Hirdetés

Itt az Intel Z68: Asus P8Z68-V PRO teszt

Hirdetés

Az első fecske

Az első Z68-ra épülő alaplapot az Asus jutatta el szerkesztőségünkbe, ő a P8Z68-V PRO névre hallgat.


Doboz és tartozékok [+]

A dobozból való kibontás után ismerős színvilág tárul elénk. Az alaplap az EVO sorozat vonásait örökölte meg. A kék és a fekete (vagy inkább a nagyon sötét barna) dominál némi fehér mellett. A mellékelt tartozékok listája a következő: hátlapi takarólemez, összesen négy darab SATA kábel, egy darab SLI híd, egy Q-Connector a ház különböző csatlakozóinak egyszerűbb bekötéséhez, egy plusz USB 3.0-ás hátlapi kivezetés, valamint a szokásos kiskönyv és driver DVD.


Íme, a P8Z68-V PRO [+]

Maga az elrendezés átlagosnak mondható. A PWM és a Z68-as lapka hűtéséért méretes alumíniumbordák felelnek. Az előbbi a gyártó állítása szerint összesen 16 (12+4) fázist fed le. Ezeket a DIGI+ névre keresztelt vezérlő szabályozza, bár elnevezése ellenére továbbra is egy analóg megoldásról van szó. Nálunk a Z68-as vezérlő bordája terheléstől függően 50-55 Celsius-fokos volt.


PWM és CPU foglalat [+]

A bővítő slotokból két sima PCI, két PCI Express x1, valamint három x16-os PCI Express található a P8Z68-V PRO-n. Az utóbbiakból csak a sötétkék aljzathoz van 16 sáv kivezetve, ezért ha egyetlen VGA-t szeretnénk használni, akkor azt javasolt ebbe a slotba tenni. A fehér nyolc sávból gazdálkodhat, így SLI vagy CrossFire esetén ebbe kell tennünk a második kártyát, mivel a legalsó fekete már csak négy sávot kapott.


Intel Z68 [+]

SATA portokból összesen nyolc áll rendelkezésünkre, melyből hat darab natív (2 x 6 Gbps + 4 x 3 Gbps), kettőt pedig a Marvell 6 Gbps-es vezérlője hajt meg. Ezek a sötétkék portokhoz vannak kivezetve. A hátlapi 3 Gbps-es eSATA portot egy külön JMicron JMB362-es chip vezérli. Intel mellé Intel dukál, ezért az egyetlen Gigabit Ethernet portot az Intel 82579-es vezérlője kezeli. Mindezeken felül a házon belül kapunk hat USB 2.0-t, két ASMedia-vezérelt USB 3.0-t, valamint két VIA-alapú FireWire portot, melyekből kedvünk és igényeink szerint gazdálkodhatunk. A processzorhűtő ventilátora mellett még további négy légkavarót csatlakoztathatunk az alaplapra, melyből egy PWM-es is lehet.


Hátlap [+]

A hátlapon hat USB 2.0 és kettő USB 3.0 portnak szorítottak helyet. Ezek mellé-alá került az egyetlen eSATA. Egy időben összesen két megjelenítőt csatlakoztathatunk az alaplapra, melyek pontos konfigurációját magunk alakíthatjuk ki a HDMI, DVI-D és D-Sub portokból gazdálkodva. A Realtek ALC892 vezérlős, többcsatornás integrált hangot az analóg mód mellett egy optikai SPDIF csatlakozón keresztül is kivezethetjük. Extrának nevezhető a beépített v2.1-es Bluetooth modul, mely a piros USB csatlakozók felett kapott helyet.

BIOS helyett immáron ezen az alaplapon is UEFI kapott helyet, melynek beállítási lehetőségeit a következő képeken próbáljuk szemléltetni:


Asus P8Z68-V PRO UEFI

Ahogy látható is, a P8Z68-V PRO nem szűkölködik a beállítási lehetőségekben, sem tuning, sem egyebek terén.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés