Arctic Alpine 12 hűtő – csak a bordák erejével

A teljesen néma üzem ígérete mellett csak 3000 forintba kerül az Arctic passzív processzorhűtője.

Teszt és értékelés

Tapasztalatok

Tesztünk első menetét szabad levegőn végeztük – ez tulajdonképpen a hűtő „tiszta” teljesítményének vizsgálata, ahol a bordán kívüli levegőt végtelen hőkapacitásúnak tekinthetjük. Processzorunkat mindenféle tuning nélkül használtuk, tesztprogramként pedig ezúttal kizárólag az AIDA64 stabilitástesztjét használtuk.


[+]

Első körben komoly feladat nélkül, azaz a Windows Asztallal „terheltük” rendszerünket. A szoba levegője 25 °C-os volt, a processzor hőmérséklete pedig félórás tesztünk végén 41 °C-on stabilizálódott. A borda oldalán infravörös hőmérővel 35 °C-os értéket mértünk. Ezután teljes terhelésre kapcsoltunk, a CPU, az FPU és a GPU-t terhelő rutinokat egyaránt aktiválva. Most is megvártuk, míg a CPU hőmérséklete stabilizálódik – ehhez nagyjából 25 percre volt szükség. A végeredmény 85 °C-os processzor és 61 °C-os borda lett.

Hirdetés

Következő körben azt vizsgáltuk, hogy miként viselkedik az Alpine 12 Passive egy számítógépházba építve. Természetesen ez a teszt már nem teljesen objektív, hiszen ahány ház, annyi szokás – viszont egy passzív hűtésnél nagyon sokat számít, ha csak egy minimális légáramlással is rásegítünk a természetes konvekcióra. A célra kapóra is jött a Fractal Design Meshify C háza, amely pont egy szellőzésre kihegyezett, kisméretű torony. Ebbe a házba szereltük tehát be alaplapunkat, majd megismételtük előbbi tesztünket, és azt tapasztaltuk, hogy terhelés nélkül 49 °C-kal indultunk – terheléssel viszont 15 perc alatt de 95 °C fölé emelkedett a Core i3-8100 hőmérséklete, amikor is jobbnak láttuk megszakítani a vizsgálatot.


[+]

A Meshify C felszereltségének ugyanakkor része két 12 cm-es Dynamic X2 ventilátor is, amelyeket az előlap mögé felül, illetve hátul szereltünk be push-pull konfigurációban, majd a harmadik körben az alaplap megfelelő kivezetéseire csatlakoztattuk őket, és egy-egy Noctua zajcsökkentő adapterrel 850 rpm körüli fordulatszámra állítottunk. Ezen a szinten a légkavarók szinte teljesen hangtalanok voltak, így lényegesen nem rontottunk a zajszinten, de az általuk keltett légáramlás elegendő volt arra, hogy terhelés nélkül 40, terhelve pedig 85 °C-os legyen a CPU.


[+]

Végül az utolsó méréshez az előlapi ventilátort lekapcsoltuk, és kizárólag a hátsót üzemeltettük, amely így a borda közvetlen közeléből szállította el a felmelegedő levegőt. Ekkor a már tényleg hangtalan gépünkben a processzor 45, illetve 91 °C-ig melegedett fel.

Értékelés

Nemhogy nem csalódtunk benne, de várakozáson felül teljesített az Arctic Alpine 12 Passive hűtő: annak ellenére, hogy az ajánlottnál jóval magasabb TDP-vel rendelkező CPU-ra szereltük fel, igen derekasan helytállt. Ha az asztalon összeállított konfigurációt vesszük alapul, akkor tulajdonképpen még azt is mondhatjuk, hogy kis ráhagyással a Core i3-8100-zal tökéletesen párosítható is ez a hűtő, hiszen a 85 Celsius-fokos csúcshőmérséklet közel félórás folyamatos maximális terhelés után még bőven elfogadható.


[+]

Kicsit óvatosabban fogalmaznánk viszont azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatunk egy gépházba építve: ilyenkor azért már le kell mondanunk a teljes egészében passzív működésről, és valami minimális légáramlásról muszáj gondoskodni, legalábbis az általunk tesztelt processzor esetében mindenképpen. Ugyanakkor ez az eredmény még mindig kiváló, hiszen egy tulajdonképpen néma, mégis átlagos feladatokra bőven megfelelő PC-t tudtunk összeállítani egy 3000 forintos hűtővel, amelyet ennek megfelelő nyugodtan ajánlunk megvételre azoknak, akik ismerik a passzív hűtés korlátait, és számolnak is vele.


Arctic Alpine 12 Passive processzorhűtő

Wombath

Az Arctic Alpine 12 Passive hűtőt az Arctic biztosította a teszthez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés