2018. december 18., kedd

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Bemutatkoztak a Samsung új QLED tévéi

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bár a panelen és a hangon is történtek fejlesztések, a főszerepet mégis a dizájn és a szolgáltatások kapták.

Képminőség, új panel

Bemutatta új, 2018-as QLED tévéit a Samsung – az immár négy szériát tartalmazó termékcsalád 82 és 49 hüvelykes mérettartományban lesz kapható, és ugyan hazai áraikat még nem árulták el, az ígéretek szerint a korábbinál alacsonyabb árszinten is találkozhatunk velük. Ez utóbbi elsősorban az új Q6F családnak lesz köszönhető, amely a „belépőszintet” képviseli majd. Persze elképesztő olcsóságra ne számítsunk, a QLED továbbra is a Samsung prémium terméke marad, legalábbis addig, míg augusztusban meg nem vásárolhatjuk a mikroledes technológiára épülő Falat, amelyet természetesen itt is kiállítottak.


[+]

Visszatérve azonban a QLED-re, a Samsung idén szoftveres és többlépcsős hardveres tuningot is bevetett annak érdekében, hogy a képminőséget tökéletesítse. Ide tartozik az átdolgozott panel, amely a tavalyinál kisebb nanokristályokat tartalmaz (a zöld színért felelős kristályok mérete 2,6 nm-ről 1,5 nm-re, a vörös verzióé pedig 1,6 nm-ről 1,1 nm-re csökken), és hatékonyabban használják fel az energiát is, így nagyobb fényerőt és pontosabb színeket kapunk (állítólag 5%-kal pontosabban tudják szabályozni az alapszíneket, így minden tévé 100%-os DCI-P3-at kínál). A kiállításon a Samsung szakemberei gondosan kerülték, hogy a fénysűrűség kapcsán pontos számokat mondjanak, csak annyit voltak hajlandóak elárulni, hogy a HDR tartalomhoz szükségesnek mondott 1000 cd/m²-t kényelmesen meghaladó szintről van szó. A készülékek egyébként kivétel nélkül HDR10+ kompatibilisek.


[+]

A kisebb kristályok valamennyi most bemutatott készülékben megtalálhatóak, de a Q9F és a Q8F esetében a háttérvilágítás is direkt LED-es (Direct Full Array), míg a Q7F és C, illetve a Q6F esetében be kell érni az élekre helyezett megoldással. Mindegyik esetben egyébként szoftveres trükkök segítenek a felhősödés csökkentésében. Hogy a háttérvilágítást hány zónára osztották, nem árulták el pontosan, de több ezres nagyságrendről beszéltek.


[+]

Áttérve a tévékbe épített hangszórókra, az egyre vékonyodó készülékek értelemszerűen nem kedveznek a minőségi hangvisszaadásnak, de trükközni mindig lehet, így a tévék most egyrészt egy továbbfejlesztett automatikus szintbeállítást, másrészt automatikus EQ-t használnak. Az előbbi abban igyekszik segíteni, hogy forrástól és tartalomtól függően körülbelül egyforma hangszínnel szólaljon meg minden műsor (például egy halkabb YouTube-videó megnézése után ne üvöltsön a tévéadás), míg a második valamivel érdekesebb: itt egy algoritmus a hang jellemzőiből – csatornák egymáshoz viszonyított jelszintje, dinamika stb. – igyekszik kitalálni, hogy éppen párbeszéd, lövöldözés stb. történik, és ennek megfelelően változtatja az equalizer beállításait.

Azok számára, akik a tévét játékra is használják például konzolokkal, jó hír, hogy a 2018-as szériában a készülék automatikusan aktiválja a Game üzemmódot, ha ilyen jellegű felhasználást érzékel (de persze manuálisan is bekapcsolható), ráadásul az input lag a tavalyi 21 ms-ról 15,4 ms-ra csökkent.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.