B & O Beoplay Portal headset: minőségi hangzás gamereknek

A Bang & Olufsen univerzális megoldását zenére, játékra és kommunikációra is ajánlja a gyártó.

Bevezetés, külső

A dán Bang & Olufsen elsősorban dizájnos szórakoztatóelektronikai termékeiről ismert, másodsorban pedig arról, hogy ezek árazásakor elég vastagon szokott fogni a ceruza. Ezeken túl persze a minőségre is nagy hangsúlyt fektetnek, legyen szó akár a hangról, akár a képről, akár a használhatóságról. Ezeken felül pedig még egy dolog biztos: ha játékosoknak szánt headsetekről van szó, biztos, hogy nem ők az első márka, akire gondolnánk.

Ehhez képest tesztalanyunkat, az először 2019-ben bejelentett, majd 2022 februárjában frissített Portalt a cég kifejezetten úgy reklámozza, hogy ez az igazi mindenes, mely utazás közben, az irodában és a zeneszobában éppen olyan jól érzi magát, mint PC vagy épp játékkonzol előtt. A termék kétféle változatban kapható, az egyiket az Xbox, a másikat a PC/PlayStation tulajdonosoknak szánják. Mi az utóbbit próbáltuk ki, de mindkét változat közös tulajdonsága, hogy USB, Bluetooth és 3,5 mm-es csatlakozási lehetőséget is kínálnak, tehát tényleg szinte minden forrással összekapcsolhatók.

Dizájn

A Portal egy igazi B&O termék – letisztult, visszafogott és kiváló minőséget sugároz minden elemében. Viszonylag kisméretű kagylókat használ, melyek ugyanakkor már inkább körbeveszik fülünket, mint hogy rajta ülnének, tehát over-ear, nem pedig on-ear kialakítású. A kagylók zárt felépítésűek, belsejükben pedig 40 mm-es, neodímium mágnesekkel rendelkező hangsugárzók találhatók. Három színben kapható: az általunk tesztelt fekete (Anthracite) mellett sötétkék (Navy) és halványszürke (Grey Mist) is választható.


[+]

A kagylók „szigetelését”, illetve a komfortot báránybőrbe burkolt memóriahab fokozza, belül pedig a foszlásnak induló szivacs helyett minőségi (valamint az oldalt jelző L és R betűkkel díszített) szövettel találkozhatunk. A külső oldalra alumíniumlemez került, és a billegő, illetve teljesen ki is hajtható kagylók éleire kerültek a kezelőszervek, a visszajelző LED-ek, az analóg és a Type-C csatlakozó, valamint a mikrofonyílások.


[+]

A fejhallgatót párnázott, keskeny, de stabil pánt tartja a fejen, melyben fokozatmentesen mozognak a kagylókat tartó elemek. A pánt rugóereje számunkra jól eltaláltnak tűnik, a Portal viselése hosszú órák alatt sem vált kényelmetlenné, még szemüveggel sem, ami pedig sok fejhallgatónál problémát tud okozni. Ahogy említettük, a kagylók elforgathatók, így a headset „lapossá” tehető, de be nem lehet hajtani őket, így hordozhatóság terén csak közepesre tudjuk értékelni a megoldást.


[+]

A készülék dobozában egy puha hordtáskát, 3,5 mm-es jack kábelt (125 cm hosszú), egy Type-A/Type-C kábelt (180 cm hosszú) és egy USB-s vezeték nélküli adaptert találunk. Ez utóbbi Type-C csatlakozású, de a csomag része egy kis adapter, amivel Type-A konnektorba is bedugható. Ez a vezeték nélküli adapter egyébként az, ami a Portal Xboxhoz szánt változatából hiányzik, ott a konzollal való kommunikációt az Xbox Wireless protokoll biztosítja. A puha táska kapcsán megjegyeznénk viszont, hogy egy ennyire drága, ugyanakkor hordozhatónak is szánt headsetnél sajnálatos, hogy nem egy komolyabb védőtokot kapunk.


[+]

Mivel gamer headsetről van szó, ami biztos mindenkinek feltűnik, az a lehajtható vagy bedugható mikrofonkar hiánya. Egy ilyen megoldás természetesen nem kompatibilis a B&O termékeitől megszokott dizájnnal, arról nem is beszélve, hogy utazás közben kényelmetlen is, ezért szerepét a kagylókba integrált – részben az aktív zajszűrés által is használt – mikrofonok veszik át, melyek „virtuális” mikrofonkart hoznak létre. A Portal összesen hat MEMS mikrofonnal rendelkezik, ebből kettő csak az ANC-t, kettő pedig csak a hangfelvételt szolgálja ki, a maradék kettő pedig mindkét szerepet betölti.

Főbb paraméterek
Bang & Olufsen Beoplay Portal PC/PS
Kialakítás Zárt, over-ear
Hangszóró Neodímium, 40 mm
Frekvenciaátvitel 20 - 22 000 Hz
Impedancia 24 ohm
Érzékenység 95 dB
Kábel hossza - 3,5 mm-es jack: 1,25 m
- Type-A/Type-C (töltésre is): 1,8 m
Tömeg 279 g
Csatlakozás USB, Bluetooth (aptX Adaptive, AAC, SBC), analóg (3,5 mm, négy érintkezős), saját vezeték nélküli adapterrel
Tartozékok Vezeték nélküli adapter, Type-A/Type-C átalakító, kábelek, puha hordtáska
Extrák ANC, „virtuális mikrofonkar”, Dolby Atmos
Gyártó honlapja www.bang-olufsen.com
Termék honlapja Beoplay Portal
Fogyasztói ár 215 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés