ATI Radeon X800 Pro

Hirdetés

Sapphire Radeon X800 Pro


A doboz szemből és alulról - Katt.

A szerkesztőségben landolt Sapphire Radeon X800 Pro a Ramiris Rubin Rt.-nek köszönhetően járhatott nálunk; egy teljes egészében végleges, dobozos verziót kaptunk tesztelésre. A doboz a Sapphire-tól megszokott designelemekre épül.


A kellékek - Katt.

A gyártó a kártya mellé az üzembehelyezési útmutatón kívül négy CD-t csomagolt (Tomb Raider: Angel of Darkness játék, PowerDVD 5, Sapphire Redline tuningszoftver, driverek), a csomagban megtalálható továbbá egy DVI/D-Sub átalakító, egy tápkábelelosztó, egy-egy S-Video- és RCA-hosszabbítókábel, illetve egy S-Video-RCA elosztókábel.


A kártya hűtővel szemből és alulról - Katt.


A kártya hűtő nélkül szemből és alulról - Katt.


ASUS Radeon 9800 XT - referencianyák - Katt.

Íme a Radeon X800 Pro. A piros nyákon egy, a Radeon 9800 XT debütálásakor megismert nagyságú hűtés található, amely a látszattal ellentétben csak a GPU hűtéséért felelős. A nagyra sikerült hűtőtest anyaga réz, és mindössze egy kis pántocska rögzíti a kártyához. A GDDR3 RAM egy olyan találmány, amely az óriás hűtők és az áramzabáló komponensek világában már szinte unikumnak számít: a memóriachipeknek nincs szükségük külön hűtésre, ámbár a ventilátor által a rézbordázaton átszállított levegő némileg érinti ezeket is.


ATI R420 GPU közelről és a memóriák - Katt.

Az alsó, ASUS referencianyákot ábrázoló képpel összehasonlítva jól látható, hogy a memória-IC-k, ha csak kicsit is, de közelebb kerültek a GPU-hoz, ami mindenképpen némi gyorsulást eredményez az adatáramlást illetően. Ezen felül még az tűnhet fel, hogy az X800 Pro nyákon kevesebb feszültségstabilizáló alkatrész található, mint a Radeon 9800 XT-n. Az X800 Pro kártyákon minden esetben 2 ns-os memóriákkal kell találkoznunk. A Sapphire kártyáján összesen 8 darab 32 MB-os kapacitású 144 ball FBGA tokozású 256 MBites GDDR3-as Samsung K4J55323QF-GC20 jelölésű chip van, melyeknek a Samsung specifikációi szerint 500 MHz a maximális órajelük, és 2 voltos feszültséget igényelnek szemben a korábban csúcsvideokártyákon (pl. Radeon 9800 Pro/XT) látott DDR 1-es memóriák 2,5-2,8 voltjával.


A csatlakozók - Katt.

Ahogyan az utóbbi években az ATI kártyák esetében már megszokhattuk, az X800 Prón is egy-egy D-Sub és DVI csatlakozót és egy TV-Out kivezetést találunk. Annak ellenére, hogy a kártya áramfelvétele a Radeon 9800 XT-nél alacsonyabb, az AGP-csatlakozó még így sem tudja kielégíteni az X800 Pro igényeit, amelynek használatához az ATI legalább 300 W-os, jó minőségű tápot javasol.


Az X800 Pro egy kártyahelyet foglal - Katt.

A képeken jól látható, hogy az X800 Pro hűtése nem lóg át az AGP foglalat alatti PCI-szlothoz...


Méretarányok: balra az X800 Pro, jobbra a 9800 Pro - Katt.

... ráadásul a nyák hossza miatt sem kell aggódnunk, hiszen az X800 Pro kb. a Radeon 9800 Próval azonos hosszúságú nyákra épül.

A kártya órajeleit az ATITool 0.0.20-as verziójával ellenőriztük: a Sapphire gyártmányú X800 Pro a referencia szerinti 475/450 MHz helyett 472,5/445,5 MHz-en jár, ez nagyon minimális eltérés. Most pedig lássuk a tesztkonfigurációt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés