Hirdetés

2019. június 25., kedd

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

Tiszta energia: be quiet! Pure Power 10 CM 600W

Félmoduláris, halk tápegység 80 Plus ezüst hatásfokkal, extrák nélkül, de nem is kell több.

Külső, tartozékok

Az idei év februárjában jelentette be a be quiet!, hogy megújítja a házon belül olcsónak tartott, de a belépő szintnél valamivel feljebb pozicionált Pure Power tápszériáját, ami széles körben szolgálja ki az igényeket, hiszen a kínálat 300 wattól egészen 700 wattig terjed, így az átlag számára bőségesen elegendő. A kategóriának megfelelően a hatásfok a 80 Plus érvényes besorolása szerint a 300 és 350 wattos kiadások esetében bronz, míg a 400 és efeletti összteljesítményűeknél Silver - más szóval az utóbbiak a 20 és 100 százalékos terheléstartományban 87-90 százalékos hatásfokkal dolgoznak. Szintén a 400 wattos és efeletti kiadásokból a hagyományos, fix kábelezés mellett készülnek félmoduláris változatok is, ezeket pedig a CM betűk (a Cable Management rövidítéseként) jelzik a dobozon. A tesztre beérkezett modell is CM típusú, 600 watt összteljesítmény leadására képes, azaz a sorozaton belül egy feljebb pozicionált modell.


[+]

Az eddig leírtak igazak voltak az előző generációs, 9-es számozást viselő Pure Power tápegységekre is, tehát adja magát a kérdés, hogy az új, immáron 10-es Pure Power mivel több, mint az előd? Nos, nem sok minden változott, a módosításokat nagyítóval kell keresni. Az egyik újdonság, hogy reszeltek a ventilátoron, ezáltal működése még halkabb lett, míg a másik, hogy a 400 wattos összteljesítménytől már DC-DC átalakítást használnak, melynek lényegéről egyébként hosszabban írtunk tudástárunkban.


[+]

Ez talán nem tűnik soknak, de erre valahol számítani lehetett, hiszen a tápok terén mostanság legfeljebb hatásfokban lehet előre lépegetni (mondjuk a kis teljesítményűek esetében épp ideje lenne feljebb kúszni), technológiai szempontból egy ideje nincs különösebb változás. A gyártó azonban ezúttal a külsőhöz sem nyúlt hozzá, a Pure Power 9 és 10 egymás mellé helyezve könnyen összetéveszthető, csak a matrica árulja el melyik-melyik. Apropó matrica, lássuk is, mit tud a 600 wattos kiadás!


[+]

A 12 voltos ágat két részre bontották, terhelhetőségük 32 és 28 amper, kombinálva 48 amper, ami 576 watt teljesítményt jelent. Mivel belépő szintű tápról beszélünk, nincs semmiféle trükk, extra, OC kapcsoló, miegymás, amivel a két ágat közösíteni lehetne. A 3,3 és 5 voltos ágak 25 és 18 amper áramerősséggel terhelhetőek, ez kombináltan 140 wattot jelent. A hatásfok - mint említettük - 80 Plus Silver, ami messze nem csúcs, de legalább nem bronz, mint sok gyártó belépő tápjánál.


[+]

Extrák tekintetében eléggé karcsú a felhozatal, pár kábelkötegelőt leszámítva gyakorlatilag nem is jár hozzá semmi.


[+]

Az 550 milliméter hosszú 20+4 tűs alaplapi kábelkorbács, illetve a két darab 4 tűs CPU tápcsatlakozó 610 milliméteres kábelkorbácsa közvetlenül az tápegységből jön, fixen beforrasztva, a többi kábel viszont modulárisan illeszthető a hátlapi aljzatokba. Ilyen például a két darab 500 milliméter hosszú PCIe tápkábel, aminek végein 2-2 6+2 tűs PCIe tápcsatlakozó kapott helyet, tehát összesen 4 darabból gazdálkodhat a gép összeszerelője. Ezenfelül további kábelekből válogathatunk: egyik kötegen három SATA konnektor, a másikon egy SATA és két IDE merevlemezeknek vagy egyéb perifériáknak való 4 tűs konnektor található, de kapunk még egy vegyes köteget is, amelyen két darab SATA, egy darab 4 tűs és egy floppy tápcsatlakozó fityeg. Ezek mindegyikén az első konnektor pont 500 milliméter távolságra van a tápegységbe illeszkedő aljzattól, és sorban a további csatlakozók 150 milliméteres szakaszonként követik egymást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.