Hirdetés

Kétfiókos Asustor NAS-ok az elitből

Értékelés

Néhány napos barátkozásunk alatt megbizonyosodtunk róla, hogy az Asustor a komolyabb otthoni, vagy akár közepes vállalati NAS-ok terén teljes nyugalommal állhat a legnagyobb nevek, mint a Synology és QNAP mellé, hiszen termékei kialakításban, teljesítményben és funkcionalitásban is simán felveszik velük a versenyt. Házuk nagyon masszív, csatlakozókínálatuk elsőrangú, az ADM operációs rendszer révén pedig minden feladatot el tudnak látni, ami egy NAS-nál felmerülhet, úgyhogy le a kalappal a fiatal márka előtt.

Ha a HDMI-n keresztül tévére köthetőséget vesszük figyelembe, akkor az Asustor AS-302T-nek nincs igazán ellenfele. A QNAP nem kínál hasonló árban ilyen tudású eszközt, a Synology DS214play multimédiás NAS pedig ugyan ugyanarra az Atom CE5335 processzorra épít, tehát alapfunkciói azonosak, viszont műanyag háza sokkal egyszerűbb, nincs HDMI kimenete, ráadásul drágább is. Persze, egyszerű, kis NAS-okat figyelembe véve az AS-302T ára sem aprópénz, 89 000 forintba kerül.

Ezen az ár- és tudásszinten már teljesen jogosnak tűnhet az a gondolat, hogy inkább saját magának épít a felhasználó PC-alapon tárolószerverként is működő multimédiás HTPC-t. Hiszen akinek olyan igényei támadnak, amihez az AS-302T-re szükség lehet, azok rendszerint értenek annyira a számítógépekhez, hogy egy ilyen eszközt megépítsenek, felkonfiguráljanak. Csakhogy ez a folyamat időbe fog kerülni, ami egyrészt pénz, másrészt nem mindenki szeretné egy már létező dolog újra feltalálására fordítani. Neki ideális választás lehet az AS-302T.

Ha pedig még többet szeretnénk, akkor a 139 000 forintért árult Asustor AS5102T lehet a jó választás. De miért is érdemes még majdnem ötvenezer forintot elkölteni egy kétfiókos NAS-ra? Például a megfelelő adatárakkal elérhető kétszeres átviteli sebességért, vagy a VMware és Citrix révén telepíthető egyedi operációs rendszerért, vagy az eSATA révén további külső tárolók lehetőségéért, esetleg a digitális hangkimenet és az érezhetően erősebb processzor révén jobb multimédiás képességekért. Ezen a szinten szóba jöhet még a QNAP TS-252 Pro, de nem vagyunk benne biztosak, hogy az erős márka ugyanabból a hardverből többet ki tudott hozni.

Mindkét Asustor NAS-nak egy erős tetszett címet adunk, aki átgondolta, és biztos benne, hogy ilyen komoly tudású NAS-ra van szüksége, az teljes nyugalommal választhatja őket az ismertebb nagy nevek helyett. Megemlítenénk még az AS5002T-t,ami talán arany középút lehet, hiszen árban (105 000 forint) az AS-302T-hez, tudásban (hardverplatform, csatlakozókínálat) viszont az AS5102T-hez van közelebb.


Asustor AS-302T NAS
Asustor AS5102T NAS

rudi

Az Asustor NAS-okat a JTC Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés