2019. július 19., péntek

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

Be quiet! Silent Base 601: a kis ház is lehet jó

A Silent Base 801 után megnéztük, hogy az olcsóbb kiadás tudja-e hozni a drágább modell szintjét.

Bevezető és külső

A nem is olyan régen tesztelt be quiet! Silent Base 801 házzal nagyjából egy időben jelent meg a modell kistestvérének is tekinthető Silent Base 601, amit a nagyközönség először a tavalyi Computexen láthatott. A házduó megérkezésekor szándékosan a drágább modell tesztelésével kezdtünk, még ha kettejük közül valószínűleg a 601-es lesz is a kelendőbb, kíváncsiak voltunk ugyanis arra, hogy egy sorozat csúcsmodelljéhez képest mennyire „fájdalmas” kompromisszumokat kell kötnünk az alacsonyabb árkategóriás társsal.


[+]

Persze nem kell nagy árkülönbségre gondolni, a Silent Base 601 és 801 között mindössze 5000 forint a differencia, de lehet, hogy a vásárló épp egy olyan hardverelem árához is hozzá tudná csapni ezt az összeget, aminek esetében esetleg többet számít, hogy melyik modellt választja. Tesztünk során tehát leginkább a különbségeket próbáltuk megtalálni, és megpróbáljuk megállapítani, hogy elegendő lehet-e az olcsóbb Silent Base, vagy pedig mindenképp érdemes a nagyobb testvér mellett dönteni.

Külső

A Silent Base 601 ugyanabból a feketére festett SPCC acélból készült, mint a 801-es, kibontás után pedig azt is hihetnénk, hogy tévedésből ugyanazt a házat kaptuk meg két példányban, annyira egyforma a dizájn. Az 532 x 240 x 514 milliméteres méret mindössze néhány milliméterrel kisebb, ennek megfelelően a tömeg is kevesebb, a dobozból való kihúzás közben valószínűleg nem kell egy harmadik és egy negyedik kezet segítségül hívnunk a 11,22 kilogrammos eszköz mozgatásához. A két oldallap levételéhez most is csupán két gombot kell benyomnunk, melyekkel a rögzítő reteszeket oldjuk ki, a műveletet követően már csak egy felfelé irányuló mozdulattal le kell emelnünk a lemezeket. Nálunk a 4 mm vastag edzett üveg ablakkal ellátott variáns járt, de természetesen választhatunk üvegmentes verziót is.


[+]

A ház előlapjának két oldalán narancssárga betéttel díszített szellőzőrácsokat találunk, akinek ez a szín nem lenne szimpatikus, az választhat piros, fehér vagy pedig egyszerű fekete betétekkel csinosított modellek közül is. Az előlapot egyébként egy mozdulattal el is távolíthatjuk, ezzel hozzáférve a mögötte megbújó, kivehető porszűrőhöz, ami az előre beépített ventilátor által beszívott levegőből szűri ki a szennyeződéseket.


[+]

Kicsit feljebb matatva, a gépház tetejének legelső néhány centiméteres területén sorakozik a ventilátorvezérlő háromfokozatú kapcsolója, egy USB 2.0 és kettő USB 3.0 csatlakozó, a különálló mikrofon és fejhallgató aljzat, a visszajelző LED-ek és a bekapcsológomb – az USB Type-C portot sajnálatos módon ezúttal is lespórolták. Hátrébb a már ismert szellőzőnyílások kaptak helyet.


[+]

A hátoldalon semmi forradalmi újításra nem kell számítanunk, a szemlélődőt egyszerű alsótápos elrendezés fogadja, a tápegység beszerelésénél ezúttal is egy levehető keret lesz segítségünkre. A méretes nyílás felett helyezkedik el a hét vízszintes és a két függőleges tájolású bővítőkártyahely, felettük pedig az I/O panel és a 140 mm átmérőjű ventilátor szellőzőrácsa található.


[+]

A házat az oldalára fektetve négy darab, gumiborítással feltuningolt talp néz velünk farkasszemet, ezek foglalják keretbe a közöttük elhelyezkedő, elölről kivehető porszűrőt. A talpak felszerelése tehát nem a mi feladatunk, cserébe valamelyest közelebb kerül a háznak támaszt adó felülethez a filter feletti szellőző.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.