Asus ZenBook UX305 – reszkess MacBook?

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2015-03-20 13:17

Megnéztük, mit tud a nagyon jól árazott, Core M processzoros, passzív hűtésű, fémházas vékony notebook.

Megjelenés

Mióta az Intel a 2011-es Computexen definiálta az Ultrabook fogalmát, a notebookgyártók egymást taposva próbálják megvalósítani a legjobb könnyű és vékony notebookot. Mint azt sejteni lehetett, a mindössze 4,5 wattos TDP értékkel büszkélkedő Core M processzorok megjelenésével új dimenzióba került ez a verseny, reálissá váltak a teljesen passzív hűtésű laptopok, melyeknek nincs mozgó alkatrészük, és mivel jó esetben por vagy egyéb szennyeződés nem juthat a házukba, kihagyható belőlük egy problémás alkatrész, a hűtés ventilátora.

Természetesen az elsők között jelentkezett ilyen laptoppal az ASUS, melynek ZenBook sorozatában eddig is nagyszerű – bár időnként talán túlzottan is a MacBook Airre hasonlító – Ultrabookok születtek. A legújabb UX305 is az almás gépre hajaz; teljesen fémből készült, lekerekített sarkú, unibody háza előrefelé keskenyedik, színe viszont grafitszürke, ami nekünk jobban tetszik, mint az Apple ezüstszürkéje. A maga 12,3 milliméteres vastagságával a ZenBook UX305 jelenleg az egyik, ha nem a legvékonyabb notebook, 1,2 kilogrammos súlya is semmiség, tekintve hogy elég komoly, 45 wattórás akkumulátor lapul benne.

Csatlakozók terén elég jól ál az ASUS üdvöskéje, három darab USB 3.0 aljzata komoly fegyvertény a vékony laptopok világában, emellett micro HDMI és hangkimenet, illetve SD kártyaolvasó sorakozik az oldalain, Ethernet portja viszont nincs, ehhez USB-s átalakítót adnak. A beépített Wi-Fi adapter ac-s, két adatutas és az Inteltől származik. Természetesen van Bluetooth modul is, 3G vagy 4G modem lehetőségéről viszont nem tudunk.

Rendszerint a vékony notebookoknak már komoly kijelzője van, ez alól a 13,3 hüvelykes ZenBook UX305 sem kivétel. Nálunk a brutális, 3200x1800 pixeles, Samsung IPS paneles csúcsverzió járt, de a szerényebb példány 1920x1080 pixeles kijelzője is nagyon rendben van. Pontosabban lesz majd, remélhetőleg a Windows 10-zel, ami vélhetőleg már rendesen kezelni fogja a nagy pixelsűrűségű paneleket, mert egyelőre Windows 8.1 alatt, klasszikus asztalon még nem az igazi a dolog. Az viszont nagy-nagy dicséretet érdemel, hogy a kijelző matt, és nálunk az érintésérzékelés hiánya is helyeslő bólogatást váltott ki, bár lehet, hogy van, akinek ez hiányozni fog.

A másik, valószínűleg sokkal inkább hiányzó tétel a billentyűzetvilágítás lehet. Egyébként a billentyűzet, meg úgy általában a gép belsejének megjelenése kifejezetten korrekt, minden fémből van, minden letisztult, a touchpad hatalmas, jól jár, a gépház alaposan össze van rakva, átjön a prémium érzés – egy apróságtól eltekintve. A jobb felső sarokban a többi gomb közé besorolt bekapcsoló visszajelző LED-jének fénye nem csak a neki vágott kis nyíláson, hanem a billentyűzet kupakja alatt is átvilágít. Apróság, de kár érte.

Konfiguráció, teljesítmény

Az ASUS ZenBook UX305 egyik érdekessége az Intel Core M processzor. Nem kevesebb mint négyféle modell szerepel a specifikációs listán; tesztpéldányunk az alapszintű, 800 MHz-es alapórajelű Core M-5Y10-zel érkezett, ami 2,0 GHz-es turbo órajelre képes. A Core M-5Y10c ugyanezt a frekvenciát bírja, a Core M-5Y70 és 5Y71 pedig magasabb 1,1/2,6, illetve 1,2/2,9 GHz-es órajelet produkál ugyanúgy 4,5 wattos TDP értékkel, ami a Core M-5Y10c és 5Y71 esetében rövid időre 6 wattra emelkedhet.

A tenyérnyi alaplapra 4 vagy 8 GB memóriát forrasztottak, a HD Graphics 5300 grafikus mag szempontjából örvendetes, hogy a kisebb mennyiség is kétcsatornás konstellációban van. Adattárként M.2 foglalatos SSD-t kapunk, ami a SanDisktől jön és 128 vagy 256 GB-os lehet. Mindehhez jön még a szintén M.2 foglalatos Wi-Fi modul, és a notebook belsejének jelentős részét kitöltő, 45 wattórás akkumulátor. Idehaza két konfigurációban láttuk a ZenBook ZX305-öt, az olcsóbb, 230 000 forintos egyelőre csak a Media Marktban kapható Core M-5Y10 processzorral, 4 GB memóriával, 128 GB-os SSD-vel, Full HD képernyővel és Windows 8.1 operációs rendszerrel. A drágább, 280 000 forint körüli árú összeállításnak 8 GB memóriája és 256 GB-os SSD-je van, de processzorból ebbe is a legkisebb 5Y10 került.

Termék megnevezése ASUS ZenBook UX305FA
Processzor Intel Core M-5Y10 – 0,8/2,0 GHz, 4,5 W TDP
Intel Core M-5Y10c – 0,8/2,0 GHz, 4,5 W TDP
Intel Core M-5Y70 – 1,1/2,6 GHz, 4,5 W TDP
Intel Core M-5Y71 – 1,2/2,9 GHz, 4,5 W TDP
Memória 4 vagy 8 GB LPDDR3-1600 az alaplapon
Kijelző 13,3"-os 3200x1800 pixeles, matt felületű IPS panel,
13,3"-os 1920x1080 pixeles, matt felületű IPS panel
Grafika Intel HD Graphics 5300 – integrált
Hang Conexant CX20751/2
Merevlemez 128 vagy 256 GB SanDisk M.2 SSD
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció Intel IEEE 802.11b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Interfészek - 3 db USB 3.0,
- micro HDMI monitorkimenet,
- audio ki- és bemenet
Extrák webkamera (720p), kártyaolvasó, Bang & Olufsen ICEpower hangszórók, unibody fémház
Akkumulátor 4 cellás – 45 Wh
Méret 324 x 226 x 12,3 mm
Tömeg 1,2 kg
Operációs rendszer Windows 8.1
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja ZenBook UX305FA
Fogyasztói ár 230 000 forinttól
Garancia 3 év

A Core M processzor képességeit korábbi cikkünkben már bemutattuk, túl sok újat ezúttal sem tudunk róla mondani. A meglehetősen alacsony alapórajel bármilyen körülmények között garantált, viszont a turbo mértéke már kérdéses. Az UX305 esetében durván három percig kaptuk a maximális Turbo Boost órajelet, vagyis 2,0 GHz-et, amikor közel olyan fürge, mint egy negyedik vagy ötödik generációs Core i processzor.

Nagyjából 15 perces terhelésnél még 1,6-2,0 GHz-en dolgozik, ez a modern Core i3-ak szintje, 30 percnél tovább terhelve viszont már csak 1,4-1,6 GHz-re számíthatunk, tehát hosszabb rendereléshez nem az UX305 az ideális masina. Tudni kell, hogy az Acer Aspire Switch 12 és a ventilátoros Lenovo Yoga 3 Pro ennél agresszívebben veszi vissza az órajelét, pontosabban mondva még ilyen mértékben sem turbózik, hiszen ne feledjük, az alapórajel a Core M esetében csak 800-1200 MHz!

Játékokkal próbálva is számolni kell a lassulással. tesztünk során 10-20 percig a Lenovo ThinkPad Helix 2 tablettel mért értékek 90%-át kaptuk, de fél-egy óra játék után már csak nagyjából a korábbi tempó kétharmadát tapasztaltuk, érezhető volt, hogy a CPU és GPU rész is visszavette a frekvenciáját, a tesztprogramok pedig thermal throttlingot jeleztek. És ehhez klasszikus alkalmazásokat, nem Furmark jellegű, extrém terhelőket használtunk. Rövid távon viszont szárnyalt a karcsú ASUS, amiben a Sandisk SSD-nek is szerepe volt; a rendszer és alkalmazások szinte azonnal indultak, a legtöbb feladatnál jellemző, rövid terhelések mellett nagyon meggyőzőnek bizonyult a laptop.

Gyakorlati tapasztaltok

Kézbe fogva az ASUS ZenBook UX305 kiváló minőségű eszköz benyomását kelti. Elsőrangú fémet használtak a házánál, szerintünk sötétszürke színét is jól eltalálták, az illesztési hézagok feszesen vékonyak és egyenletesek, a gépház unibody kialakítása miatt nagyon egyben van. Lazán befér a laptop az abszolút elitbe az Apple MacBookjai vagy éppen a Dell XPS modelljei mellé. Nagyon tetszett nekünk, hogy zsanérja különösen finoman jár, talán nem is láttunk eddig olyan vékony laptopot, aminek a fedele egy kézzel felnyitható volt anélkül, hogy az alját fogni kellett volna közben. Nos, az UX305 ilyen, kár, hogy ehhez a felnyitáshoz nem alakítottak ki megfelelő bevágást vagy fület, elég nehéz jól ráfogni a tetőre. Szintén apró, de asztalon használva bosszantó baki, hogy az alsó rész alá beforduló fedél peremére túl kemény talpakat tettek, ezért a notebook sima felületen csúszkál.

Belül a kijelző viszi a prímet, egyértelműen. Nálunk a 3200x1800-as panellel járt, ami a matt felület révén olyan képet produkál, hogy csak na! Nagyjából 280 ppi-ről van szó, ami telefonos vonalon is egészen korrekt, csakhogy itt kétszeres távolságról nézzük, tehát dupla, bőven 500 ppi fölötti finomságúnak felel meg a téma. Ránézve olyan érzése támad az embernek, mintha egy különösen nagy felbontású, minőségi papírnyomatot nézne. Még az IPS panelek viszonylatában is nagyon nagynak tűntek a betekintési szögek, valószínűleg azért, mert a matt felületről nem jött vissza zavaró csillogás. A kimért 310 cd/m²-es maximális fényerő azért nem eget rengető, de a matt felülettel és a 850:1 körüli kontrasztaránnyal csodás, még a tavaszi verőfényben is jól leolvasható.

Figyelembe véve, hogy a notebook alsó része körülbelül olyan vastag, mint egy okostelefon, nem igazán kritizálható a billentyűzet működése. A fémház adta alap stabil, nyomásútból van egy picike, a nyomáspont elég határozott, és jó helyen van, a háttérvilágítás viszont egyeseknek hiányozhat. Nálunk (ha minden igaz) japán kiosztással járt az UX305, így a magyar elrendezésről nem tudunk nyilatkozni, de várhatóan olyan lesz, mint a korábbi UX-es ASUS-okon, tehát elég jó. Rendben van a touchpad is, bár elsőre, a Windowsba való bejelentkezésnél nagyon meg voltunk ijedve tőle, mert a kurzor álmosan, késéssel reagált mozdulatainkra. Szerencsére a kezelőfelületen ennek már nyoma sem volt, a tapipad szépen tette a dolgát, az érintős gesztusokat is kezelte, integrált gombja szép elegánsan kattan.

Dicséret jár az ASUS versenyzőjének hangzás terén, bár semmi újat nem mutatott, ugyanis az eddigi ZenBookok is vékonyságukat meghazudtolóan jól szóltak a Bang & Olufsen ICEpower hangszóró-technológiájának köszönhetően.

Hűtés, üzemidő

Bár elsőre a látványos külső vagy a mellbevágó kijelző, esetleg a Core M processzor tűnhet a ZenBook UX305 legnagyobb extrájának, nem kell hozzá sok idő, hogy kiderüljön, a teljesen néma, hangtalan, rezgéstelen, sípolástalan, el nem tömődő hűtés az igazi nagy dobás. Csak hát éppenséggel nem talált be. Érdemes újra elővenni a laptop belsejét mutató fotót, melyen egy olyan hőcsöves hűtést látni, ami elég jó hatékonysággal elvezeti a processzor melegét egy másik melegedő alkatrész, az SSD közelébe. Ott egy lamellasor van, ami ventilátorért kiált, még a ki- és bemeneti nyílások is megvannak a zsanér tövében, de a lapátkerék hiányzik.


A processzorról hőcső továbbítja a meleget egy lamellás bordára, az SSD közelébe

Már nyugalmi állapotban sejteni lehetett, hogy forró pont fog kialakulni. Húsz perc tétlenség után megmérve a notebook felületi hőmérsékletét, aljának jobb oldala már lényegesen melegebb volt a balnál, pedig bekapcsoláskor még alig volt a két rész között eltérés. A processzor ekkor nagyjából 40-42 °C-os volt, méréseinket pedig normál szobahőmérsékleten (kb. 22 °C) végeztük.

Meghajtva a CPU-t szinte azonnal 75 °C fölé melegedett, az első perc végén már a 80 °C-os határt nyaldosta, stabil 2,0 GHz-es órajelet tartva 0,922 voltos feszültség mellett. A harmadik percben jelzett be az AIDA64, hogy a 87 °C-os CPU-nál túlhevülés lépett fel – annak ellenére, hogy a maximális hőfok az Intel szerint 95 °C a lapkánál, az órajel pedig továbbra is maximumon maradt. Egy perccel később viszont már itt-ott, az idő előrehaladtával pedig egyre gyakrabban esett az órajel 1,6 GHz-re. Félórás folyamatos terheléstesztünk végén már 1,4-1,6 GHz közötti frekvencia volt a jellemző, további fél óra elteltével pedig 1,2-1,4 GHz-et kaptunk, ami még mindig magasabb a 800 MHz-es alapórajelnél.

