Hirdetés

ASUS ProArt PA248Q monitor, a harmadik utas

Hirdetés

Bevezető és külső

Az ASUS két hónappal ezelőtt tudatta a világgal, hogy egy újabb ProArt monitorral rukkolnak elő hamarosan. Az újdonság PA248Q típusszáma alapján arra számítottunk, hogy a professzionális, wide gamut P-IPS paneles PA246Q utódja érkezik LED háttérvilágítással, de nem így alakult. A hírek a Full HD felbontású, 23"-es PA238Q-hoz hasonló e-IPS paneles kijelzőről szóltak, de 24"-es méretben, 16:10 képaránnyal, és ennek megfelelően 1920x1200 képpontos felbontással. Valójában tehát az új PA248Q a korábban tesztelt PA238Q 24"-es megfelelője néhány újítással megspékelve, de lényegében ugyanazzal a paneltechnológiával felvértezve.

A ProArt sorozathoz híven az ASUS nem aprózta el a megjelenést és a felszereltséget. Előbbi tulajdonképpen nem változott lényegesen, így maradt a fekete burkolat és az adott családra jellemző, piros színű előlapi díszléc, valamint a tekintélyes méret (548,8 x 495,7 x 201 mm). Apropó, a monitor összeszerelt állapotban kerül a dobozába, ami ebből fakadóan szintén nem éppen apró termetű, könnyű hordozhatóságról ne is álmodjunk.

Ami a felszereltséget illeti, professzionális kategóriához méltóan ez a kijelző is minden irányban állítható, dönthető és forgatható állványrendszert kapott, továbbá a pivot (portré) mód sem maradt ki.

A monitorba épített USB hub a legjobb találmányok közé sorolható, főleg akkor, ha már megfelel a 3.0-s szabványnak. Márpedig az ASUS ProArt PA248Q-ban lévő hub ilyen, és összesen négy darab eszköz kényelmes csatlakoztatását teszi lehetővé. A PC-s összeköttetésért felelős csatlakozót a monitor hátulján, alul találjuk az egyéb kép- és hangcsatlakozók társaságában.

Négyportos USB 3.0 hub a monitor oldalában
Négyportos USB 3.0 hub a monitor oldalában

Valószínűleg nem sokan lesznek, akik ezt a kijelzőt a saját állványa helyett inkább a falra szerelnék, de azért természetesen erre is van lehetőség. A kijelzőt tartó állványt a gumitakaró elemek mögött található négy darab csavar fogja, ezek oldásával és az állvány eltávolításával 100 x 100 mm-es VESA furatokhoz jutunk.

A monitor hátoldalán D-Sub, DVI, HDMI és DisplayPort képbemenet található. Ezeken felül egy 3,5 mm-es jack audio kimenetet is kapunk, amit fej- vagy fülhallgatók, esetleg hangszórók csatlakoztatására használhatunk, amennyiben a digitális jelkábelen engedélyezzük a hangátvitelt is.

A sok bemenet mellett adja magát, hogy a „kép a képben” (Picture-in-Picture, PIP) és a „kép a kép mellett” (Picture-by-Picture, PBP) funkciók is bekerültek a monitor tárházába. A különféle forrásokból származó képek egymáson vagy egymás mellett jeleníthetőek meg, és igény szerint lehet váltani a fő és a másodlagos forrás között, beleértve a hangot is. Nem hiányzik a PA248Q-ból az ASUS QuickFit Virtual Scale funkciója sem, mellyel a fényképek és dokumentumok tényleges méretükben tekinthetők meg a képernyőn. A QuickFit Virtual Scale az A4, levél, 8” x 10”, 5” x 7”, 4” x 6”, 3” x 5” és 2” x 2” méretek megjelenítését támogatja. A rugalmasabb használat érdekében az igazításhoz centiméter- és hüvelyk-alapú rácsok is megjeleníthetők. A QuickFit egyetlen gombbal aktiválható, illetve a PA248Q ezen felül hét különböző háttérszín használatát is felkínálja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés