Hirdetés

ASUS ROG Chimera G703: tűzokádó szörnyeteg

Egy újabb felsőkategóriás gamer notebook az ASUS-tól, amelynél az igazán gyors kijelző az újdonság.

Hirdetés

Tapasztalatok

Kijelző

A ROG Chimera G703 képernyője egy 17,3”-es AU Optronics IPS panelt használ, ahogy már említettük, 144 Hz-es maximális képfrissítéssel és G-Sync kompatibilitással. A paneltechnológiának köszönhetően a betekintési szögek teljesen rendben vannak és a színek is élénkek, ugyanakkor a színhűség gyárilag csak közepesnek mondható. Nem valószínű persze, hogy a delta E átlagos 2,51-es értéke a játékok alatt bárkit zavarna, és tulajdonképpen a 86% feletti lefedettség is elfogadható.


[+]

Kifejezetten jónak találtuk még az uniformitást is, azonban a 296 cd/m² maximális fényerő és a 1113:1 maximális kontraszt lehetne kicsit magasabb is. Ami jó hír viszont, hogy PWM rendszerű fényerőállításnak nincs nyoma.


[+]

Használat közben

Az ASUS G703, ellentétben például az Acer Triton 700-zal, nem esett át a Max-Q-féle fogyókúrán, úgyhogy kihasználhatja a vastag ház nyújtotta hőszigetelést. Más szavakkal, a ház burkolata a lényeges helyeken – csuklótámasz, billentyűzet – egyáltalán nem melegszik zavaróan, forróságot kizárólag a szellőzőnyílások környékén tapasztalhatunk. Bár a gép alja természetesen valamivel jobban melegszik, ez egy 17,3”-es és közel 5 kg-os notebooknál nem túl lényeges, hiszen senki sem akarja huzamosabb ideig az ölében használni majd.

Ami a belső hőmérsékleteket illeti, AIDA64-gyel végzett tesztünk során a maximális hőmérséklet, amelyet a processzor elért, 88 °C volt, míg a GPU esetében 72 °C volt a legmagasabb érték. Ennél magasabbat csak Prime95+Furmark kombinációval tudtunk kicsikarni a gépből, de ilyen jellegű terhelésre a való életben úgysem számíthatunk – az ASUS tehát mindenképpen komoly dicséretet érdemes a hűtés hatékonyságát illetően.


[+]

Tulajdonképpen nem sokkal rosszabb a helyzet, ha ennek a hűtésnek a zajszintjét vesszük figyelembe: nyugalmi állapotban a G703 kifejezetten csendes, és még átlagos terhelésnél sem igazán panaszkodhatunk. Ha elkezdjük komolyabban terheli a gépet, akkor persze a ventilátorok is rákapcsolnak, de hangjuk az elfogadható szinten marad, zavaró visítás nélkül. A hangszín tulajdonképpen még a Fan Overboost bekapcsolásakor sem rossz, de a hangerő ilyenkor már zavaró, ahogy említettük, ez már csak fejhallgatóval tolerálható.

Billentyűzet

A nagyméretű ház lehetővé tette az ASUS-nak, hogy egy numerikus résszel kiegészített, teljesen elfogadható magyar kiosztású billentyűzetet készítsen. Az egyes gombok közötti távolság és a billentyűk mérete is rendben van, és a funkcióbillentyűk sora is csak kicsit alacsonyabb a többinél – ráadásként pedig még néhány plusz gombot is kapunk pár extra funkcióhoz.


[+]

A G703 nem mechanikus kapcsolókat használ, de a gombok kínálta visszajelzés elfogadhatóan kemény és határozott. A billentyűként külön állítható RGB háttérvilágítást már említettük, ezeknél a szín mellett többféle effekt is rendelkezésre áll. Bár játékhoz úgyis egérre lesz szükség, azért ha néha a tapipadhoz nyúlunk, akkor sem fogunk csalódni, a különálló gombokkal ellátott, 112 x 68 mm-es felület pontos és megbízható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés