Az AMD-vel Los Angelesben

Hirdetés

Universal Studios I.

Az első napon az Universal Studiost látogattuk meg. Mint megtudtuk, a filmgyártás kezdetén azért választották a stúdiók a nyugati partot, mert keleten Edison filmgyártó cége uralta a terepet, illetve Kaliforniában sokkal jobb volt az időjárás a szabadtéri forgatáshoz. Az eredetileg csirkefarmként működő területet két részre lehet osztani. Az egyikben a még aktívan használt stúdiócsarnokok és kültéri díszletek tanyáznak, a másikban pedig egy vidámparkot alakítottak ki.

Nekünk az AMD révén mindenből kijutott, szóval egy kis frissítő után betereltek valamibe, ami leginkább egy golfkocsi és egy teherautó keresztezésének tűnt. Ezzel jártuk végig a még aktív stúdiórészt. Először a hangszigetelt beltéri stúdiókat láthattuk. Ilyenekben forgatják nem csak a filmek, hanem az utóbbi években nagyon divatos sorozatok belső jeleneteit is.

Az óriási hangárok belsejéből csakúgy áradt a faillat. Elsősorban erre a megújuló nyersanyagra alapoznak a díszletek és állványzatok építésénél. A csarnokok gyomrában óriási lámpák veszik körbe a díszleteket. Hosszabb sorozatokhoz szinte teljesen felépítették a házakat, a párjelenetes díszletek viszont csak néhány összetákolt falapból álltak. Nekünk egy hazánkban kevéssé ismert sorozat kellékei közé sikerült bejutnunk, de hasonló terepen forgatják a Helyszínelők vagy a Csontok sorozat jeleneteinek többségét is.


Legérdekesebb az ablakok látképe volt. Egy sínrendszeren mindig az adott napszakhoz és környezethez illő hátteret lógatnak be, amit a stúdió saját botanikus kertjéből kölcsönvett, valódi növényekkel turbóznak fel.

Utunk a friss nagy attrakció, a King Kong 360 3-D felé vezetett tovább. Járművünk köré feszített körkörös vászonra, tizenhat nagyfelbontású projektorral vetítették a térhatású képet, amit ügyes mozgásokkal, széllel és vízzel tettek még hatásosabbá. Bizony, kétség nem fér hozzá, hogy életem leghatásosabb, valóságot legjobban közelítő filmes akciójelenetébe csöppentem, amiben King Kong vívott meg dinoszauruszokkal, miközben kocsinkkal együtt hatalmas szakadékba zuhant.


Jármű dinoszauruszok támadása után

Még fel sem ocsúdtam a látványból, máris egy sornyi híres filmes járgány jött szembe. Ott sorakozott egymás mellett Magnum Ferrarija, továbbá a Knight Rider, a Fast and Furious, a Vissza a jövőbe és a Jurrasic park néhány verdája.


Következő helyszínünk a Fast and Furious világába vitt. Állítólag újabb folytatás készül belőle. Egy, a Tokio Driftből megmaradt díszletben láthattuk, hogyan csinálják a robbanásos, gőzös jeleneteket.

Ezután egy kiszáradt folyó medrében akadtunk el, ami gombnyomásra hömpölygő áradattá változott. Szintén egy korábbi alkotáshoz készült ez a „mexikói” helyszín, melyet a többihez hasonlóan megtartottak, és most a vidámpark vagy a stúdiótúra attrakcióiként hasznosítják őket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés