Hirdetés

Asus NX90 - stílus és karakter

Asus NX90

Biztosan sokakban felmerült már az a kérdés, hogyan születik egy-egy notebook formaterve? Őszintén szólva mi sem tudjuk. Csak abban vagyunk biztosak, hogy vannak jól és kevésbé jól sikerült modellek. Persze, azt is nehéz megítélni, hogy mi a jó és mi a rossz, hiszen egy-egy notebooknak nem csak nálunk, Európában, hanem Amerikában és Ázsiában is meg kell felelnie az esztétikai követelményeknek. Rengetegszer – különösen szakmai kiállításokon – láttuk már, hogy amin mi diszkréten mosolyogtunk, azért a világ másik feléről érkezett kollégák kitörő örömmel lelkesedtek. Visszatérve kiinduló kérdésünkhöz: van egy olyan Asus notebook, amelynek egészen pontosan ismerni születése körülményeit, ugyanis alkotójával rendhagyóan interjú is készült. Persze ki ne használná ki ezt a reklámfogást, ha David Lewisról lenne szó, aki a legendás Bang & Olufsen vezető formatervezője? Szóval az Asus megkereste a dán vállalatot, hogy szeretnének velük közösen egy számítógépet készíteni. A tavalyi CeBIT-en találkozott a két fél. Egy fél-egy órásra tervezettből több órásra nyúlt eszmecsere után megegyeztek, majd elkészült David Lewis formaterve, amit a 2010-es CES-re meg is valósított az Asus.

Hirdetés

De még milyen formában! Láttunk már sok érdekes notebookot, de az Asus NX90 megjelenésével mindet túlszárnyalta. Egyrészt méretével, ugyanis több mint 52 centiméter széles. Még ennél is mellbevágóbb polírozott alumínium felülete, ami tükörként verte vissza a környezet képét. A reklámfotók alapján nem vártunk ilyen kialakítást. Egyértelmű, hogy nem praktikus, mert hamar ellepik az ujjlenyomatok, de egyszerűen annyira látványos, hogy még ezt a hiányosságot is meg lehet bocsátani neki.

A szokatlan, széles formát a széthúzott fedél eredményezi. Ugyanis a laptop alsó része mindkét oldalon lényegesen keskenyebb, ami elölről és hátulról is látszik. Csatlakozót, gombot, lámpácskát viszont nem találunk itt. Az akkumulátornak sincs nyoma, egyedül egy nagyobb szellőzőrácsot kaptunk a fenékre.

Kinyitva a gyönyörű NX90-et azonnal kiderült, miért a felső rész szélessége. Ugyanis a nem éppen kicsi, 18,4 hüvelykes kijelző mellé két hangszórót tettek. Éppen a kiváló hangzás a Bang & Olufsen védjegye, ezért nem meglepő, hogy nagy hangsúlyt fektettek a hangkeltőkre. Érdekes, hogy nem a konkurenseknél dívó „sok pont egyes” megoldást, hanem két úgynevezett hangprojektort építettek be. Szerintük ez az elrendezés lényegesen hatékonyabb, mint több apró csipogók, és múltjukra való tekintettel teljes mértékben hiszünk nekik.

Hála az égnek, a billentyűzet megtervezésénél is szabad kezet kapott David Lewis. Így hát természetesen nem a kommersz, sablonos, nem éppen jó megoldást, hanem valami sokkal szebbet, kellemesebbet kaptunk. Fő érdekessége a tapipad, amiből máris kettő van. És nem a hatalmas, szintén polírozott csuklótámaszon, hanem a klaviatúra két oldalán. Fura, hogy a neves tervező nem csak a fedélnél és a csuklótámasznál, hanem a kijelzőnél is tükrös felületet használt. Előbbi kettőt még úgy-ahogy megbocsátjuk – ellensúlyozza a fergeteges megjelenés. A monitor elé tett üveglapot viszont nagyon nem szeretjük semmilyen notebookon. Bár úgy tűnik, lassan el kell fogadnunk...

Nem rejti el csatlakozóit az Asus NX90. Balra a tálca nélküli Blu-ray-olvasó, DVD-író kombót, kártyaolvasót és egy előretolt USB csatlakozót láthatunk. Jobbra három hangaljzat nyit, őket pedig két kék USB követi. Ezek bizony már a szélvészgyors 3.0-s szabványt is támogatják. Utánuk jön még egy USB, amit eSATA-val ötvöztek, majd két képkimenet (HDMI és D-Sub), Ethernet és elektromos csatlakozó következik, a sort pedig a tévétuner antennakimenete zárja.

Maximális nyílásszögben nem jeleskedik az NX90, de ahogyan vaskos felső panelje mozog, az példaértékű. Mint egy trezor ajtaja, úgy fordult lényegében a formatervbe rejtett zsanérján. Ráadásul elég stabilan tartott ahhoz, hogy az oldalsó, túllógó részeken alányúlva a gépet kinyílás nélkül megemelhessük. Pedig nem egy apróságról van szó, közel négy és fél kilogrammot nyom. Az egész masináról – mint a Bang & Olufsen termékekről általában – ordított a minőség. Ezért szerintünk az Asus is dicséretet érdemel, hogy semelyik részletnél nem mentek bele kompromisszumokba.

Azaz talán mégis. Az NX90 méretes alsó lemeze egyszerű műanyagból készült. Stabilitási problémát, hajlást, ropogást ezen a részen sem tapasztaltunk, csak hát ez már nem olyan nemes anyag, mint a polírozott alumínium. Hardverbővítéshez fedeleket, de még az akkumulátort sem találtuk, csak két kisebb szellőzőnyílást, pedig belül egészen komoly hardver rejtőzik. Sajnos nem valami nagy, csupán 56 Wh-s telepet mellékelnek hozzá, bár ennek a gépnek amúgy sem feltétlenül a mobilitás a fő erénye.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

 • LCD-PC-k áradata az Asustól

  Az ET2400-as sorozat hét modellel startól.

 • Notebook bambuszba burkolva

  Nálunk járt az Asus U53Jc, melynek külső borítását nem műanyagból, fémből vagy fából, hanem gyorsan növő fűféléből készítik.

 • Indul az Asus online tuningversenye

  A bajnokságon az LGA1156-os foglalatú Asus alaplappal rendelkező felhasználók vehetnek részt.

 • PH!TV – ASUS U30Jc, nem viccel

  Ezt dobta a gép. Egy újabb 13 colos erőmű, de az ASUS törpegépe simán elviszi fél gőzzel a Paksi Atomerőmű minden rendszerét. Az egyik legkisebb géptestben az egyik legnagyobb processzor, ez nem rossz párosítás!

Előzmények

Hirdetés