózás során 75 wattjával a dobogó második helyére furakodott fel írásunk tárgya, s bár AIDA-ban nem teljesített olyan látványosan, kisebbik testvérét még így is lepipálta egy kevéssel, míg játékban szintén ezüstérem volt a jussa.

Hirdetés

Konklúzió

Összegezve tapasztalatainkat azt mondhatjuk, hogy nyers erőtöbbletre, netán brutális órajelmágiára számítva csalódni fogunk, ha 55-60 000 forint helyett 74 000-ért vásárolunk alaplapot. Az X570GT8 erényei sem a mezőnyből kiemelkedő teljesítményben keresendők, hanem a nyújtott szolgáltatásokban, amiben viszont nem rossz a lap. Elsőnek itt van rögtön a három darab, teljes értékű M.2 slot, melyekhez jár a grátisz hűtőborda is. Ugyan csak 6 SATA port áll a rendelkezésünkre (a chipset 8-at tudna kezelni), de ez manapság már bőséggel elegendőnek mondható, viszont így elkerülték a sávmegosztást, ha mindhárom M.2-es aljzatnak vagy az összes SATA csatlakozónak lenne lakója.

Bár az AMD CrossFire támogatásáról nem találtunk bővebb információt (egyáltalán nincs listázva), de a három darab, x16-os PCI Express sín így is megvan, ráadásként az első kettőt fémmel is megerősítették. A nyomtatott áramköri lapon található power és reset, valamint Clear CMOS gombok igen hasznos extrák, ha sokat bíbelődünk nyitott bench felett, a két karaktert megjelenítő debug LED-kijelző pedig kétségtelenül pontosabb képet ad az esetlegesen felmerülő problémákról, mintha egy-két dióda elszontyolodva pislákolna valamilyen színnel.


[+]

A VRM ugyan nem csúcskategóriás, de nem bizonyult különösebben forrófejűnek, vagyis a bordázat tette a dolgát, ahogy azt kell. Nem mellékes, hogy az integrált audió is a jobbféle halmazból került ki, de a több gigabites Ethernetet vagy a Wi-Fit mellőzni vagyunk kénytelenek. Nem mellékes a dual BIOS megléte sem, hiszen ez bebiztosít minket arra az esetre, ha egy BIOS-frissítés közben valaki levágná a biztosítékot. Ventilátorcsatlakozókból több van, mint elég, és némi visszafogott, fedélzeti világítást is kapunk a pénzünkért az 5 és a 12 voltos RGB tüskesor mellé.

Ami kevésbé volt szimpatikus a deszkával kapcsolatban, az az, hogy bár hátul már ott figyel az USB Type-C, de előlapi kivezetésre sajnos még mindig nem futotta a büdzséből. Egyesek a Type-A portok számával sem lehetnek feltétlenül elégedettek, de az előlapi opcióval megtoldva mi kiegyezünk ennyivel. Megjegyeznénk még, hogy az eddig tesztelt (hat darab) X570-es lapból talán ennek az ATX-es Biostarnak volt a leghangosabb a lapkakészletet hűtő ventilátora, de szerencsére még így sem volt túlságosan zavaró, a helyzet meg csak javulhat, ha bekerül a gépházba – ettől függetlenül ideje volna, hogy a gyártók végre tömegesen felfedezzék (újra) a rézből készült hővezető csövek csodáját.

Összességében nekünk tetszett a Racing X570GT8, de egy bő 10 000 forintos árcsökkentést üdvözítőnek találnánk, mert a jelenlegi állás szerint nem feltétlenül látjuk értelmét erre a modellre tenni a voksot mondjuk a 20 000 forinttal olcsóbb ASRock X570 Pro4-gyel szemben, hacsak nem fontos számunkra a tripla M.2 slot (és/vagy x16-os/x1-es PCI Express sín) megléte – a Pro4-en a harmadik M.2 ugye egy Wi-Fi/Bluetooth modulnak fenntartott, E key csatoló.


Biostar Racing X570GT8 alaplap

Synthwave

A Biostar Racing X570GT8 alaplapot a gyártó bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés