Intel és AMD harca két ASUS ZenBookban

Két egyforma külsejű, jól hordozható notebookban eresztettük egymásnak a rivális platformokat.

Billentyűzet, hang, üzemidő, értékelés

Ahogy a bevezetőben már futólag említettük, a billentyűzet egy kicsit hajlékonyabb a kelleténél, ami némileg lerontja a gépelési élményt, amit eleve korlátoz a vékony kivitel. Így a klaviatúra csak közepesnek értékelhető, bár a gombok mozgása és a visszajelzés rendben van, a háttérvilágítás pedig jól látható minden szituációban.


[+]

Tekintettel arra, hogy a tesztgépek nem magyar kiosztással érkeztek, ez utóbbi jellemzőt nem tudjuk teljeskörűen értékelni. Mindenesetre a félmagas és erősen összezsúfolt kurzormozgató billentyűk sosem a legjobbak. Ami jó viszont, az a tapidad, ami kellően széles (130 x 65 mm), reszponzív és rendelkezik NumberPad funkcióval, tehát a jobb felső sarkat nyomva tartva numerikus billentyűzetté varázsolható, ami sokkal hasznosabb annál, mint első blikkre gondolnánk! Hiányzik viszont az ujjlenyomat-olvasó, ezt az ASUS a Windows Hellóval kompatibilis 3D IR HD webkamerával pótolja.


[+]

A ZenBook UX/UM425 tervezésekor nem a kiváló hangminőség volt az elsődleges szempont, hiába kapták meg a Harman/Kardon feliratot, ez inkább csak afféle tuning, a lefelé és enyhén oldalra dolgozó apró membránok a mélytartományt teljesen kihagyják életünkből és a dinamika sem lesz Hi-Fi szintű. A hangerő és a megszólaltatásra kerülő hangok tisztasága azonban elfogadható, háttérzenének, Zoom/Skype beszélgetéseknek, YouTube-nak nincs akadálya.

Hirdetés

Üzemidő

Már az előző generációs mobil Ryzennél, a Picassónál is látszott, hogy az AMD kikerülőben van az olcsó, de gyenge és sokat fogyasztó kategóriából, a Renoir azonban nemcsak nyers erőben, de teljesítmény/fogyasztásban is alaposan odavágott az Intelnek, pedig a kék csapat ezen a téren sokáig tényleg utcahosszal vezetett. Itt azonban az egyforma akkumulátorokkal felszerelt UM425 és UX425 harcából több esetben is az előbbi került ki győztesen, és nem is kevéssel. A számok persze mindkét gépnél elég jól alakultak, így egész napos, konnektortól távoli munkára mindkettőt bevethetjük – de az UM425 jobban fog teljesíteni ezen a téren.

Értékelés

Kezdjük először magával a ZenBook UM/UX425 párossal: a két, tulajdonképpen egyforma notebook hozza mindazt, amit egy modern, elegáns, jól hordozható notebooktól elvárunk. Ha leszámítjuk a várnál hajlékonyabb billentyűzetet (mely egyébként inkább csak a minden más téren remek szilárdsághoz képest feltűnő), akkor kivitelük igényes, a dizájn jó, az ergonómia rendben van.

A hordozatóságot befolyásoló tényezőkkel is maximálisan elégedettek lehetünk, a NanoEdge kijelzőkkel a 14”-es panelek dacára is kis méretűek a noteszgépek, az 1,3 kg-os tömeg pedig, ha nem is világrekord, nem fogja túlzottan húzni a vállunkat. Külön öröm, hogy a portkínálat is teljes, nem kell adaptereket vásárolgatni, ha a Type-C nem elégíti ki igényeinket. Igazából a képernyőt sem lehet kritizálni, az UM425 esetében ugyan a fényerő alacsonyabb a kelleténél, de a kontraszt jobb, a színvisszaadás pedig általános felhasználásra mindkettőnél bőven jó.


[+]

Az UM425 és UX425, azaz az AMD és Intel platform közötti küzdelem a teljesítménynél kezdődik. Önmagában nézve a számokat egyik notebook sem lassú, mindkettőt használhatjuk bátran napi feladatainkhoz (már amennyiben ezek átlagosnak mondható feladatok, hiszen mérnöki munkaállomásokat nem váltanak ki), de kettejük közül a Ryzen 7 4700U-val szerelt UM425 szinte minden szempontból gyorsabb. Különösen látható ez a többszálas feladatoknál, ahol a kétszer annyi maggal rendelkező AMD CPU egyértelmű előnyben van, de igazából a frekvenciát pártoló tesztekben sem tudja az Intel érezhetően maga mögé utasítani. A 3D-s képességekben mutatkozó különbségekről pedig nincs is értelme beszélni…

Mindez ráadásul annak fényében különösen impozáns, hogy az AMD ezt a plusz sebességet alacsonyabb vagy nagyon hasonló fogyasztás mellett hozza – és ugyan az AMD árelőnye itt elolvadni látszik, hiszen nagyjából ugyanannyiba kerül a két modell, így is egyértelmű, hogy az Ice Lake és a Renoir közül melyiket érdemes választani.


ASUS ZenBook UM425 notebook

Wombath

Az ASUS ZenBook UM425 és UX425 notebookot az ASUS Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés