Az AMD-vel Los Angelesben

Irány Los Angeles

Számítógépes hardver világában mindig is az új processzorok és grafikus kártyák bemutatkozása számított a legnagyobb eseménynek. Utóbbi területen most nagyon jól megy az AMD-nek, mely az ATI beolvasztásával lépett be a VGA-k piacára. Anno megkérdőjelezhető húzás volt ez, de az idő az AMD-t igazolta. Aki figyelemmel követi a hardver világát, tudja, hogy a Radeon HD 6000 sorozat idén ősszel mutatkozik be, most már rövidesen, napokon belül. Mi már ismerjük az izgalmas részleteket, sőt két tesztpéldány is ott pörög tesztlaborunkban. Egyelőre még nem sokat árulhatunk el róluk, van viszont mit mesélni a Radeon HD 6800-as kártyák bemutatójáról, amit Los Angelesben szerveztek meg.

Hirdetés

Az egész egy meglehetősen unalmas, de legalább hosszú repülőúttal kezdődött. Most szerencsére nem késtem le a csatlakozást, mint két éve az NVISION-ra menet. Azért Frankfurtban volt némi feszültség, mert a ferihegyi járat (természetesen) késett, aztán meg a beléptető kapunál kellett igazítani az adataimon. Fura, hogy a vízumhoz (ami már nem kell, de nekem van vagy tíz évre) Ferihegyen és Frankfurtban is elkérték a kinti címemet, mégis beszállásnál még egyszer meg kellett adni, és természetesen az USA-ba belépő papírt is ki kell tölteni ugyanezen adatokkal. Egyetlen érdekes esemény történt az úton: Frankfurtban élőben láthattam az Airbus A380-as óriását.


Airbus A380 a Boeing 747 mellett

Megígértem, hogy szólok a vasról, ami velem jött. Bizony, a szegény jó Think Pad X60-am otthon maradt, mert már csak 2-3 órát bír az akkuja, a repülőút pedig tizenkét-három óra. A hazai Acer azonban megsajnált, és kaptam kölcsön az útra egy Aspire TimelineX 1830-at. Eredetileg Travelmate verziót szerettem volna, de az sajnos nem volt épp elérhető. Első blikkre egészen korrekt ez a kis Core i3-380UM-es, 11,6 hüvelykes Aspire TimelineX. Kár, hogy a fedele nem fém, az adna neki egy kis extra merevséget. Ezen felül csak a kommersz vonalon sajnos kötelező, fényes kijelző és a lefelé tolt billentyűzet miatt kicsi csuklótámasz és tapipad nem jött be. A ThinkPad után a pöcökegér hiányzott, de nagyon. Kezdetben idegen volt a szigetes billentyűzet, de hamar megbarátkoztam vele. Az akku is ígéretes, 68 wattórája hűségesen szolgált a több mint félnapos utazás alatt.


Acer Aspire TimelineX 1830T - ügyes kis útitárs

Indulás előtt volt a notebookkal egy negatív élményem, ami pozitívba csapott át. Elvileg gyári állapotában érkezett hozzám (pontosabban Bochához, akitől útra indultam), de első bekapcsoláskor jelezte, hogy valami nem OK, ezért Windows javítást kér, tegyük be a telepítőlemezt, ami egy optikai meghajtó nélküli gépen még akkor sem lenne egyszerű mutatvány, ha adtak volna ilyet. Vasárnap írtam az acershoposoknak, hogy ilyenkor mit lehet tenni. Meglepődtem, hogy pár órán belül kaptam is választ (ott a visszaállító a merevlemezen, bootolás közben Alt+F10-zel hozható elő). Jó hír, hogy ezt a szintű segítséget, elérhetőséget minden vásárlójuknak biztosítják a hét minden napján!

Los Angelesbe érkezve azt tapasztaltam, hogy nagyjából augusztusi időjárás uralkodik. Este már kellemesen hűs volt a klíma, de napközben azért felmászott a hőmérő higanyszála 30 °C-is, amit ott 86 °F-nek hívnak. Reggel pedig ilyen látvány fogadott:


Reggeli köd

Amikor jó volt a széljárás, akkor délelőtt 10-11 környékére szétszórta a felhők és a szmog keverékét. Estére viszont a párás levegő újra besűrűsödött, és a sötét beálltával ködbe burkolóztak a felhőkarcolók. Érdekes, hogy a párás, felhős idő ellenére Kaliforniában nagyon ritkán esik az eső.


