Hirdetés

ASUS ROG Ryujin és Ryuo vízhűtések tesztje

A gyártó első kompakt, multiplatformos hűtőit OLED kijelzővel és RGB LED világítással is felszerelték.

Szoftver

Elsőként a gyártó weboldalán néztünk körül, hogy mit lehet találni. Tesztünk mindkét típusú alanyához felleltünk firmware-frissítést (Ryujin: 1.00.05, Ryuo: 1.00.06), ami az OLED kijelző képességeit hivatott javítani (elvileg most már megjeleníthetünk átlátszó hátterű GIF-eket), így ezeket letöltöttük, és az update tool segedelmével telepítettük. Minden rendben is ment.

Hirdetés

Az ASUS Ai Suite III-mal sajnos már kevésbé voltak pozitívak a tapasztalataink. A probléma ott kezdődött, hogy sehogy sem volt hajlandó feltelepülni ASRock alaplapot használó tesztgépünkre, így a későbbiek folyamán a méréseket csupán BIOS-on keresztül vezérelt ventilátorokkal végeztük. A rend kedvéért összeraktunk egy másik, ASUS-os gépet, hogy a felületről tudjunk némi tájékoztatással szolgálni, de örültünk volna, ha az esetlegesen felmerülő kompatibilitási gondokról értesülhettünk volna a doboz elejéről. Ez azért hátrány egyébként, mert BIOS-unkból egyáltalán nem biztos, hogy olyan precizitással tudjuk kontrollálni a légkavarókat, mint saját applikációjukkal; ez erősen alaplapfüggő. Illetve a két Ryujin vonatkozásában a blokkban/pumpában található, apró ventilátor fordulatszámát is vajmi kevéssé vezérelhetjük – ez később, az ASUS-független próbák során a fő zavaró tényezőhöz vezetett, miszerint a kis 6 cm-es venti olyan hangot produkált, mintha egy kétszemélyes helikopterrel sétarepülnénk a Duna felett. Ebből a szempontból inkább csak ASUS deszkával rendelkező egyéneknek ajánlható, ha teljesen a márkán belül maradva szeretnének gépet építeni.


[+]

Az Ai Suite-ból számunkra a Fan Xpert 4 modul a lényeges. Az alsó sávban láthatunk minden fontosabb információt masinánkkal kapcsolatban, míg felül a gépházunk külöböző pontjain található ventilátorok közül választhatunk. A kívánt légkavaróra klikkelve beállíthatunk görbét, vagy éppen azt, mennyi idő alatt pörögjön fel vagy álljon le.


[+]

A középső sáv a tárolt ventiprofilokat aktiválja egy szimpla kattintás után, ez alatt pedig profilokat menthetünk vagy tölthetünk be, valamint a "Fan Tuning" opcióval rábízhatjuk a programra, hogy találja meg a megfelelő beállításokat ventilátoraink számára.


[+]

Az OLED kijelzővel való játszadozáshoz másik alkalmazás kell, a LiveDash, mely már gond nélkül felment az ASRockos konfigurációra. Az első, "Hardware Monitor" fülön választhatunk, hogy milyen rendszerinformációt szeretnénk kiíratni az 1,77 hüvelykes megjelenítőre, 180 fokkal elforgathatjuk a képet, vagy ki is kapcsolhatjuk azt. Próbálkozásaink során nem jártunk sikerrel, valamilyen gikszer mindig volt; vagy nettó zöldség jelent meg a kis kijelzőn, vagy egyszerűen nem reagált semmit állítgatásainkra. Hatványozottan nem értettük a dolgot, mivel a biztonság kedvéért megnéztük a már korábban is említett, ASUS-os rendszerrel is, de ott sem jutottunk igazán előrébb. Az "Image or Animation" tabon már kellemesebb élmények vártak, mert a mindenféle ROG logók szépen megjelentek, elforogtak, azonban a saját kép feltöltésének helyzete már nem volt ennyire rózsás. Hiába tettünk meg mindent, hogy megfeleljünk a gyárilag előírt formátumnak (160x128 pixel, GIF/JPG, maximum 1 MB), nagyon válogatósnak bizonyultak mind a Ryujinok, mindpedig a Ryuo; több fájlt nem jelenítettek meg, mint amennyit igen.


[+]

A "Custom Banner" lapra érve kiválaszthatunk egy ROG-os hátteret, majd szöveget írathatunk ki rá. Ez úgy szuperált, ahogy kell, bár annyi kellemetlenség azért volt, hogy nem szerette az ékezetes karaktereket (egyik alsó képünkön ez szerepel). Az utolsó, "Lighting Control" nevezetű fülön az RGB effektek között válogathatunk, illetve azok animációjának tempóját állíthatjuk be.

Az OLED funkcionalitása hagyott maga után némi kívánnivalót Az OLED funkcionalitása hagyott maga után némi kívánnivalót Az OLED funkcionalitása hagyott maga után némi kívánnivalót Az OLED funkcionalitása hagyott maga után némi kívánnivalót Az OLED funkcionalitása hagyott maga után némi kívánnivalót
Az OLED funkcionalitása hagyott maga után némi kívánnivalót [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés