Hirdetés

BIKAVIADAL: Athlon XP 1700+, Leadtek GeForce3 Ti 500

Bemelegítés


"SAN FRANCISCO, CA -- October 09, 2001 -- AMD (NYSE: AMD) today announced the new AMD Athlon™ XP processor, the world's highest-performance processor for desktop PCs.."

Magyarul, az AMD épp húsz napja tette le hivatalosan is az asztalra legújabb processzorát, az Athlon XP-t, amely szerintük a világ legnagyobb teljesítményű "asztali" procija. Nos, hogy ez tényleg így van-e, avagy az AMD téved :), ennek próbáltunk utána járni, miután a múlt héten a mi asztalunkra is letett valaki egy XP-t, méghozzá egy 1700+ jelű, gyárilag 1460MHz-es változatot.

Hirdetés

A sajtóközlemény egyébként végig szuperlatívuszok mentén evez: méltatja az AMD már-már emberfeletti erőfeszítéseit, melynek célja a reális, nem (kizárólag) MHz-központú teljesítménymérés ipari szabvánnyá emelése (lásd: True Performance Initiative), de ezen felül is kellőképp misztikus szóösszetételekkel operál, hogy később legyen mit magyarázni, és itt elsősorban a QuantiSpeed architektúrára gondolunk, amelyről majd még esik néhány szó.

A legutóbbi, hasonló horderejű bejelentés talán a Thunderbird-core debütje volt 2000 június 5-én, akkor még Slot A tokozással. Ha már nem emlékeznénk, ekkor indult útjára a Duron is, kezdetben Spitfire-maggal. (helyette ugye újabban már csak Morgan-core-ral gyárt az AMD..) A Tbird anno az integrált, full speed L2-es cache-ben hozott újat, amelyre igen sokan vártak. Többek közt mi is, így amint hozzá tudtunk egyhez férni, máris muszáj volt kipróbálnunk, és bár az AMD bejelentése 700-as Tbird-ökről egy szót sem ejt, az egyik nagykerből újított proci Tbird létére 700MHz-es volt! A nagykeres számla egyébként 2000.06.19-én kelt, a gyorsaságra tehát nem lehet panasz. :) Az árra lehetne, ugyanis a számla tanúsága szerint nettó 49900 Ft-ot hagytunk a dílernél, de akkoriban még más volt a mérce.


A Thunderbird-magot asztali rendszerek esetén (mert ugye server-ek és Athlon MP, illetve mobil procik és Athlon 4..) most váltó Palomino, és vele az Athlon XP ennél azért kicsit több újdonságot vezet be, amelyek közül a már említett architektúrális fejlemény, a QuantiSpeed csak az egyik. Újdonság még a kizárólag rezes belső huzalozás, a nagyobb magméret, tehát a tranzisztorszám csekély növekedése (+500 000db), ám külsőre is könnyedén felismerhető az XP, a proci ugyanis úgynevezett OPGA (Organic Pin Grid Array) tokot kapott (persze ez is Socket A..), amelynek jellegzetes, barna színű NYÁK-ja több, mint összetéveszthetetlen. Elsődleges anyaga amúgy az üvegszál, amely az eddigi kerámiánál jobb tulajdonságokkal bír, és nem csak az olcsóbbsága okán.

A core formája is változott: anno a Slot A-s Thunderbird-ökre farigcsált saját PlasticSpacer™ :) most ismét használható, bár maga a core a régi Tbird-ökhöz képest épp fél centivel keskenyebb, már-már négyzet alakú.


A proci fizikailag ugyan illeszthető bármilyen Socket A-s lapba, azonban ez csak az állandó láb-számú foglalat érdeme, és többről sok esetben sajnos nem is lehet szó: az Athlon XP-vel a Socket A-s lapok egy része nem birkózik meg, és jó eséllyel általánosan kijelenthető, hogy a mostanság kapható lapok mindegyikéhez elkél egy BIOS flash. Többre jó esetben nincs szükség. Megfigyelhető eltérés ezen felül, hogy az Athlon XP, ha csak egy leheletnyit is, de alacsonyabb, mint a korábbi Tbird-ök voltak, amely egy dolgot mindenképp felvet, ez pedig a korrekt hűtés kérdése. Ugyanis az alacsonyabban húzódó magra az eddigi cooler-ek már nem feltétlen illeszkednek olyan fixen, pedig ez a CPU-k biztonságos használatára nézve kritikus lehet.

Hogy még sincs okvetlen szükség jól bevált cooler-ünk "Athlon XP approved"-sága után nyomozni, az három dologból is adódhat: egyrészt tudjuk, hogy bír ilyen tanúsítvánnyal (Celtic?), már eddig is csak pajszerral lehetett megoldani az installt, ám azt is jó tudni, hogy ezek a procik már érezhetően kevésbé melegszenek, mint a korábbi Athlon-ok, bár ugyanúgy 1.75V kell alájuk. A hőtermelés kb. 20%-kal csökkent! Ráadásul, egy úgynevezett thermál dióda is belekerült a cuccba, így a CPU leégetése már nem is olyan könnyű. Erról egyébként Herr Papst tudna bővebben szólni, aki ugye nemrég meglépte a maga kis házi "terrorakcióját", a procikat illetően: egy-egy Tbird, PIII, XP(MP?), P4 fölül rántotta le a bordát egy éppen futó Quake3 timedemo közben! Az eredmény: Tbird "rántotta", XP alatt lap-halál, ám az Intel szilícium morzsái megúszták. (jó, a morzsa a P4 esetén enyhe túlzás..)

Az AMD mindenesetre azt mondja, hogy az általa bevizsgált egységekkel nem lehet gond, ám a többi esetén a júzer (lúzer?) vállalja azt a bizonyos felelősséget. ("hurrá!" - kiskerek kis kerek kórusa..) Tehát féljetek, ne ijedezzetek!.. :)

Meg néhány napja azt is, hogy Tom bácsi ismét a levegőbe beszélt, amikor az MP-t fikázta. Igazukat bizonyítandó el is készítettek egy videót, ahol ők is próbára teszik az MP-t, és ahol az MP-nek természetesen a haja szála se görbül, amikor leemelik róla a hűtőt.. 1:1?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • nVidia GeForce4 Ti/MX!

    A trónfosztás megtörtént, a GeForce3 és a teljes MX család már ''történelem''. A jelen: nFiniteFX II, LMA II, 650 MHz-es DDR RAM-ok és sok egyéb...

  • 4x4 -- Négy GeForce4 Ti4200 tesztje

    Variációk egy témára, avagy ASUS, Chaintech, Leadtek és MSI GeForce4 Ti4200-as kártyák csörtéje. A GeForce4 Ti4200 talán az egyik legjobb vétel manapság, így nem mindegy, ki a nyerő.

Hirdetés