Hirdetés

Arctic MC001 - nagyszerű HTPC

Hirdetés

Arctic MC001

Mióta kitalálta az Intel az Atom processzort, a GPU gyártók pedig a hardveres videolejátszás gyorsítását alapszintű termékeikben, azóta óriási lendülettel fejlődnek a kisméretű, elsősorban nappaliba szánt, multimédiás számítógépek, HTPC-k. Igaz, hogy a filmek, képek és zenék prezentálása ma már az olcsóbb médialejátszó céleszközöknek, sőt tévéknek is megy, de egy teljes PC rugalmasságától és sokoldalúságától még távol állnak. Több gyártó minigépét kipróbáltuk már, de eddig még nem találtunk olyat, ami mindenféle kompromisszum nélkül, nem elszállt áron megoldja a HTPC kérdéskört. Ma a Bluechip webáruház réven egy újabb – egészen ígéretes – próbálkozóval van dolgunk. A korábban Arctic Coolingként ismert, ma már csak ARCTIC első HTPC-je a „fantáziadús” MC001 nevet viseli. Elsősorban azért érdekes, mert az Arctic sok más, hasonló terméket kínáló vállalattal ellentétben széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik hűtés terén. És éppen ezen a részleten bukott el eddig a legtöbb alternatíva, mert hát milyen az, amikor egy film halkabb jeleneteinél ventilátorsivítás hallatszik?

Az MC001 külsőre egészen kellemes kis torony. Fényes fekete műanyagot és matt fémet vegyítettek kabátja tervezésekor. Kizárólag álló formátumban történő működtetését javasolják, ugyanis ehhez szabták passzív hűtését, ami nagyban támaszkodik arra a fizikai törvényre, mely szerint a meleg levegő felfelé áramlik, ezért is vannak méretes szellőzőnyílások a tetején.

A friss levegő a hátlap alsó részén, a talapzat fölött érkezik a házba. Mivel máshol nincs nyílása, így a felül keletkező meleg a kéményhatás miatt innen húzza majd be a levegőt, egészséges légáramlatot kialakítva. A hátlapot alaposan megrakták csatlakozókkal. Alul a tápdugasz és a Wi-Fi antenna kezd, utána nem kevesebb mint öt USB 2.0 következik, így bővítési lehetőségeknek nincs hiánya. Kapunk Gigabit Ethernetet is, ami fölött HDMI és D-Sub monitorkimenet sorakozik. Sok HTPC-nek szánt minigéppel ellentétben az MC001-nél nem puskázták el a hangkimenetek megvalósítását. Kapunk egy sereg 3,5 milliméteres aljzatot, melyeken analóg és digitális módon is kihozható 7.1 csatorna. Előre is került néhány csatlakozó. Alul kártyaolvasóval indítanak, fölötte analóg hang ki- és bemenet majd két USB 3.0 aljzat és egy kisebb bekapcsológomb következik. Mellettük húzódik végig a notebookos, tálcás optikai meghajtó. Szerintünk egy tálca nélküli megoldás elegánsabb lenne, bár kétségtelen, hogy a mai HTPC-k többségébe rendszerint nem optikai lemezeken, hanem inkább hálózaton keresztül kerülnek az adatok. Van még az előlapon egy infrás vevő, azonban távirányító sajnos nem jár a géphez.

Kinyitva az MC001-et, jól látszott, hogy tervezői konyítanak a PC-k hűtéséhez. A felső részen egy masszív, hőcsővel megtámogatott borda terpeszkedik, ami alatt egy Radeon HD 5430 lapul 512 GB GDDR3 memória társaságában. Nemcsak a borda, hanem a ház burkolatának fémből készült oldala is részt vesz a hőleadásban öntapadó hővezető ragasztó segítségével; a VGA környéke, és lejjebb, a kisebb bordával ellátott CPU és chipkészlet is ilyen módon hűsöl. Úgy alakították ki környezetüket, hogy az alul bejutó levegő szabadon áramolhasson a felső, nagyobb borda felé.

A másik oldalon kapott helyet az optikai meghajtó és a 2,5 hüvelykes merevlemez. Utóbbit tették feljebb, mert több hőt termel, így hozzájárul a kéményhatás kialakításához.

Az MC001 dobozában külső, 60 wattos tápot, HDMI kábelt, CD-t és némi papíranyagot találtunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés