Hirdetés

Kék lézeres Asus

Asus BC-1205PT

Amikor megjelentek az első kék lézeres meghajtók, a többség szörnyülködött az árak láttán. A CD-s vagy a DVD-s korszak hajnalát megélt veteránok viszont tudták, hogy ezek a magas számok nem is annyira magasak, ráadásul gyorsan csökkenni fognak. A kék lézeres technológia bevezetésében az volt az érdekes, hogy azonnal megjelentek az író, sőt újraíró megoldások is. Mai tesztalanyunk, az Asus BC-1205PT ebben a tekintetben visszalépést jelent, hiszen csak olvasni tudja a Blu-ray korongokat. Ezt a hátrányt viszont előnnyé váltja, amikor szóba kerül az ára. Igaz, idehaza még nem kapható, de rövidesen megjelenik a boltok polcán, várhatóan 200–250 eurónak megfelelő jó magyar forintos áron.

A tetszetős dobozból a DVD-írókra jellemző körítés került elő: egy rövidke használati útmutató és egy CD a Cyberlink PowerDVD Blu-ray lejátszós verziójával. Csavarokat, tálcakilökőt, többszínű előlapot vagy adatkábelt nem kaptunk, igaz, nálunk csak egy bemutatópéldány járt.

Egészen jól sikerült az előlap. A tálcán kéken virít a hatalmas Blu-ray Disc (BD) logó, büszkén hirdetve a meghajtó tudását. Kellemes, hogy ez a rész fényes műanyagból készült.

Modern a hátsó rész, tehát SATA csatlakozó van rajta, és nem régies IDE.

Felülnézetből sejteni lehet, hogy kitől származik a BC-1205PT. Szinte megszólalásig hasonlít a Pioneer BDC-202-re, mely ugyancsak BD-olvasó CD/DVD-író.

Meglehetősen hosszú jószág az Asus kék lézerese. Nagyjából akkora, mint a régebbi DVD-írók, tehát mélysége több mint 18 centiméter. A mai, alig 14 centiméteres meghajtókhoz szokott HTPC-építők jó, ha figyelembe veszik ezt a paramétert, nehogy pórul járjanak kicsi, sikkes házukkal.

Címkéje alapján is látszik, hogy nagyon friss jószág a BC-1205PT, hiszen augusztusban készült. Elvi csúcsfogyasztása 20 watt alatt marad, ami a DVD-íróktól megszokott 25 wattnál kevesebb.

Az azonosítószoftver még nem ismeri tökéletesen az új modellt. Hibás a puffer 1600 kB-os adata, ugyanis 4 MB van belőle, és tévesen tájékoztat a BD lemezek írásának támogatásáról is. Gravírozó technológiát viszont tényleg nem ismer az Asus. Érdekes, hogy már megjelenéskor 1.03-as verziószámú firmware-rel kaptuk.

Egyelőre nem túl alapos a Bitsetting beállítás, csak a kétrétegű DVD+R lemezeknél lehet módosítani.

Az írási és olvasási sebességek is Pioneer-rokonságra utalnak. Az Asus BC-1205PT legfeljebb 12-szeres sebességgel pörköli az egyszer írható DVD-ket és az újraírható, valamint kétrétegű formátumokkal sem kapkodja el a dolgot. Kezeli a DVD-RAM-ot, sőt olvasni 12-szeres tempóval tudja. A kék lézeres lemezeket akár 5-szörös sebességgel is olvassa.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése Asus BC-1205PT
DVD+R írás/olvasás 12x / 12x
DVD+RW írás/olvasás 6x / 6x
DVD+R DL írás/olvasás 4x / 4x
DVD-R írás/olvasás 12x / 12x
DVD-RW írás/olvasás 6x / 6x
DVD-R DL írás/olvasás 4x / 4x
CD-R írás/olvasás 32x / 24x
CD-RW írás/olvasás 24x / 24x
DVD-RAM írás/olvasás 5x / 12x
CD-ROM olvasás 32x
DVD-ROM olvasás 12x
BD-ROM/E/RE olvasás 5x
Csatolófelület SATA
Méret 185 x 148 x 42 mm
Tömeg 0,98 kg
Puffer mérete 4 MB
Bitsetting van
Gyártó weboldala www.asus.com.tw
Bruttó fogyasztói ár 63 900 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés