Hirdetés

AVerMedia tévétuner

Retro, bevezető

Jelen sorok írójának mindmáig élénken él emlékezetében az az időszak, amikor családja a '80-as évek közepén hozzájutott első videomagnójához. Az új jövevény hamar átformálta az otthoni szórakozásról kialakult képet, addig soha nem látott filmek jelentek meg a jó öreg Videoton Super Color képernyőjén, melyet – mintha csak a televíziózás őskorában lettünk volna – gyakran a teljes baráti kör vagy rokonság ült körül. Az új szerkezet – miután az akkoriban Magyarországon használatos normáknak megfelelően át lett alakítva – lehetővé tette a tévéműsorok (akár előre beprogramozott) rögzítését, így családtagok soha nem maradtak le kedvenc műsorukról.

Hirdetés

A rendszerváltás táján a szomszédos Ausztriába irányuló bevásárlóturizmus egyik legkedveltebb portékája (a Gorenje fagyasztóláda mellett) a videomagnó volt, de nem sokkal később a hazai kereskedelembe is begyűrűztek az új masinák. Időközben terjedni kezdtek az alternatív műsorszórási megoldások, Budapesten elindult az AM-mikró adás, megjelentek a házak tetején a parabolaantennák, és kezdetben az ezekkel fogható műholdas adásokra építve a nagyobb lakótelepeken kiépültek az első kábeltévé-hálózatok. A műsorrögzítés technikai háttere mindeközben alig fejlődött, legalábbis ami a képminőséget illeti. A hatfejes videók inkább csak hangminőségükben nyújtottak jobbat a korábbinál, az S-VHS formátum pedig otthoni használatra soha nem terjedt el igazán. A VHS felett mára eljárt az idő, a szabvány által ránk kényszerített korlátok közül többek között az egyre több feladatot ellátó PC jelentheti a kiutat.

Nagyjából azzal egy időben, amikor a magyar vásárlók elégedetten baktattak a Mariahilfer Straßén, hónuk alatt újdonsült videójukkal, néhány tajvani műszaki főiskolás elhatározta, hogy megalapít egy olyan termékek fejlesztésére és gyártására szakosodott céget, amelyek kibővítik az IBM PC-k lehetőségeit a videomegjelenítés funkciójával. Az 1990-ben létrehozott AVerMedia azóta a világ egyik legjelentősebb PC-TV megoldásokat szállító vállalatává nőtte ki magát, bár ahhoz, hogy a cég és konkurensei által gyártott tévétunerek segítségével kiváltható legyen egy VHS magnó, a PC-nek jelentős fejlődésen kellett keresztülmennie. A videojel megfelelő minőségű rögzítéséhez a hardvert három ponton kellett megerősíteni; gyorsabb processzorra, nagyobb memóriára és tárolókapacitásra volt szükség. Mindemellett a szoftvereknek is fel kellett nőniük a feladathoz, kezdve mindjárt az operációs rendszerekkel, melyek folyamatosan kiegészültek az időközben megjelent kodekek támogatásával.

Egy modern számítógép segítségével mostanra már minden lehetőség adott akár analóg, akár digitális videojel kiváló minőségű rögzítésére. A művelethez mindössze egy képrögzítési lehetőséggel ellátott TV-vevő egységre van szükség, amely kapható a számítógépbe integrálható (bővítőkártya) formában is, és különálló, külső egységként is. Mostani bemutatónk tárgya, az AVerMedia kissé hosszúra nyúlt névvel ellátott AVerTV GO 007 FM Plus belső, PCI csatolóval ellátott analóg tévétunere, amely a következő képességekkel rendelkezik:

AVerTV GO 007 FM Plus

 • Interfész: PCI 2.1
 • TV-rendszerek: NTSC M/N/NJ, PAL BG/DK/I/M/N, SECAM LL/DK/I
 • TV-bemenet: 75 Ω koax (földi sugárzású vagy kábeltévé)
 • FM antennabemenet: 3,5 mm jack (a mellékelt dipól antennához)
 • Videobemenet: S-Video
 • Audiobemenet: 3,5 mm sztereó jack
 • Felvételi formátumok: MPEG-1/2/4 (szoftveres tömörítéssel)
 • Távirányító

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • ATI Theater 550 Pro tévétuner

  A kanadai vállalat ígéretes, hardveres MPEG-2 tömörítést és számos képminőség-javító technológiát tartalmazó tunerét vizsgáltuk.

 • Kétmagos helyzet

  A dual-core processzorok áttekintése mellett házakkal, multimédiás és vezeték nélküli kiegészítőkkel foglalkozunk.

 • Tévétuner PCI Expressen

  Végre megkaparintottunk egy PCI Express csatlakozós tévétunert, ráadásul egyből egy nagyágyút; a PowerColor ATI chipes, hardveresen tömörítő Theater 550 Próját tettük próbára.

 • Leadtek tévétunerek PCI foglalatban

  A Leadtek közkedvelt WinFast TV2000 XP Expert és hardveresen tömörítő PVR2000 tévévevőjét teszteltük.

Előzmények

Hirdetés