Esti köd

Szállásom környéke vegyes, inkább üzleti jellegű volt. Az MGM és a Twentieth Century Fox tornyának közelében, Beverly Hills keleti részén található, a Santa Monica Boulevardtól nem messze. Aki még nem járt amerikai nagyvárosban, annak talán új az információ, hogy náluk minden autós távolságra van. Szóval gyalog nem sokra jut az ember, és a tömegközlekedést is ahhoz a tényhez igazították, hogy minden tizenhat-tizenhetedik életévét betöltő lakosra jut egy autó. Rám sajnos nem jutott. Ugyan fontolgattuk a cseh kollégával, hogy kölcsönzünk valami „lóerőbányát”, de a sűrű programban úgysem tudtuk volna kihasználni.


Alapvető közlekedés

Universal Studios I.

Az első napon az Universal Studiost látogattuk meg. Mint megtudtuk, a filmgyártás kezdetén azért választották a stúdiók a nyugati partot, mert keleten Edison filmgyártó cége uralta a terepet, illetve Kaliforniában sokkal jobb volt az időjárás a szabadtéri forgatáshoz. Az eredetileg csirkefarmként működő területet két részre lehet osztani. Az egyikben a még aktívan használt stúdiócsarnokok és kültéri díszletek tanyáznak, a másikban pedig egy vidámparkot alakítottak ki.

Nekünk az AMD révén mindenből kijutott, szóval egy kis frissítő után betereltek valamibe, ami leginkább egy golfkocsi és egy teherautó keresztezésének tűnt. Ezzel jártuk végig a még aktív stúdiórészt. Először a hangszigetelt beltéri stúdiókat láthattuk. Ilyenekben forgatják nem csak a filmek, hanem az utóbbi években nagyon divatos sorozatok belső jeleneteit is.

Az óriási hangárok belsejéből csakúgy áradt a faillat. Elsősorban erre a megújuló nyersanyagra alapoznak a díszletek és állványzatok építésénél. A csarnokok gyomrában óriási lámpák veszik körbe a díszleteket. Hosszabb sorozatokhoz szinte teljesen felépítették a házakat, a párjelenetes díszletek viszont csak néhány összetákolt falapból álltak. Nekünk egy hazánkban kevéssé ismert sorozat kellékei közé sikerült bejutnunk, de hasonló terepen forgatják a Helyszínelők vagy a Csontok sorozat jeleneteinek többségét is.


Legérdekesebb az ablakok látképe volt. Egy sínrendszeren mindig az adott napszakhoz és környezethez illő hátteret lógatnak be, amit a stúdió saját botanikus kertjéből kölcsönvett, valódi növényekkel turbóznak fel.

Utunk a friss nagy attrakció, a King Kong 360 3-D felé vezetett tovább. Járművünk köré feszített körkörös vászonra, tizenhat nagyfelbontású projektorral vetítették a térhatású képet, amit ügyes mozgásokkal, széllel és vízzel tettek még hatásosabbá. Bizony, kétség nem fér hozzá, hogy életem leghatásosabb, valóságot legjobban közelítő filmes akciójelenetébe csöppentem, amiben King Kong vívott meg dinoszauruszokkal, miközben kocsinkkal együtt hatalmas szakadékba zuhant.


Jármű dinoszauruszok támadása után

Még fel sem ocsúdtam a látványból, máris egy sornyi híres filmes járgány jött szembe. Ott sorakozott egymás mellett Magnum Ferrarija, továbbá a Knight Rider, a Fast and Furious, a Vissza a jövőbe és a Jurrasic park néhány verdája.


Következő helyszínünk a Fast and Furious világába vitt. Állítólag újabb folytatás készül belőle. Egy, a Tokio Driftből megmaradt díszletben láthattuk, hogyan csinálják a robbanásos, gőzös jeleneteket.

Ezután egy kiszáradt folyó medrében akadtunk el, ami gombnyomásra hömpölygő áradattá változott. Szintén egy korábbi alkotáshoz készült ez a „mexikói” helyszín, melyet a többihez hasonlóan megtartottak, és most a vidámpark vagy a stúdiótúra attrakcióiként hasznosítják őket.

Universal Studios II.

Persze nem csak „halott” helyszíneken jártunk. A Harcosok terének nevezett díszletet több filmben is viszontláthattuk már. Ezeket a homlokzatokat úgy alakították ki, hogy ügyes betétekkel és némi számítógépes utómunkával bármilyen ókori filmbe beleillenek. Használták például a Gladiátor és a Skorpiókirály forgatásánál is.

Szintén egy ma is használatos díszlet a Kis Európának nevezett rész. Itt több, európai stílusban megépített utca keresztezi egymást. Többek közt a Hősök „Indiában” forgatott részeihez használták, de rengeteg más film jeleneteiben is feltűnt. Akárcsak a kellékek, melyek raktára volt következő állomásunk.

No, itt aztán mindenféle kellék volt, amire egy filmhez szükség lehet. Kölcsönzőként is működik a létesítmény, más stúdiók vagy független filmesek is jöhetnek ide kölcsönözni.

A többemeletes épületben néhány ismertebb film kellékeit is kiállították.

További érdekes jelenetekkel folytatódott a látogatás. Megélhettünk például egy nagyerejű földrengést Los Angeles metrójában. Ezt a helyszínt a Csontok sorozat egyik epizódjához készítették. De jártunk a Lila akác közben, a múmia barlangjában, és láttunk egy kevéssé sikeres cápatámadást is.

A leglátványosabb díszlet a Világok harcából származott. Egy utasszállító repülőgép volt, ami lakónegyedre zuhant. A kiváló kaliforniai időjárásnak köszönhetően ez a grandiózus szabadtéri díszletet még mindig egyben van. Azóta több filmhez is használták egyes részeit, a farka például épp egy zombitámadáshoz volt előkészítve.

Túránk a vidámparkban ért véget. Itt különféle filmekhez kapcsolódó attrakciókat próbálhatnak ki a látogatók. Van például Teminator 2 3D, amiben a szereplők lelépnek a térhatású vászonról, hajós, vizes, shrekes, elvarázsolt kastélyos és még sokféle kipróbálnivaló. Nekem legjobban a Simpsons világában megkomponált, virtuális hullámvasút tetszett. Azért virtuális, mert a látványt egy kupolára vetítik, a kocsikat pedig szimulátorszerűen rángatja egy masszív hidraulika. Egészen hatásos és vicces volt a kivitelezés.

Meg kell hagyni, nagyon jó kis programot készített nekünk az Universal Studios gárdája az AMD-vel karöltve.

Radeonok Los Angelesben

A fő események a második napon történtek, ekkor volt az új Radeonok bemutatója. Mivel néhány napig még hírzárlat van velük kapcsolatban, csak annyit mondhatunk, hogy két felső-középkategóriás tesztpéldányt már tesztlaborunkban járatunk, rövidesen részletes elemzést jelentetünk meg róluk.

Ahogy illik, a bemutatót komoly keretprogram kísérte. Kivonult nem csak a PR és a marketing, hanem a technikai gárda vezetése is, így minden felmerülő kérdésre választ kaptunk. Megtudtuk, hogy az AMD-nek nagyon megy a szekere, és a továbbiakban még jobban felpörgetik az eseményeket nem csak a grafikus kártyák, hanem a processzorok és platformok területén is.

Grafikában az ár/teljesítmény és fogyasztás/teljesítmény mutatók javítása mellett komoly hangsúlyt kapott a többkijelzős technológia. Úgy tűnik, a 3D mellett az AMD ebben látja a szórakozás jövőjét. Meg kell hagyni, a hatalmas, tripla vásznon nagyon látványosan jelentek meg a legfrissebb játékok, és a hasonló, tripla projektor elé állított autószimulátor is ütős volt.

Los Angekesben szinte kötelező látványosság a Hollywood Boulevard, ahol a sztárok csillagaival kövezték ki a sétányt. Némi metrózással oda is jutottunk, de eleinte nem volt valami meggyőző a látvány. A legnagyobb sztár, akit találtunk Lassie kutya volt.


Tovább haladva viszont sorra tűntek fel a filmszínházak, és jöttek a tényleg nagy nevek. Végül a hirességek tenyér- és láblenyomatait is megtaláltam.

Összességében viszont nagyobb pompára és nyüzsgésre, komolyabb történésre számítottam. Az utolsó, rövid napon páran visszajöttünk még a boulevardra, hát nem kellett volna. Nappal már teljesen lehangoló volt. A belváros (downtown) viszont igazán életre kelt éjjel, minden sarkon egy-egy kisebb koncertbe botlottunk, köztük pedig a filmekből megszokott, kordonnal elválasztott sorakozás ment az éjszakai klubok előtt.

A harmadik és egyben utolsó napra már csak egy kis vásárlás jutott. Így is rengeteg élménnyel (és két titkos Radeonnal) érkeztem haza. Bízzunk benne, hogy az AMD-nek sokáig ilyen jól megy majd, és gyakrabban rendeznek hasonló bemutatókat hasonlóan különleges helyeken! Köszönjük a lehetőséget, szívesen megyünk máskor is!

rudi

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés