Be quiet Shadow Rock 3: egy hűtő középről

Harmadik generációjához érkezett a halk működésre koncentráló német cég középkategóriás hűtője.

Bevezető, dizájn

A Be Quiet processzorhűtőit három családba sorolja: a csúcson ott a Dark Rock széria, melynek negyedik generációs csúcsváltozatát, a duplatornyos Dark Rock Pro 4-et már teszteltük, míg a belépőszinten a Pure Rock keresi a vásárlók kegyeit. A most tesztre érkezett Shadow Rock széria a kettő között, középen tanyázik a csendes működésre koncentráló német gyártó palettáján. Ezen belül is az idén januárban leleplezett harmadik generációt vizsgáljuk most meg, mely a cég ígérete szerint prémium minőséget ad, vonzó áron. Lássuk, mi igaz ebből!

Külső

Míg a Pure Rock esetében tényleg a minimumra csupaszítja hűtőit a Be Quiet, addig a Shadow Rock 3 esetében nem teszi ezt, de még így is sokkal kevesebb díszítőelemet kapunk, mint egyes, RGB-vel és műanyagelemekkel bőkezűbben bánó versenytársaknál. Erre a hűtőre csupán egy darab szépen megformázott fém fedlap került, rajta a Be Quiet felirattal.


[+]

Ízléses, igényes megoldás, mely egy üvegfalú házban diszkréten hívja fel magára a figyelmet. A szélén látható furat a felszerelés során jut szerephez, ezen keresztül tudjuk majd a csavarhúzóval meghúzni az egyik rögzítőcsavart.


[+]

A szó szerint szellős hatású bordázat eredeti színében meghagyott alumínium, mely azért kapott pár bevágást és ívet, hogy jobban idomuljon a légáramláshoz. A processzor kupakjával közvetlenül érintkező hővezető csövek (melyekből öt darabot számolhatunk össze) aszimmetrikusak, így a bordák szinte teljesen az egyik oldal felé eltolva helyezkednek el, ezzel elkerülhetjük a magasabb RAM modulok hűtőbordáit. Egyébként a hővezető csöveket összefogó talp is kapott pár bordát (ezek a hőleadás helyett inkább a rögzítésben játszanak szerepet), a csövek alsó, laposra mart része pedig igényesen eldolgozott.


[+]

Visszatérve a bordázathoz, ennek alapterülete 130 x 96 mm, magassága pedig 123 mm, és összesen 30 darab lamellából áll. Átszellőztetéséről egy 120 mm-es Shadow Wings 2 HS (high-speed) ventilátor gondoskodik, mely PWM vezérlésű, rögzítését pedig fémrugók biztosítják. Ezekből egyébként kapunk plusz egy párt, arra az esetre, ha második légkavaróval bővítenénk rendszerünket.

Specifikációk, felszerelés

A be quiet! 190 wattig ajánlja a Shadow Rock 3-at, ami azt jelenti, hogy a HEDT kategóriát és az extrém tuningot leszámítva azért a piacon lévő processzorok hőtermelésével képes lesz megbirkózni. A teljes egység mérete 121 x 130 x 163, tehát a magasabb hűtők közé tartozik, 710 grammos tömege viszont manapság már nem nevezhető extrémnek. Kompatibilitása közel teljesnek mondható: LGA1200 / 1366 / 2066 / 1150 / 1151 / 1155 / 2011(-3) Square ILM, illetve AM4, AM3(+) és rokonaik szerepelnek a listában.


[+]

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Be quiet! Shadow Rock 3
Felszerelhető AMD – AM2(+) / AM3(+) / AM4 / FM1 / FM2(+)
Intel – LGA1200 / LGA115x / LGA1366 / LGA2011(-3) / LGA2066
Mérete (ma x sz x mé) 163 x 130 x 121 mm
Borda anyaga alumíniumlamellák, öt hővezető cső nikkelezett réztalpba szorítva
Borda tömege (ventilátorral) 710 gramm
Ventilátor Shadow Wings 2 HS, 120 x 120 x 25 mm, PWM-es
Ventilátor fordulatszáma 500-1100 rpm, PWM szabályozással
Ventilátor csapágyazása hidrodinamikus csúszó
Légszállítás max. 65 m³/h
Statikus nyomás max. 0,82 mm-H2O
Extrák extra tartók egy második ventilátorhoz
Gyártó honlapja bequiet.com
Termék honlapja Be quiet! Shadow Rock 3
Fogyasztói ára 18 000 forint

Felszerelés

A Be Quiet által használt rögzítéssel a Dark Rock Pro 4 kapcsán már megismerkedtünk, és az azóta eltelt időben nem történt jelentős változás rajta, leszámítva, hogy itt a hűtő színéhez igazodva fekete helyett ezüst színben pompázik.

[+]

A felszerelés nem igényel repülőmérnöki végzettséget: először az univerzális alaplemezen kell átbújtatni, majd apró gyűrűkkel rögzíteni a megfelelő csavarokat, melyek másik oldalára a távtartó anyák kerülnek. Ezekre építhető fel a tulajdonképpeni keret, melyre aztán a hűtőt leszorító, a talp bemarásába illeszkedő, vaskos alumínium híd csavarozható fel.

[+]

Ez utóbbinál lesz majd szükségünk a hűtő tetején lévő, már említett furatra, és a dobozban található extra hosszú csavarhúzóra. A teljes folyamat egyébként gyors, könnyű, nincsenek buktatók és könnyen széthulló alkatrészek, úgyhogy akár már összerakott gépnél is elvégezhető a szerelés, feltéve, hogy az alaplap hátához hozzáférünk.

[+]

Tesztünket a már megszokott konfigurációban és módszerrel végeztük – egyetlen változás, hogy az SSD-t lecseréltük egy 240 GB-os Toshiba TR200-ra, ez azonban a processzor hűtési igényén nem változtatott semmit.

Tesztkörnyezet
Videokártya ASUS Strix Radeon RX 570
Processzor Intel Core i7-5960X (3 GHz) – túlhajtva 4 GHz-en
EIST bekapcsolva; C1E / C-state kikapcsolva; Turbo Boost kikapcsolva, 1,25 volton
Alaplap ASRock Fatal1ty X99M Killer – Intel X99 chipset
Memória XPG Spectrix D40 DDR4-3000 (4 x 8 GB)
Háttértár Toshiba TR200 240 GB (SATA 6 Gbps)
Tápegység Seasonic Platinum Fanless 520 – 520 watt
Monitor Acer XB280HK G-Sync 4K (28")
Operációs rendszer Windows 10 Pro 64 bit

Mérés

Megszokott mérési folyamatunk első részében az alaplap „Silent” profiljára bíztuk magunkat, mely a ventilátort vezérelve igyekszik maximum 78-80 °C-on tartani a processzort. Terhelés nélkül ez persze nem gond, és a hűvös (19 °C-os) szobában a külső hőmérséklethez képest 9-10 °C-os emelkedést mértünk mindössze, mely az eddig tesztelt szimplatornyos léghűtések között kifejezetten jó érték. Ehhez ráadásul a ventilátort sem kell járatni, az 510-520 rpm fordulatszámon 14 dB-es zajszintet mértünk – más szóval a Shadow Rock 3 átlagos felhasználás során gyakorlatilag hangtalanul üzemel.

Bekapcsolva az AIDA64 stressztesztjét, körülbelül 180 wattnyi TDP elszállításával bíztuk meg a processzorhűtőt, mely ezt tulajdonképpen kényelmesen teljesítette is – az alaplapi vezérlés a ventilátor fordulatszámának változtatásával tartotta is a 77-79 °C-os hőmérsékletet. Az RPM egyébként 1050-1650 között hullámzott, ami 18-29 dB-es zajszinttel járt – az előbbi nem, az utóbbi viszont már hallható. Tekintetbe véve, hogy nyílt tesztágyon és nem gépházban mérünk, zártabb, melegebb körülmények között valószínűbb, hogy a 29 dB-hez közel süvítene a hűtő, mely ugyanakkor még mindig halknak számít.

Végül következett a Prime 95, és vele az ajánlott TDP-t messze meghaladó terhelés, mellyel már valóban a Shadow Rock 3 határait feszegettük, mint azt a fix 1700-1750 rpm fordulatszám, a 30 decibeles zajszint, és a mindezek dacára is 95 °C-ot meghaladó hőmérséklet is mutatja.

Fix maximális fordulatszámot beállítva az alaplapon megkaptuk az állandó 1750 rpm értéket és vele a 30 dB-es zajszintet. A hőmérsékleti értékek terhelés nélküli esetben csak minimális javulást mutattak, de az AIDA terhelésénél is mindössze 4 °C-ot nyertünk (Prime alatt értelemszerűen nem volt változás).

Értékelés

Kicsit csalókának tűnhet, hogy a korábban tesztelt hűtőkkel összevetve a Shadow Rock 3 a mezőny hátsó felében végzett – ezt azonban torzítja, hogy az eredmények nagy részét kompakt vízhűtések és duplatornyos monstrumok adják. Ha kizárólag a közeli versenytársakkal hasonlítjuk össze (Cylon 4, Frozer, Noctua NH-U12), máris jobban áll a szénája.

Ha összehasonlítjuk a tavalyi modellel, látszik, hogy a gyártó igyekezett több szempontból is javítani a hűtőn: a plusz egy hővezető cső sikerrel kompenzálja a kevesebb lamellát, melyek elég jó hatásfokkal adják le a hőenergiát, nem szorulnak rá egy extrém nagy teljesítményű ventilátor segítségére, ami végső soron pedig a működést teszi jobbára zajmentessé.


[+]

Összegezve tehát tapasztalatainkat, a Shadow Rock 3 egy nagyon jól sikerült hűtő: igen, vannak a piacon nála erősebbek, de az ár-teljesítmény-zajszint hármast figyelembe véve mindenképpen megérdemli a tetszett díjat, még akkor is, ha 18 000 forintos ára egy kicsit magasabb annál, mint amit ideálisnak tartanánk, ebben a szegmensben ugyanis már óriási a verseny. Kivitele remek, a dizájn visszafogott, elegáns és tetszetős (viszont aki RGB világításra vágyik, az csalódni fog), és közben egy mai nagyteljesítményű processzorral átlagos terhelés mellett szinte teljes csendben is képes megbirkózni. Tuningra, HEDT géphez persze nem feltétlenül ajánljuk, de akár még egy felső kategóriás gamer konfigurációban sem érzi majd túlterhelve magát.


Be quiet! Shadow Rock 3 processzorhűtő

Wombath

A Shadow Rock 3 hűtőt a be quiet! biztosította a teszthez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés