Hirdetés

2019. június 26., szerda

Szponzorunk

ASUS Strix gamer kiegészítők

Kipróbáltuk, mit tud a Strix Claw egér, a Glide egérpadok, a Tactic Pro billentyűzet és a DSP headset.

ASUS Strix DSP headset

Az ASUS Strix termékkínálatának leglátványosabb tagja a Strix DSP headset. Hatalmas dobozban érkezik, és ehhez igazodik a benne található óriási eszköz is. Ha szemből nézünk rá, felfedezhető az átlátszó burkolat alatt lévő hangszórókeretekből és fölöttük húzódó, hangsúlyos szemöldökrészből álló bagolyfej forma, amit a leszedhető mikrofon vékony csőrként egészít ki.

Már-már félelmetesen nagy az ASUS Strix Pro. Fülhallgatóiban 60 mm-es hangszórók rejtőznek, és még hatalmas, szögletes, műanyag burkolatot is tettek rájuk. A fix fejpánt sem nevezhető vékonynak, alatta rugós mechanizmussal automatikusan a fejünkhöz igazodó párnás, másodlagos pánt segít a támasztásban, amire szükség is van, hiszen a füles 320 grammot nyom. A leszedhető és nagyon rugalmas mikrofon csak a bal oldalra csatlakoztatható, és innen indul a kábel is a számítógép (vagy hangerőszabályzó) felé.

Dobozában rengeteg kiegészítőt találtunk, melyek közül a leghangsúlyosabb a DSP, vagyis jelfeldoplgozó modul. A nagyobb zsömlényi dobozka a számítógépből USB-n keresztül érkező hangot hivatott optimalizálni, majd a headset és egyidejűleg hangszóróink felé küldeni. A modul felső részét egy nagy tekerőgomb uralja, aminek funkciója az elöl lévő, kisebb tekerővel állítható. Körben LED-ek jelzik a beállított hangszintet, alul pedig négy gombbal extra funkciókat aktiválhatunk, mint a térhatás, beépített fülhallgató-erősítő, mikrofon és külön hangszórókimenet. A egység alján van még két retesz, egyikkel az aktív zajszűrés, a másikkal a nyolccsatornás hangzás kapcsolható be.


[+]

Hagyományos, kétcsatornás sztereó mellett a Dolby Headphone és Dolby Pro Logic IIx technológiák révén 7.1-es, virtuális térhatású hangot is létre tud hozni. További, játékosoknak szánt különlegessége, hogy négyféle játékprofilt tartalmaz, ezekkel a hangzás lövöldözős FPS/TPS, lopakodós, RPG és autó- vagy más versenystílusokhoz igazítható, valószínűleg a megfelelő frekvenciatartomány kiemelésével. A DSP egység mellett különböző mobil készülékekhez való csatlakozóátalakítókat, némi papíranyagot és a bal fülpárnára csatlakoztatható, rugalmas száron ülő mikrofont találtunk.


[+]

Akkor szembesültünk csak igazán a Strix Pro méretével, amikor felvettük. Egy átlagos felnőtt férfi feje szinte eltűnik benne, a hatalmas fülpárnák révén úgy másfélszeresére nő. Ennél nagyobb probléma, hogy a felső pánt műanyagja és az alsó rugós betét együttesen nem szorít eléggé, így a füles az optimálisnál mintha egy-két centiméterrel lejjebb csúszna. Sajnos zárt rendszere ellenére nem izolálja tökéletesen a külső zajokat, ahhoz viszont elég zárt, hogy a nyári melegben pár órányi viselés után fülledtté váljon, de ez minden műbőr fülpárnás, zárt fejhallgatóra igaz. Kicsit játszottunk a zajcsillapítással is, de a szomszéd szobában szóló porszívóval vagy ordító rádióval kb. semmit sem tudott kezdeni.

Hangzás tekintetében előbb a DSP modul nélkül próbáltuk ki a fülest, lényegében a Strix Pro csomagot. A 60 milliméteres, 32 ohm impedanciájú hangszórók meghajtásához kevés volt az alaplapra integrált hangkártya és a különálló Creative Audigy is, színtelen hangzást, gyenge maximumot kaptunk. A DSP modult beizzítva viszont minden a helyére került. Érezhető, hogy az Asusnál komolyabb hangtechnikával is foglalkoznak, talán a Sonic Master csapat besegített itt is – ugyanis gamer létére a Strix DSP kifejezetten jól szólt zene és film alatt is. A négy gamer profil is egész ügyes, érezni, hogy más-más tartományokra koncentrál, sehol sem a basszusok túlhúzása, hanem a hangtér kitágítása, az egyes zajok és neszek jó elhelyezése a cél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.