ASUS blog: Ampere-választék

Lassan, de biztosan bővül az Ampere GPU-k, és vele az ASUS videokártyáinak választéka is. Nézzük meg, hogy mit kínálnak ezek!

NVIDIA-extrák

Az előző oldalon említett összes hardverhez az NVIDIA szállítja a GPU-t, aminek hozománya pár olyan technológia, amit a zöldek kifejezetten reklámoznak is: konkrétan az RTX, a DLSS, a Reflex és a Broadcast négyese. Nézzük sorban, hogy ezek mit is jelentenek!

Az RTX bizonyos szempontból egy gyűjtőnév. Több dologra utal, például az NVIDIA így hívja a DirectX Raytracing verziókra írt meghajtóimplementációkat, de a DLSS-t is ide kategorizálják. A közhiedelemmel ellentétben tehát az RTX nem a sugárkövetést jelenti, hanem annál valamivel többet; ettől függetlenül mindenki csak a sugárkövetéshez köti. Utóbbi eljárással több PC-s játék megjelent már, de az NVIDIA dolgozik az utánpótláson, amelyeket a CES-en be is jelentettek.

A vállalat az eddig megjelent játékok mellett a Five Nights at Freddy's: Security Breach és a F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch címek esetében egyezett meg a fejlesztőkkel a sugárkövetés beépítéséről.

A DLSS ugyan az RTX gyűjtőnév része, de érdemes külön kezelni. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy a képkockák számítása a beállítottnál kisebb felbontáson történik meg, majd a kapott képet egy előre tréningelt neuronháló segítségével feljavítják, így alakul ki a végeredmény. Ezzel a játékos nagyobb sebességre tehet szert, ami ugye abból ered, hogy a VGA kevesebb pixelt számol.

Ezt a technológiát is számos játék támogatja, és az idei CES-en kiderült, hogy jön a Call of Duty: Warzone, illetve az Outriders címekbe.

A Reflex egy viszonylag új dolognak számít, ami a késleltetés minimalizálásáért felel. Sajnos ezt a technológiát az NVIDIA csak részben implementálta a meghajtóba, így önmagában nem működőképes. Az előnyeinek kihasználásához a Reflexet közvetlenül támogatnia kell az adott programnak. Ezekből jelenleg nincs sok, mivel az Apex Legends, Call of Duty: Warzone, Destiny 2, Fortnite, Overwatch, Tom Clancy's Rainbow Six Siege és Valorant című alkotásokkal ki is merül a lista, de remélhetőleg ez nem marad így.

Végül, de nem utolsósorban az NVIDIA rendelkezik egy Broadcast alkalmazással, ami az alábbi oldalról tölthető le. Ez kifejezetten a streamer közösség számára lehet hasznos, hiszen olyan funkciókat kínál, mint például a háttér elhomályosítása vagy éppen teljes lecserélése, a fejmozgás követése, illetve a háttérzajok kiszűrése.

Ha nagyon leegyszerűsítjuk, akkor az NVIDIA jelenleg a sugárkövetésre, az AI-ra, illetve a késleltetésre koncentrál, ezek jelentik a fő fókuszt a cég számára, amelyek a fenti példákban jól megfigyelhetők.

Azóta történt

Előzmények