A billentyűzet jobb felső sarka ekkorra 46 °C-ra melegedett (fél óra után 42 °C volt), de ennél sokkal kellemetlenebbnek bizonyult az 53 °C-os fenéklemez érintése (fél óra után 52 °C volt). Mivel fémlemezről van szó, meztelen bőrrel érintve olyan „sikító élményben” lesz részünk, mint amikor nyáron kikönyöklünk a tűző naptól felhevült fémkorlátra. Nagyjából egy tenyérnyi részen mérhetőek az 50 °C-ot meghaladó értékek, sajnos épp ott, ahol a felhasználó a combjára támasztja a laptopot. Valószínűleg szerencsésebb lett volna nagyobb felületre, nem a szintén melegítő SSD környékére vezetni a processzor hőjét, de nyilván komoly hatással van a hő kivezetésére a fémház is.

A takarékos hardverrel, fölöslegesen pörgő ventilátor és merevlemez nélkül, elég termetes, 45 wattórás akkumulátorral kifejezetten jó üzemidőre számítottunk, amibe esetleg a nagyfelbontású IPS panel szólhat bele. Alacsony terhelésen (egy szövegfájlt lapozgatva), minimális fényerőn, repülőgép üzemmódban 13,5 fél órát kaptunk, feles fényerőn HD videót lejátszva alig több mint a felére, hét órára csökkent az üzemidő, teljes terhelésen pedig pár perc híján három órát kaptunk. Ebből 3,34, 6,35, illetve 15,2 wattos fogyasztás jön ki, amit Core i processzorokkal nem nagyon lehet megközelíteni, pláne nem ilyen kijelző mellett. Az UX305 kaliberű Lenovo Yoga 3 Próval viszont hasonlóan alacsony értékeket mértünk, tehát az elismerés itt elsősorban az Intel mérnökeinek jár, nem a notebookgyártóknak.

Értékelés

Most aztán nagyon-nagyon közel került az ASUS ahhoz, hogy olyat tegyen le az asztalra, amitől a konkurencia köpni-nyelni nem tud, és tán még az Apple-nél is elkezdenének számolgatni, lenne-e elég pénzük a tajvani cég megvásárlására, hogy ez a gép az ő emblémájukat viselje. A ZenBook UX305 ugyanis egy nagyon csinos – bár erősen az Airről másolt – Ultrabook kiváló minőségű anyagokból, elsőrangúan megépítve. Bölcsen cselekedtek a matt, érintést nem érzékelő képernyő bevetésénél is; a Full HD amolyan kötelező jó döntés, a 3200x1800 pedig igazi reklámfícsör, amit a pixelfetisiszták imádni fognak.

Mindehhez jön még a kategóriájában nagyon jó billentyűzet, aminek még azt is elnézzük, hogy nem háttérvilágított, de sokan felírnak majd ezért egy fekete pontot – őket is megértjük. A touchpad is jó lett, a hangzás ugyancsak, a csatlakozókínálatra és az akku méretére sem lehet panaszunk, főleg ha a 12,3 mm-es vékonyságot és 1,2 kilogrammos pillesúlyt is szem előtt tartjuk.

A legnagyobb, mindenkit agyoncsapó attrakció viszont sajnos (még) nem jött össze. Passzívan, teljesen némán, mozgó alkatrész nélkül a modern Core i processzor teljesítménye még csak rövid feladatoknál van meg, és ott az a fránya melegedés. Ami ha nem lenne, akkora különösen ajánlott plecsnit csapnánk a Windowszal, 4 GB memóriával, 128 GB-os SSD-vel 230 000 forintos ZenBook UX305-re, amekkorát notebook még nem kapott a Prohardveren.

Meztelen combbal érinteni az 50 °C fölötti fémfelület rém kellemetlen, de ennek ellenére nem beszélnénk le mindenkit az ZenBook UX305-ről, sőt. Azok ne válasszák, akik rövidnadrágban videót vágnának, vagy nagyon komoly renderelő, kernelfordító és hasonló feladatot adnának a gépnek. Arra nem való, de a „maradék 95%-nak” napi mobil tevékenykedéshez, internetezéshez ideális, ezért egy vaskos tetszett címkét ragasztunk rá.


ASUS ZenBook UX305 notebook

rudi

A ASUS ZenBook UX305 notebookot az ASUS hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.