ASUS Strix gamer kiegészítők

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2014-11-17 09:46

Kipróbáltuk, mit tud a Strix Claw egér, a Glide egérpadok, a Tactic Pro billentyűzet és a DSP headset.

ASUS Strix Claw egér

Először néhány hónapja, egy ASUS grafikus kártyánál találkoztunk az ógörögül baglyot jelentő Strix kifejezéssel – a ragadozó madár fejlett érzékszerveivel és hangtalan röptével állították párhuzamba a csúcskategóriás hardverek képességeit. Az elmúlt hetekben a Strix név megjelent játékosoknak szánt, azaz gamer kiegészítőkön is; ide szintén jól illik a fejlett érzékelés és gyors reakció. Tesztlaborunkban landolt szinte az egész Strix termékcsalád, vagyis a Strix Claw egér, a Strix Glide egéralátét két fajtája, a Strix Tactic Pro billentyűzet és a Strix DSP headset. Ezen felül létezik még Strix Pro headset is, ami a DSP egyszerűsített változata.


A teljes ASUS Strix kínálat

Találó a Strix Claw, vagyis bagolykarom egy szintén fegyverként szereplő gamer beviteli eszköznek, bár kissé ront a hasonlaton, hogy éppen a ragadozó madár egyik fő zsákmányának, az egérnek a digitális változatáról van szó. Félretéve az asszociációkat, átevezve a forma felé ismerős formákkal találkozhatunk. A Strix Claw fő gombjainak íve a közkedvelt Razer Deathadderre, púpos háta pedig a szintén sikeres Razer Imperatorra hasonlít, ami nem is baj, hiszen mind a két egér formája nagyon jól eltalált. A Strix Claw 122,6 mm-es hosszával az átlagnál valamivel rövidebb, 72 mm körüli szélessége és 45 mm körüli magassága lényegében általános paraméter jobb kézhez, elsősorban tenyeres fogáshoz szabott egereknél.

Az egér burkolatának felső része fekete, oldalai kicsit világosabbak, a hátán pedig ott virít a stilizált bagolyfejet formáló Strix logó. A görgő mellett a bal egérgombon is találunk karomnyomot mintázó, világító betétet, ami az éppen beállított felbontást jelzi. A fekete rész selymes, de nem gumis tapintású bevonatot kapott, az oldalak finoman érdesítettek, gumibetétet viszont nincs rajtuk, de nem is hiányzik. Meg kell még említeni az elég magasról indított, zsinóros burkolatba bújtatott vezetéket.

A Strix Claw fő gombjai alatt japán gyártmányú Omron D2F-01F mikrokapcsolók csücsülnek, mechanikájuk a műanyag nyomófelülettel kiváló egységet alkot, semmiféle holtjátékot nem tapasztaltunk. Egyetlen bajunk az volt csupán a gombokkal, hogy az egér aszimmetrikus formája és üreges belseje miatt olcsó hatást keltő és nagyon eltérő hangon kattannak. A gumis, oldalra nem dönthető görgő egyes lépései meglehetősen közel vannak egymáshoz, de jól elkülönülnek. Alatta sajnos nagyon keményen jár a harmadik gomb, idővel talán bekopik egy kicsit. A jobb hüvelykujjunkhoz három gombot kaptunk, ezek nyomása elég kellemes, de valamelyikre jó lenne egy dudor vagy bemélyedés, hogy tapintás alapján is tudjuk, melyiket nyomjuk épp. További két gomb került az egér hátára, így összesen nyolc programozható gombunk van, ami a legtöbb játékos számára bőven elegendő.

Az egér alján az 5000 dpi felbontású PixArt (korában Avago) PNW3310DH optikai érzékelőé a főszerep, mely kiváló teljesítménye miatt az Omron mikrokapcsolóihoz hasonlóan közkedvelt a komolyabb gamer egereknél. A Strix Claw a középsúlyú egerek közé tartozik 110 grammjával, csúszótalpai pedig elég nagyok, így kimondottan jól siklik.

ASUS Strix Claw próba

Alapvetően vezérlőprogramja nélkül is működik az ASUS Strix Claw, de ha hozzá akarunk férni a beállításokhoz – melyek lehetnek a számítógépen, szoftveresen vagy az egéren tárolva, hardveresen –, akkor fel kell a szoftvert telepítenünk. Három lapra osztották szét: az elsőn a gombok, a másodikon az érzékelő, a harmadikon a világítás paraméterei láthatóak. Alul megfigyelhető, hogy valószínűleg ugyanezzel a programmal konfigurálható a Strix Tactic Pro billentyűzet is. Az egész program működése kicsit hektikus, szoftveres módot használva nekünk minden változtatásnál megakadt kicsit, amíg mentett. Amikor az egér USB frissítési frekvenciáját (ami alapból 1000 Hz) változtattuk, akkor látszólag levált, majd újra csatlakozott, a vezérlőprogram pedig csak újratelepítés után volt hajlandó ismét elindulni.


Ettől eltekintve viszont rendben zajlottak a dolgok, és a görgetési sebesség állításán kívül minden lényeges elemet megtaláltunk; a gombokhoz fejlett rögzítővel készíthetünk makrókat, de multimédiás utasítások vagy programindítás is rendelkezésünkre áll. Szintén jó húzás a négyszintes felbontásállítás mellett elérhető úgynevezett DPI clutch, ami egy kiválasztott gombot nyomva tartva a megadott felbontásra állítja az egeret. Az érzékelőnél állítható az emelési magasság is, a görgő világítása és a Strix logó lüktetése külön-külön kikapcsolható, de színük vagy a lüktetés módja nem változtatható.

Kézbe fogva az ASUS Strix Claw egyből kényelmesen tenyérre áll, háta kellően magas, oldala pedig elég széles ehhez a fogásnemhez, de karmos vagy ujjas fogáshoz már nem ideális. Közepes súlya és aránylag nagy, jó minőségű csúszótalpai révén kiválóan siklik; kemény felületen talán túlzottan is ideges, nekünk inkább szövetpadon vált be. Gombjai dicséretesen járnak, egyedül a görgő alatti gomb keménységével volt gondunk.

Több egérnél találkoztunk már a PixArt (korában Avago) PNW3310DH érzékelővel, ami mint mindig, most is nagyon jól teljesített – feltéve, hogy felbontását 2000-2500 dpi alatt tartjuk, mert fölötte már növekszik a pontatlansága heves rántásoknál. (Persze ilyen magas érzékenységnél kevesen rángatják az egeret.) A Strix Claw szépen veszi a finom, apró mozdulatok jelentette kihívást, akinek pedig nem elég precíz a csuklója, ilyen helyzetben bevetheti a „DPI clutch” funkciót. Az emelési magasság kellően tág határok között állítható, bár nem igazán értjük, miért van szükség 3-4 mm-nél lényegesen magasabb, akár 6-7 mm-es értékre is.

ASUS Strix Glide egéralátétek

Természetesen egéralátétet is kínál a Strix sorozatban az Asus, hiszen ez a mindig asztalunkon lévő segédeszköz az egyik legjobb reklámhordozó. A találóan Glide-nak (magyarul siklás) keresztelt szövet egéralátét kapható simább, Speed és durvább, Control mintával. Előbbi vörös-narancs alapú fekete karomnyomokkal, a utóbbi pedig ennek inverze – szerintünk mind a kettő kifejezetten tetszetős.

Alapterületük 400 x 300 milliméter, tehát jó nagyok, bár ebből valamicskét levesz a strapabírónak tűnő varrással kialakított szegély. Jó gondolat ez, mert a szövet egérpadoknál idővel a külső behatások miatt (mondjuk a billentyűzet sarka) gyakran elválik egymástól a felső és az alsó réteg. Alul természetesen gumit találunk, így a papíron 3 mm-es, mérve kicsit vastagabb pad jól tart az asztalon.

Az alábbi fotón látható a Control és a Speed verzió szövetének különbsége. A Control lényegesen nagyobb, durvább szemekkel készült, a Speed sokkal finomabb szövésű, és adatlapja szerint valamivel nehezebb is (219 kontra 208 gramm). Bő két évtizedes gamer tapasztalatunk azt mondatja velünk, hogy ilyen megkülönböztetést a puha szöveteknél nem igazán, inkább a keményebb műanyagoknál lehet reálisan kivitelezni, mert a gumialátét puhasága rendszerint elnyeli a szövetek különbségét.

Gyakorlatban meg is mutatkozott ez a sejtésünk, mert három tesztelőnk közül egyiknek sem sikerült pusztán az egér mozgásából egyértelműen megállapítani, hogy melyik padot tettük alá, pedig hasonló tesztet műanyag Func Surface 1030-cal  végezve a háromból két alanyunk sikerrel teljesített. Egyébként a Strix Glide Control és Speed egészen jó szövetpad, anyaguk kellően ellenállónak tűnik, a viszonylag könnyű Strix Claw nagyszerűen illik hozzájuk; a Logitech G500s vagy G700s kaliberű "nehézsúlyúakat" viszont inkább műanyag vagy más kemény alátétre tennénk.

ASUS Strix Tactic Pro billentyűzet

A Strix szett legnagyobb és legnehezebb darabja a Tactic Pro billentyűzet. Természetesen mechanikus megoldásról van szó, ami a Cherry MX mikrokapcsolói közül a gamereknek szánt feketével és vörössel, illetve az inkább gépelésre való kékkel és barnával is kapható. Több neves konkurensével ellentétben nem csak a fő gombsorok, hanem a funkcióbillentyűk felső sora és a balra két oszlopba rendezett tíz makró gomb is mechanikus, mindegyiknek külön világítása van. Egyszerűbb megoldást csak a szóköz alatt lévő három további makró és a numerikus rész fölött lévő multimédiás gomboknál alkalmaztak.


[+]

Igazi játékos kiegészítőhöz illően a Strix Tactic Pro marcona vonalvezetésű, vaskos, elnyűhetetlennek tűnő jószág. Mivel a mechanikus gombok extra helyet igényelnek, a billentyűzet alapja elég vastag, a gombok jó magasan kezdődnek, így aztán a kényelmes gépelés valami csuklótámaszt igényelne. Sajnos ilyet nem találtunk a dobozában, sőt a klaviatúra alján semmiféle hasonló megoldásnak nem csináltak felfogatót, tehát önállóan kell majd ezt a problémát megoldanunk. Egyeseknek hiányozhatnak az extra USB portok és a hang ki-/bemenet, ilyeneket nem kapott a Tactic Pro.


[+]

Más gondunk viszont nem lesz az ASUS játékos billentyűzetével. A tíz plusz három makró gomb mellett az első nyolc funkcióbillentyű is makróként használható, így összesen 21 extra funkciót oszthatunk ki, ráadásul három profil áll rendelkezésünkre, tehát nem kevesebb mint 63 lehetőségünk van. Sőt a makrók menet közben rögzíthetőek a jobb Alt gombbal előhívható makrózó révén. Emellett van még game mód, ami letiltja a Windows billentyűt, a numerikus részen pedig négyfokozatú, sárga színű háttérvilágítást aktiválhatunk, ami a bal felső sarkot díszítő Strix emblémát is megvilágítja. Szintén sárga az a négy billentyűkupak, amit a WASD gombokra tehetünk.[+]

Mint korábban említettük, a Tactic Pro billentyűzet ugyanazzal a programmal kezelhető, mint a Claw egér, itt viszont egyszerűbb felületet kapunk, melynek csak két lapja van. Az egyiken található a 21 makró és 3 profilválasztó gomb funkciójának kiválasztása, és itt készíthetünk új profilokat is. A másik lap a makrók rögzítésére szolgál, melyek a számítógépre és a billentyűzet fedélzeti memóriájába is eltárolhatóak. Hasznos részlet, hogy a makrók az egyszeri lejátszás mellett többféle ismétlési módot is kaphatnak.


[+]

A vaskos és meglehetősen széles ASUS Strix Tactic Pro klasszikus, kiváló minőségű, mechnaikus billentyűzetnek bizonyult. A Cherry MX Black kapcsolóknak köszönhetően ugyanolyan nyomáserőt igényel, mint a legjobb Razer vagy SteelSeries megoldások. Természetesen az NKRO funkciót is támogatja, tehát egyidejűleg bármennyi gomb lenyomását tudja kezelni. Ez a funkció megzavarhatja egyes számítógépek vagy azok BIOS-ának működését, ilyenkor 6KRO módba válthatunk, mert a párhuzamosan érzékelt 6 gomb is elég a legtöbb játéknak. Formáját tekintve az ASUS megoldása elöl tényleg egy kicsit magasnak bizonyult, de más részletébe nem igazán lehet belekötni. Szerencsére a billentyűzetkupakokat elég kontrasztos betűtípussal feliratozták, így félhomályban világítás nélkül is jól olvashatóak.


[+]

ASUS Strix DSP headset

Az ASUS Strix termékkínálatának leglátványosabb tagja a Strix DSP headset. Hatalmas dobozban érkezik, és ehhez igazodik a benne található óriási eszköz is. Ha szemből nézünk rá, felfedezhető az átlátszó burkolat alatt lévő hangszórókeretekből és fölöttük húzódó, hangsúlyos szemöldökrészből álló bagolyfej forma, amit a leszedhető mikrofon vékony csőrként egészít ki.

Már-már félelmetesen nagy az ASUS Strix Pro. Fülhallgatóiban 60 mm-es hangszórók rejtőznek, és még hatalmas, szögletes, műanyag burkolatot is tettek rájuk. A fix fejpánt sem nevezhető vékonynak, alatta rugós mechanizmussal automatikusan a fejünkhöz igazodó párnás, másodlagos pánt segít a támasztásban, amire szükség is van, hiszen a füles 320 grammot nyom. A leszedhető és nagyon rugalmas mikrofon csak a bal oldalra csatlakoztatható, és innen indul a kábel is a számítógép (vagy hangerőszabályzó) felé.

Dobozában rengeteg kiegészítőt találtunk, melyek közül a leghangsúlyosabb a DSP, vagyis jelfeldoplgozó modul. A nagyobb zsömlényi dobozka a számítógépből USB-n keresztül érkező hangot hivatott optimalizálni, majd a headset és egyidejűleg hangszóróink felé küldeni. A modul felső részét egy nagy tekerőgomb uralja, aminek funkciója az elöl lévő, kisebb tekerővel állítható. Körben LED-ek jelzik a beállított hangszintet, alul pedig négy gombbal extra funkciókat aktiválhatunk, mint a térhatás, beépített fülhallgató-erősítő, mikrofon és külön hangszórókimenet. A egység alján van még két retesz, egyikkel az aktív zajszűrés, a másikkal a nyolccsatornás hangzás kapcsolható be.


[+]

Hagyományos, kétcsatornás sztereó mellett a Dolby Headphone és Dolby Pro Logic IIx technológiák révén 7.1-es, virtuális térhatású hangot is létre tud hozni. További, játékosoknak szánt különlegessége, hogy négyféle játékprofilt tartalmaz, ezekkel a hangzás lövöldözős FPS/TPS, lopakodós, RPG és autó- vagy más versenystílusokhoz igazítható, valószínűleg a megfelelő frekvenciatartomány kiemelésével. A DSP egység mellett különböző mobil készülékekhez való csatlakozóátalakítókat, némi papíranyagot és a bal fülpárnára csatlakoztatható, rugalmas száron ülő mikrofont találtunk.


[+]

Akkor szembesültünk csak igazán a Strix Pro méretével, amikor felvettük. Egy átlagos felnőtt férfi feje szinte eltűnik benne, a hatalmas fülpárnák révén úgy másfélszeresére nő. Ennél nagyobb probléma, hogy a felső pánt műanyagja és az alsó rugós betét együttesen nem szorít eléggé, így a füles az optimálisnál mintha egy-két centiméterrel lejjebb csúszna. Sajnos zárt rendszere ellenére nem izolálja tökéletesen a külső zajokat, ahhoz viszont elég zárt, hogy a nyári melegben pár órányi viselés után fülledtté váljon, de ez minden műbőr fülpárnás, zárt fejhallgatóra igaz. Kicsit játszottunk a zajcsillapítással is, de a szomszéd szobában szóló porszívóval vagy ordító rádióval kb. semmit sem tudott kezdeni.

Hangzás tekintetében előbb a DSP modul nélkül próbáltuk ki a fülest, lényegében a Strix Pro csomagot. A 60 milliméteres, 32 ohm impedanciájú hangszórók meghajtásához kevés volt az alaplapra integrált hangkártya és a különálló Creative Audigy is, színtelen hangzást, gyenge maximumot kaptunk. A DSP modult beizzítva viszont minden a helyére került. Érezhető, hogy az Asusnál komolyabb hangtechnikával is foglalkoznak, talán a Sonic Master csapat besegített itt is – ugyanis gamer létére a Strix DSP kifejezetten jól szólt zene és film alatt is. A négy gamer profil is egész ügyes, érezni, hogy más-más tartományokra koncentrál, sehol sem a basszusok túlhúzása, hanem a hangtér kitágítása, az egyes zajok és neszek jó elhelyezése a cél.

Értékelés

Az ASUS egészen érdekes Strix gamer kiegészítőkínálatot hozott össze, kár, hogy az újdonságokhoz elég magas árcédulát szabtak. A Strix Claw egér például 17 990 forintos árával nagyjából annyiba kerül, mint a közkedvelt és elismert Razer DeathAdder, de ennyibe kerül a szintén menő Logitech G400s vagy a SteelSeries több egere is. Alapverően korrekt darab a Strix Claw, nekünk formája, fogása, gombjainak működése és érzékelőjének teljesítménye is tetszett, de ilyen erős konkurencia mellett néhány ezressel alacsonyabb áron jobb esélye lenne a sikerre.

Hasonló a helyzet a Strix Glide egérpadokkal is. Kifejezetten jó termékek, nagy méretük, ellenálló peremük és vagány mintájuk miatt nekünk tetszett a Speed és Control verzió is, bár nem igazán éreztük a különbséget köztük. A gond viszont azzal van, hogy 6290 forintos áron ki választaná őket, amikor ennyiért megkapja a hasonló méretű, jól ismert Razer Goliathust vagy a SteelSeries QcK-t mindenféle menő mintával?

Kifejezetten jó az ASUS Strix Tactic Pro billentyűzet is. Hiszen mechanikus, a Cherry MX mikrokapcsolók nyomási komfortja pedig állandó. Dicséretes, hogy minden gomb alá ilyen kapcsoló jutott, a felső sornál és a makró gomboknál sem spóroltok. Jár a jó pont a korrektül megoldott világításért, nekünk egyáltalán nem hiányzott a színváltás és az egyéb karácsonyfa-effektusok. Pár USB portot, hang ki- és bemenetet, illetve csuklótámaszt viszont szívesen láttunk volna, a több mint mellbevágó, 39 900 forintos árba ez belefér a neves konkurenseknél.


[+]

A Strix széria leglátványosabb eleme, a Strix DSP headset szerintünk kicsit túl is lőtt a célon. Tény, hogy hatalmas mérete és egyedi formája jól azonosíthatóvá teszi, feltűnő darab, de a bagolyimitálást túlzónak érezzük (bár ez szubjektív), komoly súlya pedig zavaró lehet, kicsi vagy átlagos fejre nem ül fel tökéletesen. A DSP modul nélkül, lényegében az olcsóbb – vagyis 29 900 forintjával inkább kevésbé nagyon drága – Strix Pro szett hangzásával sem voltunk megelégedve, csak valami fülhallgató-erősítővel hajtható meg normálisan. Amint viszont beszáll a képletbe a DSP modul, teljesen más dimenzióba kerül a termék, a legjobban szóló gamer fülesek közé sorolnánk be. Igen, egy jelfeldolgozó rendszer machinálja a hangot, de szerintünk nagyon jól teszi, így az ütős, 38 990 forintos ár ellenére is megszavazzuk a tetszett címet az ASUS Strix DSP headsetnek.


ASUS Strix Claw egér
ASUS Strix Glide egéralátétek
ASUS Strix DSP headset

rudi

Az ASUS Strix kiegészítőket az ASUS hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.