Végülis akkor beégnek az OLED tévék vagy sem?

  • (f)
  • (p)
Vélemény – Írta: | 2018-05-14 08:54

Csakis egy extrém hosszúságú teszt segítségével születhet válasz erre a mindenkit lázban tartó kérdésre.

Beégés és ghosting

Ha az OLED tévék kerülnek szóba, szinte biztosan hamar előjön a szellemképesedés és a beégés kérdése, mint az eljárás lehetséges hátrányai, hátulütői. De vajon tényleg fenyeget ez a veszély? Egyáltalán miről is van szó? Mit mondanak a gyártók, illetve a szervizek képviselői, és mit mutatnak a gyakorlati tesztek? Ezt jártuk körbe egy kissé!

Csúnya beégés, rajta maradt a Windows...
Csúnya beégés egy régi tévén: rajta maradt a Windows... [+]

Akkor beszélünk beégésről, ha a képernyő örökké megőrzi azt a képtartalmat vagy annak egy részét, ami hosszabb időn keresztül jelenik meg rajta változtatás nélkül. Ennek kevésbé agresszív verziója a ghosting névre hallgató jelenség, amikor ugyanez történik, ám egy idő után azért eltűnik a zavaró tartalom. Ilyen lehet például egy csatorna logója, vagy ha valaki monitorként használná az adott berendezést, akkor egy-egy szoftver ikonjai, menüpontjai. Ez értelemszerűen rendkívül zavaró dolog, hiszen jelentősen rontja a képminőséget vagy csökkenti a szórakozásfaktort, ha oda nem illő dolgok tűnnek fel egy képernyőn.

Beégett plazma
Beégett plazma, ez se szép... (forrás: Wikipedia) [+]

Ez a két effektus a plazmatelevíziók első korszakában viszonylag gyakran és látványosan jelentkezett (sőt néha még az LCD-knél is), és a gyártók minden követ megmozgattak annak érdekében, hogy megoldják ezt a problémát. Erőfeszítéseik sikerrel is jártak, hiszen a plazma-éra vége felé beégéstől már nem is kellett tartani, ghostingba pedig csak nagyon-nagyon ritkán lehetett belefutni.

Az OLED tévék felbukkanásuk első pillanatától célkeresztbe kerültek e két jelenség miatt, és nem is alaptalanul, ugyanis a technológia valóban ki van téve ezeknek a veszélyeknek, papíron van lehetőség a beégés és ghosting előidézésére. Ennek megelőzése érdekében a gyártók különféle technológiákat, metódusokat dolgoztak ki, amelyek elméletileg képesek arra, hogy megóvják a televíziókat. Ilyen például a képpontok eltolása, illetve "átmosása", azaz hogy az elektronika automatikusan, bizonyos időközönként, vagy a kikapcsolás után frissíti a pixelek tartalmát. Ez persze azt is jelenti, hogy ha valaki tönkre akarja tenni így az OLED tévéjét, akkor megteheti, de ahhoz előtte ki kell kapcsolnia ezeket a védelmi rendszereket, és huzamosabb ideig állóképeket kell megjelenítenie a kijelzőn.

Mit mondanak a gyártók?

Az OLED technológia legnagyobb ellenlábasa, a Samsung kommunikációjában kitér arra, hogy ez a jelenség létezik, és utal arra, hogy emiatt egy OLED tévé nem biztos, hogy a legjobb választás. Akinek viszont van a kínálatában OLED televízió, az nyilván ennek az ellenkezőjét fújja. A technológia jelenlegi első számú támogatója és motorja az LG; a cég magyarországi szórakoztatóelektronikai részlegének kommunikációs vezetője, Szili Krisztián kérdésünkre azt válaszolta, hogy a beégés rendeltetésszerű használat mellett szinte soha nem fordul elő ezeknél a termékeknél, hiszen számos beépített technológia akadályozza meg a jelenséget. Az LG mindenesetre alapból két éves garanciával árulja a modelljeit és jelenleg ennek keretein belül kezeli a beégéssel kapcsolatos esetlegesen felmerülő problémákat is. Emellett van rá példa, hogy különféle akciók keretén belül kitolják ezt az időtartamot, és arra is van sokszor lehetőség, hogy a vevő a forgalmazónál vásároljon még extra garanciális időszakot.

LG W7 OLED tv
LG W7 OLED tévé [+]

A gyártó képviselője elmondta azt is, hogy az LG hivatalos álláspontja az, hogy rendeltetésszerű használat mellett nem fordulhat elő ghosting, illetve beégés, és mivel nagyon szigorúak a minőségbiztosítási szabályok, így forgalomba sem kerülhetne olyan modell, amelynél ez a veszély fennállhat. A közelmúltban elindult egy nagyszabású független teszt is, amely extrém körülmények között vizsgálja az OLED panelek teherbírását. Ezt, illetve ennek eredményeit mutatjuk be a következő oldalon.

Mi a helyzet a valóságban?

Bár már teszteltünk néhány OLED televíziót és még sosem tapasztaltunk beégést vagy ghostingot, de az is igaz, hogy még sosem próbáltuk meg egyiket sem kifejezetten direkt beégetni. A cégek által kiküldött tesztpéldányok nem arra szolgálnak, hogy különös kegyetlenséggel kínozzuk őket, arra pedig még nem volt kapacitásunk, hogy vegyünk egyet csak azért, hogy megkíséreljük tönkretenni.

Az általunk is tesztelt Panasonic EZ950 OLED tv
Az általunk is tesztelt Panasonic EZ950 OLED tévé [+]

Viszont az amerikai Rtings magazinnál nem ilyen nyúlbélák. Vettek maguknak hat darab LG C7 OLED tévét, és szívbaj nélkül beküldték őket a tűzvonalba. 2018. január 24-én indították el a kísérletet, amelynek során napi húsz órában hajtják a tévéket. Az öt órás etapokat egy órás szünetek szakítják meg, és az egész folyamatot teljes mértékig automatizálták. Bekapcsolva hagyták a képpontok védelmét szolgáló Screen Shift funkciót, és a korábban már említett pixelfrissítést is rendszeresen elvégzik. A hat kijelző mindegyikén valódi tartalom (CNN, CNN maximális fényerőn, Foci, NBC, Fifa 18, Call of Duty WWII) fut, van "rendes" tévéadás, sportközvetítés és játék is, tehát nem tesztábrákat használnak. A teszt során folyamatosan kapcsolatban állnak az LG mérnökeivel, konzultálnak, és ha úgy adódik, a szakemberek saját szemükkel is megnézik az egyes modelleket.

Kéthetente képernyőnként készítenek hat, különböző háttérszínt alkalmazó fotót, a magazin weboldalán pedig ki lehet választani, hogy melyik háttérszínt melyik időpontban szeretnénk megnézni, így jól nyomon követhetőek az esetleges elváltozások. Tehát rém profi az egész kísérlet, nagy kalaplengetés a Rtings előtt, hogy ezt így összehozták.

Rtings OLED beégés teszt, CNN tartalom az induláskor, 4, 8 és 12 héttel később Rtings OLED beégés teszt, CNN tartalom az induláskor, 4, 8 és 12 héttel később

Rtings OLED beégés teszt: CNN tartalom maximális fényerőn az induláskor, 4, 8 és 14 héttel később (forrás: Rtings.com) [+]

Na de nézzük is a lényeget, hogy megfigyelhető-e változás három hónap alatt! Nos, a készített képek alapján előfordulhat, hogy változik a megjelenített kép, de azért annyira brutális ghostingról, beégésről nincs szó. Még azt is ki lehet jelenteni, hogy az általunk látott, teljesen új, vagy dobozból épphogy kivett LED LCD tévék nagyon nagy részénél alapból problémásabb a homogén képtartalom megjelenítése, mint az OLED-eknél ilyen masszív és a valóságtól elrugaszkodott kiképzés során. Nyilván az lenne az ideális, ha semmilyen eltérést nem lehetne tapasztalni a 12 héttel ezelőtti állapotokhoz képest, tehát azért még van mit csiszolgatni az OLED technológián is.

Rtings OLED beégés teszt, foci tartalom az induláskor, 4, 8 és 12 héttel később Rtings OLED beégés teszt, foci tartalom az induláskor, 4, 8 és 12 héttel később

Rtings OLED beégés teszt: foci tartalom az induláskor, 4, 8 és 12 héttel később (forrás: Rtings.com) [+]

Rtings OLED beégés teszt, Fifa 18 az induláskor, 4,, 8 és 12 héttel később Rtings OLED beégés teszt, Fifa 18 az induláskor, 4,, 8 és 12 héttel később

Rtings OLED beégés teszt: Fifa 18 az induláskor, 4, 8 és 14 héttel később (forrás: Rtings.com) [+]

Tehát összegezve a dolgokat, azt lehet elmondani a beégéssel kapcsolatban, hogy ezt a jelenséget elő lehet idézni az OLED televíziókon, de komoly veszélyt csak akkor jelent a dolog, ha valaki direkt erre hajt. Ésszerű és kiegyensúlyozott használat mellett a jelen állás szerint nem kell tartani ettől, ám az is biztosnak látszik, hogy ha valakinek arra van szüksége, hogy egész nap zakatoljon a tévé megállás nélkül, akár otthon, akár például egy vendéglátóipari egységben vagy irodában, pláne úgy, hogy állóképeket jelenítenek meg rajta, akkor nem az OLED a jó megoldás. Természetesen a jövőben is folyamatosan nyomon követjük majd a Rtings pazar tesztjét (ezt egyébként másnak is bátran javasoljuk), és ha érdemi változást tapasztalnak, akkor arról mi is beszámolunk.

elefant