Az AMD a középkategóriában is indulót fúj

Értékelés

A teszteredményeket látva igencsak vegyes a kép. A játékok egy részét alapul véve a Radeonok nem érik meg az árukat, mert lassabbak, mint a konkurens, más játékokban (pontosabban benchmarkokban) viszont szépen teljesítenek. A Radeon HD 5850 a tesztek túlnyomó többségében elverte a GTX 275-öt, de ez a minimum, ami elvárható, ugyanis a Radeon jóval drágább. A HD 5770 az esetek többségében lassabbnak bizonyult, mint a GTX 260, és ahol gyorsabb volt, ott sem volt jelentős az előnye. A HD 5750-ről ugyanez mondható el, talán egy kicsit jobban viszonyult a GTS 250-hez, mint az 5770 a GTX 260-hoz.

Hirdetés

Mindezek alapján, ha a jelenlegi árakat vesszük figyelembe, az 5850 szerintünk egyelőre még drága, és tény, hogy olcsóbb, mint a tesztünben nem szereplő GTX 285, de túlárazottnak tűnik a GTX 275-höz képest. A funkciók tekintetében a Radeon a vonzóbb (DX 11, tesszelláció, új AF, új AA), ezért hosszabb távon gondolkodva ezt választanánk, de szerintünk kicsit olcsóbban kellene adni ahhoz, hogy igazán ajánlani lehessen. Még tart az újdonság varázsa, és ezért felárat kell fizetnünk, de várhatóan javulni fog a helyzet.

Az 5770 és az 5750 is tetszetős kártya, de a jelenlegi magas árak mellett nem annyira vonzók. Egyrészt a GeForce-okkal szemben – ne szépítsük – elbuktak. Másrészt elég, ha megnézzük, hogy a még kapható HD 4870/4890 párost mennyiért adják, ezek a kártyák az 5770-nel egy áron annál magasabb és kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtanak (legalábbis a 4890 biztosan). Tény, hogy az 5700-asok már DirectX 11-esek, és ez a jövőben jól jöhet majd, alacsonyabb a fogyasztásuk, de a teljesítmény terén ennél többet vártunk volna, legalábbis ezen az áron.

Összegezve a látottakat, azt kell, hogy mondjuk, az AMD ismét jó termékeket dobott piacra, de egy kicsit talán elszaladt velük a ló, túl magas kezdőáron adják a kártyáikat. Elképzelhető, hogy ez csak Magyarországra igaz, és külföldön kiegyensúlyozottabb a helyzet. Vagy esetleg fáziskésésben vannak és az NVIDIA árcsökkentésére még nem tudtak reagálni. A lényeg, hogy a kártyák tetszettek, de mi az 5700-asok vételével még várnánk, a jelenlegi árakon ezek még közel sem „best buy” gyanúsak. Egyelőre az 5850 is drágának tűnik, de hosszabb távra ajánlott, jó befektetésnek látszik, és ez ellensúlyozza a magas árat.

Radeon HD 5850 – a felsőkategóriában Radeon HD 5770/5750

fLeSs

A PowerColor videokártyák hivatalos forgalmazója a Computer Emporium Kft., a többi videokártyát az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés