Hirdetés

Az ASUS ROG Chakram egér és ROG Strix Slice egéralátét tesztje

Megnyúztuk kicsit a tajvani gyártó vezetékmentes zászlóshajóját és legújabb műanyag padját.

Használat közben, konklúzió

A méricskélés egy dolog, de a mindennapi használat az, ami igazán megmutatja, hogyan teljesít egy kurzorkergető. Az ASUS termékei (hiszen egy egérpadot is kaptunk) ezen a téren is bizonyítottak, mivel semmiféle negatív élmény nem kísérte az együtt eltöltött időt – hacsak nem a Chakram 121 grammos, masszív tömege, de mint tudjuk, ez nagyon erősen személyes preferencia kérdése. A LAN-ok most egy kicsit pihenő pályára kerültek, de azért megkergettük a jószágot egy kis Far Cry Primalban és Apex Legendsben, és a reszponzivitás, valamint az érzékelő precizitása teljesen korrekt volt, rádióval hoztuk a kábeles színvonalat (Razer Goliathus Control, ROG Strix Slice, HP Omen és homogén fekete Fnatic padokkal csekkoltuk). A Bluetooth késése már érzékelhető volt, de ezt nem is játékra találták ki, hanem azokra a köztes időszakokra, amikor más jellegű teendőinket végezzük a géppel, és az akkumulátor üzemideje méginkább előtérbe helyeződik.

Hirdetés

Az analóg kart Grand Theft Auto V-ben tettük próbára, és azt kell mondjuk, hogy újfent kellemesen csalódtunk, mert bár elsőre kissé esetlennek találtuk a megvalósítást, némi gyakorlást követően tulajdonképpen sikerült (közelítőleg) hozni egy konzolos gamepad szintjét; határozottan könnyebb és finomabb volt járműveink vezérlése a város elpusztításának közepette. Digitális módban nyúzva a kart négy plusz gombot kapunk (alapból a kurzor irányai vannak beállítva), melyeket tetszés szerint felprogramozhatunk. Helytakarékos és intuitív megoldás ez, és örülünk, hogy ezúttal nem teljes parasztvakításról, hanem egy valóban használható funkcióról beszélhetünk.


[+]

A formáról és tömegről nem kívánunk bővebben írni, de olvasóink már jól tudják ennek okát: ahány ember, annyi vélemény és kiszolgálandó igény. Számunkra kényelmes volt az egér, ám túlságosan nehéz, és egérkezelési szokásainkból kifolyólag (ujjbegyes-karmos hibridfogás, gyakori újrapozicionálás) nem választanánk mondjuk FPS-ezni, de ez nem jelenti azt, hogy másnak ne lehetne jó erre is.

A ROG Strix Slice egérpad szintén elnyerte tetszésünket, mert gyakorlatilag olyan, mintha nem is lenne. Ezt a vastagságára értjük, mivel szinte teljesen beleolvad az asztal lapjába. Nyilván az, aki szereti a párnázást a csuklója/alkarja alatt, másfelé lesz kénytelen nézelődni, de ettől eltekintve, első blikkre, nem tartjuk eltúlzottnak a nagyjából 7000 forintos árát, mert kellemes méret és remek csúszási faktor jellemzi, miközben a szilikonos aljának köszönhetően sziklaszilárdan tartja pozícióját. Szerintünk a mintázat is pofás, a fluoreszkáló ROG logó pedig első alkalomra biztos elfordít néhány fejet. A vékonyságból adódó keménységet nem vethetjük a Slice szemére, ám egy dolog nem volt túl szimpatikus vele kapcsolatban: néhány órás használatot követően, mikor elemeltük a padot az asztaltól, olyan szintű elektrosztatikus töltések keletkeztek, melyeket kristálytisztán hallhattunk és érezhettünk ujjbegyeink végén, és ez nem csupán egyszeri eset volt.


[+]

Röviden összefoglalva cikkünket azt mondanánk, hogy a ROG Chakram egy minőségi periféria, ami a kis analóg karnak hála egyelőre egyedi megoldás a piacon (mi legalábbis nem tudunk másikról), miközben a háromféle üzemmód (rádió, Bluetooth, vezeték) ad egyfajta flexibilitást, és növeli a használati értéket. A sok kiegészítő kellemes adalék, a gyorscserés mikrokapcsolókért pedig jár a nagy piros pont; nagyon tudnánk díjazni, ha ez a fajta dizájn végre elterjedne más gyártók modelljei között is. Negatívumként a jelentős tömeget és az igen-igen borsos, mintegy 55 000 forintos árcédulát említenénk. Széljegyzetben még talán elfér a háromszárnyú (tri-point) csavarok használata, valamint a szennyeződéseket gyűjtő burkolat (ez utóbbi szerencsére azért nem olyan vészes).

A ROG Strix Slice egérpad esetében az árcédulára már nem írtak olyan vastag tollal, így aki kedveli a vékony, nem szövet vagy üveg alapon legyártott alátéteket, nyugodtan elgondolkodhat a beszerzésén. Persze a tartósságról sem az egér, sem a pad kapcsán nem lehet még érdemben nyilatkozni, erre majd csak az évek adják meg a választ.

ASUS ROG Chakram egér ASUS ROG Strix Slice egérpad

Synthwave

Az ASUS ROG Chakram egeret és ROG Strix Slice egérpadot a gyártó magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés